Σάββατο, 30 Μαϊος 2015 18:25

Μαθητικό φεστιβάλ ταινιών και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

Μαθητικό φεστιβάλ ταινιών - ντοκιμαντέρ μικρού μήκους διοργανώνει από την Τρίτη το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, σε συνδιοργάνωση με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και Ηλείας, σε πόλεις των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηλείας.

Αυτή είναι μία πρώτη απόπειρα και προπομπός για την διοργάνωση ενός διαγωνιστικού φεστιβάλ μαθητικών ταινιών της ευρύτερης περιοχής Πελοποννήσου, που θα ξεκινήσει επίσημα από την επόμενη σχολική χρονιά. Καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ είναι η Τζίνα Πετροπούλου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Μεσσηνία, Ηλεία, Αργολίδα και Λακωνία. Επίσης θα προβληθούν και συγκεκριμένες μαθητικές ταινίες που βραβεύτηκαν φέτος στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Λάρισας, ενώ στα σχολεία του Δήμου Μεσσήνης θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ "Ηλιόσποροι" του Αντώνη Τολάκη, παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους μαθητές. Στη διοργάνωση συνεργάζεται και η ΚΕΑΔΥΜ, που ανέλαβε το πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης. 

Στην Ηλεία σε ειδική ζώνη θα προβάλλεται το σύνολο της μαθητικής παραγωγής από όλα τα σχολεία της περιοχής και οι προβολές θα συνεχιστούν και με τη νέα σχολική περίοδο σε σχολεία απομακρυσμένα από τα αστικά κέντρα.

Οι προβολές θα γίνουν ως εξής: Καλαμάτα στο αμφιθέατρο "Αλ. Κουμουνδούρος" στις 2 Ιουνίου (Τρίτη), Πύλος (Ινστιτούτο "Νέστωρ") στις 2 Ιουνίου, Μεθώνη Πολιτιστικό Κέντρο στις 3 Ιουνίου (Τετάρτη), Χώρα κινηματογράφος "Ρεξ" στις 4 Ιουνίου (Πέμπτη), Αριστομένης Δημοτικό Σχολείο στις 3 Ιουνίου, Μεσσήνη 1ο Δημοτικό στις 3 Ιουνίου, 2ο και 3ο Δημοτικό στις 4 Ιουνίου, Βαλύρα στις 4 Ιουνίου. Στο Νομό Ηλείας: Αμαλιάδα "Cine Cinema" την Τρίτη 2 Ιουνίου, Αρχαία Ολυμπία την Πέμπτη 4 Ιουνίου. Στο Νομό Λακωνίας:
Σπάρτη Πνευματικό Κέντρο την Τετάρτη 3 Ιουνίου, Καστόρι την Πέμπτη 4 Ιουνίου, Ξηροκάμπι την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε Μεσσηνία και Λακωνία τα δύο δίωρα 9 - 11 π.μ. και 11 π.μ.- 1 μ.μ. Το πρόγραμμα στην Ηλεία χωρίζεται σε τρία μονόωρα 9 - 10 π.μ., 10.30 - 11.30 π.μ. και 12.50 - 1 μ.μ. 

Οι ταινίες επιλέχτηκαν βάσει της θεματικής τους προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε δασκάλους και μαθητές να αναπτύξουν τις σκέψεις τους πάνω σε καθημερινά προβλήματα και καταστάσεις.