Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 11:42

Εκθέσεις για τη Δήμιοβα στο χώρο της μονής από τα ΓΑΚ Μεσσηνίας

Εκθέσεις για τη Δήμιοβα στο χώρο της μονής από τα ΓΑΚ Μεσσηνίας

Εκθέσεις που αναφέρονται στη Μονή Δήμιοβας και την περιφορά της εικόνας της Παναγίας (15 Αυγούστου, 3 και 13 Σεπτεμβρίου, στη δεκαετία 1960), λειτουργούν μέχρι και σήμερα στο χώρο εισόδου της μονής που γιορτάζει.

 

Τις εκθέσεις που παρουσιάζουν και τη ζωή στα γειτονικά χωριά του Ταϋγέτου κάτω από τη σκέπη της μονής και της εικόνας της Παναγίας,  διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους / Αρχεία Νομού Μεσσηνίας και η Ομάδα Νέων "Η Δημιοβίτισσα". 

Οι εκθέσεις εγκαινιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσία κόσμου, από το δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα, το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τη διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας Αναστ. Μηλίτση-Νίκα και τον πρόεδρο της "Δημιοβίτισσας" Παν. Μάλαμα.

 

Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, τεκμηριωμένο, που καλύπτει χρονικά την περίοδο 1950 - 1970, συμβολαιογραφικές πράξεις του 19ου αιώνα που μαρτυρούν τη διαχείριση διαφόρων υποθέσεων της μονής και τις δοσοληψίες της με τους περίοικους και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της ίδιας εποχής, που περιγράφουν το διήμερο εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μονή της Δήμιοβας.