Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 08:45

Το Βασιλίτσι τίμησε το Γιώργο Μπίζο (φωτογραφίες)

Το Βασιλίτσι τίμησε το Γιώργο Μπίζο (φωτογραφίες)

Τον διακεκριμένο δικηγόρο, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, τον επιστήθιο φίλο και δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα, τον Βασιλιτσιώτη Γιώργο Μπίζο, τίμησε το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωσή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη».

Ο 86χρονος σήμερα Γιώργος Μπίζος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, πλαισιωμένος από τους γιους του Κίμωνα και Αλέξη, από την αδελφή του Βάσω, από άλλους στενούς συγγενείς του και βέβαια από πολλούς συγχωριανούς του.
Τις ευλογίες του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για προσωπική υγεία και διαρκή δραστηριότητα, μετέφερε ως εκπρόσωπός του ο αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Πιρπιρής.
Ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης απέστειλε μήνυμα, στο οποίο μεταξύ άλλων σημείωνε: «Υπέροχος Ελληνας και σημαντικός Μεσσήνιος ευπατρίδης. Είναι η προσωποποίηση και η έκφραση όλων αυτών των αρετών οι οποίες συνιστούν αυτό που ονομάζουμε Ελληνας και όλοι εμείς είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν».
O βουλευτής Θανάσης Πετράκος, σε σημείωμά του αναφέρει μεταξύ άλλων: "Στον Γιώργο Μπίζο χρωστάμε όλοι εμείς, χρωστάει το Βασιλίτσι και η Ελλάδα γιατί η παρουσία του, η δράση του και οι αγώνες του τιμούν την λέξη άνθρωπος με κεφαλαία και χρυσά γράμματα. Χρωστάμε όλοι στον Γιώργο Μπίζο γιατί δίδαξε ήθος, ανθρωπιά, αντιρατσιστικό αγώνα και αγωνιστικότητα.
Εχει καταξιωθεί στην συνείδηση του κόσμου ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, θρησκεία, καταγωγή ή όποιον άλλον προσανατολισμό.
Αποτελεί μια εξέχουσα μορφή του Ελληνισμού και οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε  για τους αγώνες του, για τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Στην εκδήλωση ήταν παρούσα η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η οποία δήλωσε συγκίνηση και υπερηφάνεια που γνωρίζει από κοντά τον Γιώργο Μπίζο, προσθέτοντας: «Είναι ο σπουδαίος Ελληνας που όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και στάθηκε δίπλα σε μια προσωπικότητα σύμβολο, το Νέλσον Μαντέλα. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, δεν έκλεισε τα μάτια, δεν φοβήθηκε, δεν συμβιβάστηκε. Πολέμησε το απαρτχάιντ μέσα από την επιστήμη της Νομικής την οποία συνεχίζει να υπηρετεί επάξια, κρατώντας ουσιαστικά στο ύψος της την Νομική, ως ανθρωπιστική επιστήμη. Στάθηκε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που του ζήτησε βοήθεια. Τέτοιες προσωπικότητες έχουν το χάρισμα να βαδίζουν μπροστά από την εποχή τους, να βλέπουν με την προοπτική του αύριο που για να έρθει χρειάζεται τον αγώνα του σήμερα. Γι’ αυτό άνθρωποι σαν τον Γιώργο Μπίζο συμβάλλουν καίρια στη διαμόρφωση της ιστορίας. Στην εποχή μας τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να παραβιάζονται, πολλοί άνθρωποι δυστυχώς συνεχίζουν να διώκονται ρατσιστικά και έχουμε ανάγκη να υπάρχουν άνθρωποι σαν το Γιώργο Μπίζο, φάροι φωτεινοί στη ζωή μας, που λαμπρύνουν όχι μόνο την σημερινή ιστορία αλλά αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στις επόμενες γενιές».

