Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 16:48

Παρουσιάστηκε στη Σπάρτη το βιβλίο του Βασ. Αμανατίδη

Γράφτηκε από την

Το Σάββατο το βράδυ έγινε στην Σπάρτη η παρουσίαση του βιβλίου «Δρόμοι πάνω στο χιόνι» του Καλαματιανού δικηγόρου Βασίλη Θ. Αμανατίδη. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης, με ομιλητές την Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας Ευαγγελία Μπέτα και τον πολιτειολόγο Πάνο Τριγάζη.
Η Ευαγγελία Μπέτα αναφέρθηκε διεξοδικά στα λογοτεχνικά προτερήματα του βιβλίου και του συγγραφέα, αναδεικνύοντας στοιχεία όπως ο διαυγής και ρέων λόγος, η ξεχασμένη ντοπιολαλιά  του Ταϋγέτου, η συναρπαστική αφήγηση, το απρόβλεπτο στην πορεία της ζωής των τριών ηρώων και οι ιχνηλατήσεις του «έσω κόσμου» τους. Όπως δηλαδή ταιριάζει σε ανθρώπους που δεν είναι ανοξείδωτοι από λάθη, πάθη και αδυναμίες. Επισήμανε όμως με έμφαση ότι αυτό που αποκομίζει τελικά ο αναγνώστης είναι το μήνυμα του συγγραφέα και του βιβλίου ότι, παρά τις αντιφάσεις και τις δυσκολίες, οι δρόμοι της ζωής αποκτούν νόημα αν συνδέονται και με αξίες όπως η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια και η ανιδιοτέλεια.
Ο Πάνος Τριγάζης ανέλυσε το ιστορικό πλαίσιο του εικοστού αιώνα, του αιώνα των άκρων όπως τον χαρακτήρισε, εντάσσοντας τη ζωή των τριών ηρώων του βιβλίου σ’ αυτό το κοινωνικό γίγνεσθαι και αναδεικνύοντας ομοιότητες με τη σημερινή εποχή π.χ τις μεγάλες μεταναστεύσεις των λαών, τις οικονομικές κρίσεις κ.α
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η φιλόλογος Νένα Καραγιαννοπούλου, που ήταν και συντονίστρια της εκδήλωσης.