Κυριακή, 05 Απριλίου 2015 08:30

Ομιλία του καθηγητή Μηνά Αλεξιάδη για τη Μαρία Κάλλας

Ομιλία του καθηγητή  Μηνά Αλεξιάδη για  τη Μαρία Κάλλας

Την πρώτη της δημόσια εκδήλωση πραγματοποιεί η Ενωση Φίλων Μαρίας Κάλλας, σήμερα Κυριακή στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Πρόκειται για διάλεξη για τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνά Αλεξιάδη.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα με τους κορυφαίους ρόλους που ερμήνευσε η Κάλλας στα λυρικά θέατρα.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ενωσης Φίλιππος Μπάμης, πρώην δήμαρχος Οιχαλίας, ο γραμματέας Γιάννης Λιοντήρης διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και ο Κώστας Κόλλιας, μέλος του Δ.Σ., πρώην δήμαρχος Τριφυλίας ενημέρωσαν για τους στόχους της Ενωσης και τόνισαν πως η Μαρία Κάλλας είναι παγκόσμιο κεφάλαιο, δεν ανήκει μόνο στη Μεσσηνία και στην Ελλάδα.

Ο Φίλιππος Μπάμης ενημέρωσε ότι «η Ενωση δημιουργήθηκε το 2013 και είχε 40 ιδρυτικά μέλη, με προσωπικότητες από την περιοχή μας και όχι μόνο» και παρατήρησε: «Σκοπός της είναι να αναδείξει το έργο και την καταγωγή της Μαρίας Κάλλας, που είναι από το Νεοχώρι Ιθώμης, δίπλα στο Μελιγαλά. Εχουμε απευθυνθεί σε μεγάλα ιδρύματα, για να μας βοηθήσουν για να επισκευάσουμε το πατρικό της σπίτι στο Νεοχώρι και να το κάνουμε μουσείο. Φίλοι μας έκαναν δωρεάν την προμελέτη και έχουμε δώσει τα στοιχεία για να γίνει η μελέτη». Σημείωσε πως «στόχος μας είναι να συνδέσουμε το μουσείο της Κάλλας με τον Επικούριο Απόλλωνα, τη γέφυρα Μαυροζούμενας (έχει 17 καμάρες) και την Αρχαία Μεσσήνη. Επιδιώκουμε να κάνουμε μια παράσταση κάθε χρόνο στην Αρχαία Μεσσήνη και φεστιβάλ το καλοκαίρι στον ίδιο χώρο».

Ο Γιάννης Λιοντήρης διευκρίνισε ότι «κάνουμε αυτή την εκδήλωση την Κυριακή, για να αναδείξουμε το ερμηνευτικό έργο της Κάλλας».  Εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι επαφές με τα ιδρύματα που σχετίζονται με την Κάλλας σε Νέα Υόρκη και Μιλάνο θα φέρουν αποτέλεσμα» κι επεσήμανε πως για «την εκδήλωση που στοχεύουμε το καλοκαίρι στην Αρχαία Μεσσήνη, υπάρχει ενδιαφέρον από ανθρώπους του λυρικού θεάτρου και της όπερας».

Ο Κώστας Κόλλιας παρατήρησε ότι «θέλουμε να συντηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της και να τονίσουμε την καταγωγή της από τα δικά μας ιερά χώματα. Είμαστε περήφανοι για τα μνημεία της περιοχής μας, αλλά πιο περήφανοι γι’ αυτούς που είναι ζωντανά μνημεία». Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει να αναδείξουμε και άλλους καλλιτέχνες που ακολούθησαν το δρόμο της Μαρίας Κάλλας, όπως η Τζένη Δριβάλα».

Γ.Σ.