Κατόπιν, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, αναφερόμενος στον Γιώργο Μπίζο μεταξύ άλλων είπε: «Είναι  ο άνθρωπος που μας έκανε όλους υπερήφανους με τη δράση του, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταπιεσμένων μαύρων με πρωταγωνιστή τον Νέλσον Μαντέλα. Διάλεξε να ακολουθήσει πάντα στη ζωή του το δρόμο του δικαίου. Η Νομαρχία Αθηνών του έχει απονείμει τον τίτλο του ‘Πρεσβευτή του Ελληνισμού’ που προστέθηκε στις πολλές διακρίσεις του, όπως και αυτός του ‘Δικηγόρου της χρονιάς’ από τη Διεθνή Ακαδημία Δικηγόρων το 2001. Πέρασε δύσκολα χρόνια αλλά τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο στο όραμά του. Ιδρυσε το πρώτο σχολείο για μαύρους μαθητές και αναλάμβανε χωρίς αμοιβή υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αισθάνομαι πως ό,τι και να πω είναι λίγο. Πόσο υπερηφάνεια αισθανόμαστε που κατάγεστε από τον τόπο μας!».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασιλιτσίου Βασίλης Μάραντος, απευθυνόμενος στον Γιώργο Μπίζο είπε: «Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας καλωσορίζουμε στο Βασιλίτσι, τη γενέτειρα του Γιώργου Μπίζου που τιμάμε απόψε. Στην ουσία, προχωράμε στην τυπική διαδικασία, καθώς ο συμπατριώτης μας Γιώργος Μπίζος, πάντοτε απολάμβανε το σεβασμό των συγχωριανών του. Αλλωστε είναι ο άνθρωπος που με την παγκόσμια αναγνώριση της προσωπικότητάς του έχει τιμήσει τον τόπο του, με την πολλαπλή αναφορά του στην καταγωγή του, σ’  αυτό το μικρό μας χωριό. Το Τοπικό Συμβούλιο Βασιλιτσίου, με την ομόφωνη απόφασή του με αριθμό 2 του 2014, προτείνει στα αρμόδια όργανα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, να δοθεί το όνομα του Γιώργου Αντωνίου Μπίζου, στη νέα πλατεία του χωριού μας, στο χώρο του παλιού λιτρουβιού. Ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλιτσίου, εύχομαι στον Γιώργο Μπίζο, υγεία, μακροημέρευση, διαρκή δραστηριότητα και μαχητικότητα. Η ξεχωριστή του προσωπικότητα, είθε να είναι παράδειγμα για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους».
Τέλος, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη» Παναγιώτης Λυμπέρης, μιλώντας για τον τιμώμενο Βασιλιτσιώτη τόνισε: «Ο Γιώργος Μπίζος, είναι εξέχουσα προσωπικότητα του Βασιλιτσίου, μια  παγκόσμια προσωπικότητα που απόψε έχουμε τη χαρά να μας κάνει την τιμή να είναι μαζί μας, ο Βασιλιτσιώτης με τις δύο πατρίδες, Την Νότια Αφρική και την Ελλάδα. Μαχόμενος δικηγόρος μέχρι σήμερα, πάντα μαχόμενος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την δημοκρατία. Ο άνθρωπος που νίκησε το απαρτχάιντ, γεννήθηκε στο Βασιλίτσι το 1928. Εδώ διδάχτηκε τις αρχές της ελληνικής δημοκρατίας και 13 ετών τις πήρε μαζί του να τις μεταφέρει στη Νότια Αφρική, φεύγοντας με τον πατέρα του ο οποίος έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του, προκειμένου να προστατεύσει επτά Νεοζηλανδούς που κρύβονταν στην περιοχή Καλαμάκι του χωριού μας. Μετά από τρεις μέρες ταλαιπωρίας στα κύματα με μια μικρή βάρκα, τους περιμάζεψε ένα συμμαχικό πλοίο που τους μετέφερε στην Αλεξάνδρεια και από κει έφτασαν στη Νότια Αφρική. Πού να φανταζόταν τότε ο ίδιος ότι η ιστορία τον προόριζε να γράψει ιστορία σε μια χώρα άγνωστη, μακρινή. Συνέχισε με δυσκολία