Σάββατο, 12 Απριλίου 2014 08:25

Μιχαήλ - Αλέξανδρος Μαλαχιάς: "Το ανικανοποίητο είναι μια κατάσταση που αγκαλιάζει ασφυκτικά τους ανθρώπους"

Μιχαήλ - Αλέξανδρος Μαλαχιάς: "Το ανικανοποίητο είναι μια κατάσταση που αγκαλιάζει ασφυκτικά τους ανθρώπους"

"Το ανικανοποίητο είναι μια κατάσταση που αγκαλιάζει ασφυκτικά τους ανθρώπους. Σκοτώνει ή γεννάει νέους κόσμους" τονίζει ο Μιχαήλ - Αλέξανδρος Μαλαχιάς, που σήμερα θα παρουσιάσει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Το πικραμύγδαλο" (Εκδόσεις Ιωλκός).

Η παρουσίαση θα γίνει στο "Βιβλιόπολις" (Αριστομένους και Νικηταρά 3Α) στην Καλαμάτα) σήμερα Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου.

Ο συγγραφέας μας μιλάει για το βιβλίο του που παρουσιάζει "μια σουρεαλιστική επαρχιακή Ελλάδα των 90’s. Εξιστορεί την ηθική διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, από την εξουσία μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις".

- Είστε γιατρός, ενώ έχετε κάνει σπουδές πολιτικών επιστημών και κοινωνιολογίας. Αυτό δείχνει έναν άνθρωπο που έχει ευρύτατο πεδίο αναζητήσεων... ή ακόμα κι ένα αίσθημα ανικανοποίητου;

«Το ανικανοποίητο είναι μια κατάσταση που αγκαλιάζει ασφυκτικά τους ανθρώπους. Σκοτώνει ή γεννάει νέους κόσμους. Κινεί. Ομως, ακόμη και ο συνήθης συνειρμός που κάνουμε στο άκουσμα αυτής της λέξης ή της αντίθετής της, που, δεν είναι άλλος από το πιο όμορφο, το πιο ζωώδες, την κορύφωση της ερωτικής πράξης, τον οργασμό, ακόμη και εκεί σπάνια η ικανοποίηση αντέχει στη φθορά του χρόνου. Επομένως, ναι, σας απαντώ, προτιμώ να αυτοπροσδιορίζομαι, εγώ και οι επιλογές μου,  μέσα από ένα αίσθημα ανικανοποίητου, τέτοιου που να με ωθεί να δημιουργώ. Αλλά και να καταστρέφω».

- Τι σας οδήγησε στη γραφή και μάλιστα ενός μυθιστορήματος;

«Η γραφή είναι μια πράξη παθητική και ενεργητική ταυτόχρονα, μια διαδήλωση του εαυτού προς τα έξω, μια μυστική συνουσία, μια έκρηξη, μια αναζήτηση, ένα παράπονο, μια κραυγή και ταυτόχρονα η εσωτερίκευση αισθημάτων, σκέψεων, εικόνων, συνειρμών που έχουμε απολέσει στη μνήμη μας. Υπό αυτό το πρίσμα, οδηγήθηκα στη γραφή για να εκφράσω τον εαυτό μου και να εκφραστώ μέσα σε αυτόν. Πρόκειται για μια διαδικασία feedback, δηλαδή ανατροφοδότησης, μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου, που μόνο καλό έχει να προσφέρει στο όχημα, τουτέστιν το συγγραφέα. Για τον τελικό αποδέκτη, τον αναγνώστη, επιφυλάσσομαι να απαντήσω…».

- Τι μας παρουσιάζει το "Πικραμύγδαλο;" Ποια είναι η πλοκή του;

«Το "Πικραμύγδαλο" μας παρουσιάζει μια σουρεαλιστική επαρχιακή Ελλάδα των 90’s. Εξιστορεί την ηθική διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, από την εξουσία μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διάγει ένα νεανικό υπαρξιακό ταξίδι, μια διαδρομή προς την εσωτερική γνώση, την ψυχή, το πνεύμα με κατάληξη, όμως, την ύλη. Με κατάληξη τη σάρκα, το παιχνίδι, τον έρωτα. Τη γυναίκα που θα μείνει δίπλα μας. Αυτή που μέχρι χτες δεν υποψιαζόμουν ότι υπάρχει. Αν υπάρχει. Πρόκειται για ένα χρονικό δράματος που στηρίζεται σε συγκρουσιακά τρίγωνα χαρακτήρων: γιατρός-σχιζοφρενής-σοφός, νέος άνδρας-νόμιμη σύζυγος-παράνομη ερωμένη, σχιζοφρενής-ανακριτής-κυβερνητικός πράκτορας, "προοδευτικός" - "συντηρητικός"-επαναστάτης μεταξύ άλλων».

