Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 21:49

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ: Εμφαση στους νέους Ελληνες τζαζίστες

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ: Εμφαση στους νέους Ελληνες τζαζίστες

Εμφαση στους νέους Ελληνες τζαζίστες δίνει φέτος 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Καλαμάτας, που ξεκινάει την Παρασκευή το βράδυ στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις" του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, ευχήθηκε καλή επιτυχία και κάλεσε το κοινό της Καλαμάτας να παρακολουθήσει τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τζαζ. Tόνισε, επίσης, ότι η προώθηση της τζαζ αποτελεί στόχο της δημοτικής αρχής. Με το πολύ επιτυχημένο Τμήμα Τζαζ του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, τις συχνές εκδηλώσεις τέτοιου μουσικού περιεχομένου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και με τη βοήθεια των συντελεστών του Φεστιβάλ Τζαζ, τείνει να καθιερωθεί η πόλη μας ως τζαζ προορισμός.
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ Βασίλης Κουτίβας και Κώστας Γιαξόγλου σημείωσαν ότι παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Καλαμάτας ξεκινά την Παρασκευή και η παραγωγή του ανταποκρίνεται ποιοτικά σε συναυλίες που θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει μόνο στην Αθήνα ή στο εξωτερικό συμβάλλοντας σε ενός είδος “μουσικής αποκέντρωσης”. Η διοργάνωση φέτος είναι εξαιρετικά χαμηλού προϋπολογισμού αλλά πολύ υψηλού καλλιτεχνικού και οργανωτικού επιπέδου. Αυτό οφείλεται στο εθελοντικό έργο των ανθρώπων και επαγγελματιών της πόλης της Καλαμάτας -και όχι μόνο- που στηρίζουν τη διοργάνωση αλλά και στην εθελοντική συμμετοχή των μουσικών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο φεστιβάλ.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου συναυλίες με μουσικούς από το τέσσερα σημεία του ορίζοντα, να προσελκύσει μουσικούς -επαγγελματίες και μη- δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γνωριστούν με ενδιαφέροντες καλλιτέχνες, αλλά και να παρουσιάσει στον μέσο ακροατή τη δυναμική ατμόσφαιρα, την επικοινωνία και το παιχνίδι της τζαζ. Το φεστιβάλ φέτος θα δώσει έμφαση στους Ελληνες νέους δημιουργούς που προέρχονται και κινούνται σ’ αυτό το χώρο και χρήζουν μιας ευρύτερης προβολής και επικοινωνίας με το κοινό.
Πρόκειται για καλλιτέχνες πιστούς στο προσωπικό τους αισθητικό όραμα, που μέσα από τις δυσκολίες έχουν καταφέρει να αναδειχθούν διεθνώς σε μια απαιτητική σκηνή όπως είναι αυτή της τζαζ. Το ύφος της μουσικής ποικίλλει και καλύπτει μια ευρεία γκάμα μουσικών στυλ.
Από το κλασικό κουαρτέτο με τη συνοδεία σαξοφώνου, την afro-beat και τη funk, μέχρι την πιο περίτεχνη τζαζ, συνθετικά και ενορχηστρωτικά.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου βρέθηκε ως εκπρόσωπος του γραφείου υποδοχής συνεδρίων και θεματικού τουρισμού του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο κ. Σοφρωνάς, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η διοργάνωση παρουσιάζεται μέσα από τα πόρταλ του γραφείου και του Επιμελητηρίου, ενώ πρόσθεσε ότι θα παράσχουν και υποστήριξη μάρκετινγκ για την διοργάνωση της επόμενης χρονιάς.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Tην Παρασκευή στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων στο χώρο του πατινάζ, ξεκινάει το Φεστιβάλ με το δυναμικό So & So Quartet, ένα εξαιρετικό κιθαριστικό τζαζ κουαρτέτο από την Καλαμάτα με την μουσική επιμέλεια του ντράμερ Αντώνη Κουτίβα. Το ίδιο βράδυ εκλεκτός καλεσμένος του φεστιβάλ ο βιρτουόζος κιθαρίστας και τραγουδιστής Adedeji Adetayo από τη Νιγηρία με τους Neo Yoruba People μας απογειώνει με jazz-funk και afro beat διάθεση. Η συναυλία θα είναι ανοιχτή για το κοινό.
Το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας μας έρχεται από το Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης ο εκρηκτικός πιανίστας Γιώργος Τσώλης με το τρίο του και μας ταξιδεύουν μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις στην πολύχρωμη ιστορία του τζαζ πιάνο. Ακολουθεί η Αλεξάνδρα Λέρτα που με την αιθέρια φωνή της και τους Ad Hoc Quartet μας παρουσιάζουν πολύ φρέσκιες διασκευές κλασικών τζαζ τραγουδιών του ’30 και του ’40. Καλεσμένος τους είναι ο καλός Ελληνας σαξοφωνίστας Γιάννης Παπαναστασίου.
-Η Κυριακή 24 Ιουλίου είναι άλλη μια τζαζ βραδιά στο Κάστρο. Ανοίγουν οι ατμοσφαιρικοί και υποχθόνια μελωδικοί Broken Fingers του Γιώργου ∆ασκαλάκη από την Ουτρέχτη με τον Καλαματιανό Πάνο Μάραντο στο μπάσο. Το φεστιβάλ κλείνει με το project του συνθέτη-ενορχηστρωτή και κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη "Contextual" (CD Inner Circle Music 2011). Κοντραμπάσο μέσα από loop station, ο Mingus και το ελληνικό "Θαλασσάκι", κουαρτέτο εγχόρδων, φωνή, πιάνο και περίεργα κρουστά συνθέτουν τον μουσικό καμβά πάνω στον οποίο αναπτύσσονται οι ήχοι του Κλαμπάνη. Οι παραστάσεις στο αμφιθέατρο του Κάστρου ξεκινούν στις 9.30 μ.μ. και θα υπάρχει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο 12 ευρώ.
Το 2ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Καλαμάτας διοργανώνεται από την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία "Mellotron" υπό την αιγίδα του ∆ήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις". Αρωγός είναι ο υπό ίδρυση Σύλλογος Φίλων της Τζαζ και ∆ημιουργικής Μουσικής Καλαμάτας. Συνεπικουρούν το Κέντρο Νέων Καλαμάτας και οι Ποδηλάτες Καλαμάτας ανάμεσα σε άλλους. Τη γραφιστική επιμέλεια έχει ο Λευτέρης Σταματελόπουλος (Diadrasi), στον ήχο θα είναι ο Αλέξης Γκίκας, στη βιντεοσκόπηση ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ενώ πολύτιμοι συμπαραστάτες για άλλη μια χρονιά οι εθελοντές!