τις σπουδές του και το 1948 πρωτοετής της Νομικής, γνωρίζεται με τον τριτοετή τότε Νέλσον Μαντέλα, γίνονται φίλοι, αργότερα συνεργάτες και βεβαίως ο δικηγόρος του κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης φυλάκισης του Νοτιοαφρικανού ηγέτη. Ο Γιώργος Μπίζος δεν ήταν απλά ο δικηγόρος του Μαντέλα, αλλά ο θείος Γιώργος για τα παιδιά του Μαντέλα. Το όνομα του Μπίζου καταγράφεται στα βιβλία της Νότιας Αφρικής αλλά και ολόκληρου του κόσμου με το χαρακτηριστικό ‘προσηνής πνευματικός πατέρας του έθνους’. Είναι ο οικουμενικός δικηγόρος που έβγαλε τον Νέλσον Μαντέλα από τη φυλακή και όταν το 1994 ο Μαντέλα εκλέγεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, ο αγώνας του Μπίζου δικαιώνεται».
Ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο του Συλλόγου Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη», καθώς και η απονομή από τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος πλακέτας με το σύμβολο του δήμου. Μάλιστα ο κ. Καφαντάρης δεσμεύτηκε ότι η πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλιτσίου για να δοθεί το όνομα του Γιώργου Μπίζου στην νέα πλατεία του χωριού, θα γίνει αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος.
Στη συνέχεια ο Γιώργος Μπίζος, συγκινημένος, απευθύνθηκε στους συγχωριανούς του και σε όλους όσοι είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού. Θυμήθηκε πώς ξεκίνησε η περιπέτειά του το 1941, τότε που φυγαδεύοντας με τον πατέρα του τους Νεοζηλανδούς στρατιώτες κατέληξε στην Νότια Αφρική. Είπε μάλιστα, ότι όλοι έλεγαν στον πατέρα του να μην πάρει μαζί του τον 13χρονο τότε γιο του, αλλά εκείνος τους έπεισε με το επιχείρημα ότι το παιδί ήταν σε ηλικία που θα μπορούσαν οι κατακτητές να το προσηλυτίσουν, όπως έκαναν οι Τούρκοι με τους γενίτσαρους. «Εγώ δεν ήξερα το τι θα ακολουθούσε, αλλά ήθελα να πάω με τον πατέρα μου, γιατί στο μεταξύ είχε κλείσει το γυμνάσιο στην Καλαμάτα λόγω πολέμου και ο δάσκαλος του χωριού είχε πει στον πατέρα μου ότι μαζί με τα παιδιά του δημοτικού, θα φρόντιζε να πάνε στο σχολείο και τα παιδιά του γυμνασίου. Εγώ λοιπόν ήθελα να φύγω γιατί μου ήταν αδιανόητο να γυρίσω και να ξαναπάω σχολεία με τα… μωρά, καθώς είχα φοιτήσει ήδη στο γυμνάσιο και θεωρούσα τον εαυτό μου μεγάλο!» είπε με χιούμορ ο Γιώργος Μπίζος. Αναφέρθηκε επί μακρόν στην γνωριμία του με τον Μαντέλα και τόνισε: «Ολοι ξέρετε ότι ήμουν φίλος με τον Μαντέλα και τι κάναμε μαζί, αλλά δεν ξέρετε όσα δεν μπορούσαμε να κάνουμε μαζί σαν φίλοι. Δεν μπορούσαμε να μπούμε στο ίδιο λεωφορείο γιατί εκείνος ήταν μαύρος κι εγώ λευκός, δεν μπορούσαμε να πάμε έξω να πιούμε έναν καφέ μαζί ή να φάμε, γιατί είχαμε διαφορετικό χρώμα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι όσα έκανε εκείνος για τον Νέλσον Μαντέλα, δεν τα κατάφερε μόνος, αλλά έχοντας τη στήριξη ενός ολόκληρου λαού και περισσότερο των νέων ανθρώπων. Και εξήρε το ρόλο της νεολαίας σε κάθε προσπάθεια για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία.
«Πρέπει να ξέρετε ότι κανείς δεν τα καταφέρνει μόνος του και πάντα είναι αναγκαίο να στηριζόμαστε ο ένας στον άλλον» τόνισε ο Γιώργος Μπίζος, μεταφέροντας έτσι το μήνυμα της ενότητας στους αγώνες που πρέπει να είναι διαρκείς».