- Στο βιβλίο σας "δικαιώνετε" τους ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά και πολλές φορές τους χαρακτηρίζουμε τρελούς;

«Δε δικαιώνω κανέναν! Ποιος είμαι εγώ για να δικαιώσω; Αυτό είναι μια αυστηρά προσωπική απόφαση του εκάστοτε αναγνώστη. Εγώ απλά θέτω τα ερωτήματα. Οσο για την τρέλα, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, αναρωτιέμαι, αλήθεια, υπάρχει τίποτα το καινοτόμο που να μην εμπεριέχει ψήγματά της;».

- Το μυθιστόρημά σας ξεκίνησε να γράφεται στην Ικαρία και συνεχίστηκε στην Κυπαρισσία και την Αρκαδία όπου υπηρετούσατε ως γιατρός. Σας έχουν επηρεάσει στη γραφή τα στοιχεία του κάθε τόπου;

«Αναμφισβήτητα. Η ελληνική επαρχία διαπότισε το βιβλίο αυτό που κατά τα άλλα φέρει οπτικές μιας φιλελεύθερης αστικής παιδείας. Δυστυχώς ή ευτυχώς. Οι τόποι που αναφέρατε σηματοδοτούν το ταξίδι, την απελευθέρωση και το νέο εγκλωβισμό μου. Και η οξύμωρη αυτή αίσθηση απεικονίζεται στο "Πικραμύγδαλο", πέραν όλων των άλλων, ιδίως στην πραγμάτευση του παραλόγου. Γιατί το βιβλίο αυτό είναι μια λυσσαλέα μάχη ανάμεσα στη σηπτική λογική και το μετα- μεταμοντέρνο παράλογο».

- Τελικά, τι είναι εκείνο που αξίζει περισσότερο στη ζωή;

«Να μην κάνεις ποτέ την ερώτηση αυτή στον εαυτό σου.Γιατί; Επειδή θα έχει ήδη απαντηθεί μέσα σου. Πώς; Αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθενός μας. Ανέφικτο; Τίποτα δεν είναι ανέφικτο όσο ζούμε, σκεφτόμαστε και δρούμε!».

- Εχετε κατά νου να συνεχίσετε τη λογοτεχνική γραφή;

«Τις μέρες αυτές ολοκληρώνω το δεύτερο μυθιστόρημά μου».


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιχαήλ-Αλέξανδρος Μαλαχιάς γεννήθηκε στο Χολαργό Αττικής το 1982 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αγία Παρασκευή. Αποφοίτησε αριστούχος από τα Εκπαιδευτήρια «Κωστέα-Γείτονα» το 1999 για να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ορκίστηκε ιατρός το 2005 και εν συνεχεία άσκησε το λειτούργημα ως αγροτικός ιατρός στην Ικαρία, ασκούμενος χειρουργός στην Κυπαρισσία και ορθοπαιδικός στην Τρίπολη. Κατόπιν, υπηρέτησε ως οπλίτης ιατρός στα Βόρειο Δωδεκάνησα και πλέον εργάζεται στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου «Αγία Ολγα». 

Παράλληλα με τις ιατρικές υποχρεώσεις του, το Δεκέμβριο του 2006 έλαβε, επιτυχώς, μέρος σε κατατακτήριες εξετάσεις για εισαγωγή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής Αθηνών. Αποφοίτησε από το εν λόγω τμήμα το φθινόπωρο του 2011 και εν συνεχεία επέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου όπου και συνεχίζει να φοιτά.

Εχει συμμετάσχει στην εκπόνηση και συγγραφή πολυάριθμων ιατρικών μελετών σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά. Το "Πικραμύγδαλο" αποτελεί το πρώτο του μυθιστόρημα.