Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 15:10

Νέες συνεργασίες και ευρωπαίοι επισκέπτες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Νέες συνεργασίες με Αυστριακούς δημιουργούς, αλλά και ευρωπαίους επισκέπτες έφερε στην Καλαμάτα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Το φεστιβάλ έριξε χθες αυλαία και διοργανώθηκε σε πέντε διαφορετικές πόλεις της Πελοποννήσου, μεταξύ αυτών και η μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Χθες η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου και η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα έκαναν απολογισμό της διοργάνωσης. Η κ. Μπούζα είπε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να καθιερώσει ως θεσμό τη διοργάνωση, γιατί φάνηκε ότι έρχεται κόσμος για να το παρακολουθήσει και βοηθά στην αναγνωρισιμότητα της Καλαμάτας ως προορισμού. Επιπλέον «θα σηματοδοτήσει ένα επιπλέον κομμάτι στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στο φεστιβάλ που έγινε από 28 Ιανουαρίου έως και χθες -με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Π.Ε. Μεσσηνίας- ξεχωριστό κομμάτι αποτέλεσε η πρωινή εκπαιδευτική ζώνη. Μέσα σε 5 ημέρες μαθητές παρακολούθησαν κυρίως παιδιά παρακολούθησαν 20 επιπλέον προβολές ντοκιμαντέρ εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Η Αντ. Μπούζα είπε επίσης ότι το φεστιβάλ ενίσχυσε το πολιτιστικό προφίλ της περιοχής και σημείωσε ότι παραβρέθηκε ο Αυστριακός πολιτιστικός ακόλουθος, ο οποίος έμεινε για αρκετές ημέρες, καθώς και δημιουργοί από την Γαλλία και την Αυστρία «οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και έκαναν και κάποια σεμινάρια, με τα οποία μπορεί το φεστιβάλ να γίνει και πόλος έλξης για σπουδαστές κινηματογράφου και όχι μόνο».

Δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά κρίνεται ως πολύ θετικό γιατί τρία έργα πουλήθηκαν και δίνει αυτό τη δυνατότητα ότι θα υπάρξουν πολύ σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον. 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου, σημείωσε ότι παρόλο που δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, Αυστριακοί προσκεκλημένοι ξεχώρισαν τρεις ταινίες ελληνικές και θα τις αγοράσουν από τους δημιουργούς τους για να τις προβάλουν στην χώρα τους. Αναφορικά με την πρωινή εκπαιδευτική ζώνη είπε ότι είχε επιτυχία 100%, και πς υπήρχε πληρότητα της αίθουσας και στις 3 ζώνες - «η αίθουσα (Αλ. Κουμουνδούρος) χωράει 260 άτομα και είχαμε τρεις ζώνες καθημερινά, δηλαδή πάνω από 600 μαθητές την ημέρα πέρασαν από το αμφιθέατρο, κι όχι μόνο από Καλαμάτα. Είχαμε παιδιά από Κυπαρισσία, Αρφαρά, Θουρία, Αρι, Κάμπο, Μερόπη, το οποίο μας χαροποίησε ως οργανωτική επιτροπή». Οσον αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα της διοργάνωσης η κ. Πετροπούλου είπε πως «είμαστε ευχαριστημένοι από την επισκεψιμότητα - οι ξένοι προσκεκλημένοι μας, ειδικά οι Αυστριακοί, έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένοι, με αποτέλεσμα ότι θα επιστρέψουν το καλοκαίρι για να παραστούν στο Φεστιβάλ Χορού». Αλλά και «για να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο μαζί τους -ίσως κάποιο αφιέρωμα σε κάποιο σκηνοθέτη, ίσως κάποιο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ μουσικής», πρόσθεσε. Ενω κλείνοντας σημείωσε ότι σημαντική ήταν και η παρουσία της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Σιμόν Μπιτόν. 

Ν.Κ.