Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 08:44

"Ασκητική" με τον Τάσο Νούσια στο κάστρο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
"Ασκητική" με τον Τάσο Νούσια στο κάστρο της Καλαμάτας

Η "Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο στις 9.15 μ.μ. στο Κάστρο της Καλαμάτας, με τον Τάσο Νούσια στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρόκειται για μια τολμηρή απόπειρα παρουσίασης του φιλοσοφικού λόγου του συγγραφέα με δραματική μορφή, ώστε ο θεατής να αποκτήσει μια πρωτόγνωρη, πιο ουσιώδη επικοινωνία με τις μεγάλες αγωνίες και τα ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη. Η "Ασκητική" είναι το πιο διάσημο και πολυδιαβασμένο φιλοσοφικό του έργο.  

Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου χθες το μεσημέρι ο Τάσος Νούσιας, η περιοδεία της παράστασης ξεκινάει από την Καλαμάτα, ενώ επόμενοι σταθμοί θα είναι τα Γιάννενα και η Κρήτη. 

"Στην Καλαμάτα κάνουμε την πρεμιέρα μας σε μια πολύ σφιχτή περιοδεία που περιλαμβάνει επιλεγμένες περιοχές, όπως τα Γιάννενα και η Κρήτη που θα ακολουθήσουν. Η Καλαμάτα επιλέχθηκε για το επίπεδο κουλτούρας και πολιτισμού που έχει, για το Φεστιβάλ Χορού που έχει και φυσικά για το κοινό της, που θεωρώ ότι είναι το πιο ζεστό, όπως το έχω ζήσει και μέσα από άλλες θεατρικές δουλειές που έχω παρουσιάσει εδώ"

Ο γνωστός ηθοποιός, τόνισε ότι "Ο Καζαντζάκης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Εγώ τον τοποθετώ μεταξύ των μεγάλων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, φιλοσοφίας και επιστήμης, γιατί η ιστορία της Ασκητικής είναι μια επιτομή στην ανθρώπινη φύση, στο ανθρώπινο πνεύμα και στην αγωνία αυτού. Πρόκειται για ένα φιλοσοφικό, υπαρξιακό, ποιητικό κείμενο και στην απόλυτη πνευματική ένδεια αυτής της περιόδου που ζούμε, μαζί με την οικονομική και την αξιακή, ο Καζαντζάκης έρχεται να φωτίσει και να προσδιορίσει ξανά το τι θα πει άνθρωπος. Να φανερώσει τις αγωνίες του και να δώσει κάποιες απαντήσεις σ' αυτά τα τεράστια ερωτηματικά που μας βαραίνουν όλους από τη γέννησή μας" είπε, τονίζοντας ότι μέσα από την παράσταση ο Καζαντάκης γίνεται απολύτως λαϊκός και μπορεί να τον κατανοήσει και ένα μικρό παιδί.

"Αισθάνομαι μαγεμένος αποκωδικοποιώντας αυτού του κειμένου. Στο αντίποδα στην κατάρρευση όλων αυτών των πνευματικών και ψυχικών αξιών του ανθρώπου. Δεν είναι πολιτικό έργο, δεν είναι μια αρχαία ελληνική τραγωδία μόνο, είναι ένα κείμενο που θα μπορούσε να έχει γραφτεί από έναν μοναχό γι' αυτό και είναι πολύ εύστοχος ο τίτλος της Ασκητικής. Είναι τόσο βαθιά η διείσδυση που κάνει στην ανθρώπινη φύση που είναι δεν λείπει τίποτα και δεν περισσεύει τίποτα σ' αυτό το κείμενο." κατέληξε ο Τάσος Νούσιας.

Η συμπρωταγωνίστριά του Θάλεια Αργυρίου, αναφερόμενη στο κείμενο, σημείωσε ότι η αγωνία του Καζαντζάκη είναι να ρυθμίσουμε όλοι μαζί το περπάτημα και τη καρδιά μας. "Αυτή την αγωνία να ακούσει ο άνθρωπος μέσα του την φωνή του θεού χαμηλώνοντας τη δική του φωνή, εκφράζει ο Καζαντζάκης. Η αγωνία του ανθρώπου και στη σημερινή μας εποχή ταυτίζεται με την αγωνία του Καζαντζάκη μόνο που τώρα η αγωνία μας έχει προσανατολιστεί στο οικονομικό και έχουμε παραμελήσει πολύ το κομμάτι το πνευματικό, της καρδιάς μας, το μοιράζομαι. Το χάρισμα της παράστασης είναι ότι ενώ πρόκειται για ένα φιλοσοφικό κείμενο, ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος το έχει αποδώσει με τρόπο που είναι απόλυτα κατανοητό αλλά δίνει και εικόνες, δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα μέσα από το βίντεο που υπάρχει στην παράσταση και μέσα από την μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου" είπε η ηθοποιός.

Η θεατρική προσαρμογή και η σκηνοθεσία είναι του Πάνου Αγγελόπουλου, η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, τα σκηνικά – κοστούμια της Mάιρας Βαζαίου, η κίνηση της Marlene Kaminsky. Παίζουν οι: Τάσος Νούσιας, Θάλεια Αργυρίου, Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Χρηστος Καπενής, Βάνα Αλή, Γιώργος Κολιοβέτας.

Προπώληση εισιτηρίων στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Τιμή: 12 ευρώ.


NEWSLETTER