Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 15:20

Τρίπολη: Εικαστική αναδρομή του Δημήτρη Ταλαγάνη, αφιερωμένη στην προσφυγιά

Τρίπολη: Εικαστική αναδρομή του Δημήτρη Ταλαγάνη, αφιερωμένη στην προσφυγιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκθεση του Δημήτρη Ταλαγάνη «Ιωνίας Γαία Χαίρε», που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Κούρος» στην Τρίπολη, είναι αφιερωμένη στην προσφυγιά κι αποτελεί μια αναδρομή στην πορεία του εικαστικού καλλιτέχνη μέσα στο χρόνο.

 

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης μιλώντας για την έκθεσή του, ανέφερε πως πρόκειται για «ένα μεγάλο εικαστικό, οπτικοακουστικό αφιέρωμα, στην πόλη μας, στην Τρίπολη. Αποτελεί ένα ελάχιστο φόρο τιμής, στην ιστορία της καταστροφής της επικράτειας της Ιωνίας, της Σμύρνης, ένα αφιέρωμα στην μνήμη των προσφύγων της Μ. Ασίας».

Τόνισε πως η έκθεση, «αποτελεί ένα αφιέρωμα στα θύματα σήμερα του πολέμου της Συρίας. Στους πρόσφυγες που κατακλύζουν τη θάλασσα του Αιγαίου, τα νησιά μας και τη χώρα μας και που δημιουργούν ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα, που η Ελλάδα και οι Έλληνες, έχουν υποχρέωση να το αντιμετωπίσουν με την δέουσα σοβαρότητα, διότι στη μακρά ιστορία μας τα προσφυγικά θέματα μας αφορούσαν πάντοτε».

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης υπογραμμίζει την συνεισφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται η έκθεση και της ομάδας νέων καλλιτεχνών «Έλευσις» υπό τον Γεράσιμο Βάκρο που δραστηριοποιείται στην Τρίπολη και συμμετέχει στο οπτικοακουστικό μέρος που περιλαμβάνει την ταυτόχρονη προβολή τεσσάρων ντοκιμαντέρ με θέμα την προσφυγιά.

Το εικαστικό αυτό αφιέρωμα στην προσφυγιά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ένα έργο του Δημήτρη Ταλαγάνη, που έχει φιλοτεχνήσει εδώ και πολλά χρόνια κι αναφέρεται στην καταστροφή της Σμύρνης. Ο ίδιος σημειώνει πως, «αυτό είναι προϊόν της ανάγκης του αναστοχασμού της ιστορίας και της αγωνίας για τα τεκταινόμενα σήμερα στην πατρίδα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο». Και συμπληρώνει, «είναι μια αγωνία για αυτά τα οποία έρχονται και το μέλλον είναι άδηλο, αλλά μας αφορά. Μας αφορούν όλα αυτά και θεωρώ ότι οι πολίτες αυτής της χώρας, η κοινωνία μας, πρέπει να αφυπνίσει τη ράθυμη συνείδησή της και να ενεργοποιήσει μια άλλη διάθεση που να προλάβει εξελίξεις και πράγματα τα οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστα για κανέναν μας».

Ο καλλιτέχνης που στη νεαρή του ηλικία έχει βιώσει την προσφυγιά, επισημαίνει ότι, «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και λόγω του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος που δημιουργείται από τον πόλεμο στην Συρία και λόγω της κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση ηθικών αξιών, είναι κρίση του πνεύματος, είναι κρίση του πολιτισμού, είναι κρίση μιας κοινωνίας την οποία προσπαθούν να αποσυντονίσουν, να αποδομήσουν και να την παραδώσουν στο απώτερο μέλλον σε εξελίξεις, που δε θα ‘ναι καθόλου ευχάριστες αν δεν προλάβουμε τώρα να σταθούμε εμπόδιο σ' όλα αυτά που σχεδιάζονται και γίνονται».

Ο κ. Ταλαγάνης δηλώνει πως, «η αγωνία δεν μου επιτρέπει να σιωπήσω και σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης και σαν Έλληνας, και θεωρώ ότι αυτή η έκθεση είναι μια απλή χειρονομία, μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους να μην είναι απλοί παρατηρητές, να σκεφτούν πιο σοβαρά αυτά τα οποία γίνονται γύρω μας».

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης που εγκαινίασε την έκθεση ανέφερε ότι, «ένας άνθρωπος της προσφυγιάς, ο δικός μας άνθρωπος, ο Δημήτρης Ταλαγάνης, με αυτή την εικαστική αναδρομή στα πενήντα του χρόνια, ξαναφέρνει πάλι το θέμα της προσφυγιάς. Και λόγω της επικαιρότητας, όχι μέσα από μια λογική δακρύων, αλλά μέσα από μια λογική της τάσης απέναντι σε ανθρώπινες αξίες».

Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι, «η προσφυγιά δεν εγκιβωτίζεται σε ιστορικά στοιχεία και πολύ σωστά ο κ. Ταλαγάνης, μέσα από την τέχνη του, προσπαθεί ενδόμυχα να αντικειμενικοποιήσει τα υποκειμενικά στοιχεία της προσφυγιάς. Βλέπετε και η καταστροφή της Σμύρνης, δεν εμπλέκεται μέσα σε ιστορικούς πόλους και λόγους, αλλά προσπαθεί να δώσει οικουμενικότητα, όχι σε λυπημένα πρόσωπα, αλλά σε πρόσωπα τα οποία εκφράζουν αυτόν τον πόνο, το πάθος που βιώνουν, δίνοντας αυτή την οικουμενικότητα στο θέμα της προσφυγιάς».

Επεσήμανε πως είμαστε κατεξοχήν οδοιπόρος λαός. Είμαστε ο λαός που είτε αναζητάμε τις σχέσεις μας με τους ξένους συνειδητά, είτε η προσφυγιά ποτέ δεν μας στοίχειωσε, αλλά μας έδωσε καινούργια βήματα για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, τις δεξιότητές μας και τις ικανότητές μας. Υπογραμμίζοντας ότι, «δεν ήμασταν ποτέ λαός φοβικός, τώρα κάποιοι πάνε να μας κάνουν φοβικούς».

Τέλος, κ. Τατούλης ανέφερε ακόμη ότι «αυτό το καλλιτεχνικό γεγονός, που παρουσιάζει το Δημήτρη Ταλαγάνη μέσα από τη δική του διαδρομή, την ιστορική διαδρομή της προσφυγιάς, της προσωπικής του, μέσα στα 50 χρόνια της δουλειάς. Έρχονται ουσιαστικά ως γεγονότα, να ισορροπήσουν τις σκέψεις μας, να μας κάνουν πολύ πιο προσεκτικούς και μέσα από αυτό το ξεπέρασμα των παθών μας, να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι». Η έκθεση του Δημήτρη Ταλαγάνη θα είναι ανοικτή στο κοινό ως και 11 Οκτωβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