Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 19:20

"Η αυλή των θαυμάτων" στη Μονεμβασιά

Γράφτηκε από την

Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, 18 και 19 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη προσέλευση και αποδοχή του κοινού στο αμφιθέατρο του Λυκείου Μολάων, η θεατρική παράσταση "Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τον ερασιτεχνικό θίασο¨"Αιθεροβάμονες".Η παράσταση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 27 Ιουλίου στην Πλύτρα και την Κυριακή 31 Ιουλίου στην Νεάπολη, υπό την αιγίδα του Δήμου Μονεμβασίας και με τη συμπαράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασωπού.

Η ερασιτεχνική θεατρική σκηνή "Αιθεροβάμονες" είναι μια νεοσύστατη θεατρική ομάδα από κατοίκους της περιοχής των Μολάων κυρίως , αλλά και από τη Σκάλα και το Βλαχιώτη,που αποφάσισε από τον περασμένο Σεπτέμβριο να ασχοληθεί με το θέατρο.Ξεκινώντας από κάποια σεμινάρια θεατρικής παιδείας , έχοντας πολλή αγάπη και μεράκι γι'αυτό που κάνει και καθοδηγούμενη από την  Μαρία Σιουρούνη, που είναι και σκηνοθέτης της παράστασης, αποφάσισε να παρουσιάσει  την "Αυλή των θαυμάτων". ¨Ολοι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας με ελάχιστη ή καθόλου σχέση με το θέατρο,που θέλησαν και μπόρεσαν για κάποιες ώρες την εβδομάδα να ξεφύγουν από την τριβή της καθημερινότητας και να παίξουν το παιχνίδι της μεταμόρφωσης.Δούλεψαν λοιπόν εθελοντικά όλο το χειμώνα, χωρίς να ξέρουν αν τελικά θα έφταναν στην παράσταση. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό, ώστε αποφάσισαν να "εκτεθούν" και να το παρουσιάσουν.

Η αυλή των Θαυμάτων  είναι ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας μας, μια αυλή διαφορετική από τις άλλες. Ο συγγραφέας της,Ιάκωβος Καμπανέλλης,που έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες πριν, ήταν ένας άνθρωπος γεννημένος για την τέχνη του θεάτρου. Έγραψε δεκάδες θεατρικά έργα και ταυτόχρονα έγινε σεναριογράφος ταινιών που άφησαν εποχή (,όπως η ''Στέλλα'' του Μιχάλη Κακογιάννη και ο ''Δράκος'' του Νίκου Κουνδούρου). Το ταλέντο του ήταν πολύπλευρο καθώς έγραψε τραγούδια που μελοποίησαν οι : Μίκης Θεοδωράκης,Μάνος Χατζιδάκης,Στάυρος Ξαρχάκος και Γιάννης Σπανός. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία.

Μέσα από την ''αυλή των θαυμάτων''  μεταφερόμαστε νοερά σε μια άλλη εποχή. Εκεί, κάπου στην Αθήνα της δεκαετίας του '50, σε μια λα'ι'κή γειτονιά. Τότε, που οι άνθρωποι ζούσαν σε αυλές, αγωνιούσαν για το μεροκάματο και προσπαθούσαν να επιβιώσουν έχοντας μόνο τα βασικά. Εκεί, όπου μοσχομύριζαν οι γλάστρες με τους βασιλικούς και τα γεράνια στα φτωχικά σπιτάκια και όπου κάθε οικογένεια είχε τα δικά της βάσανα. Παρ' όλα αυτα, όσοι ζούσαν στην αυλή συμμετείχαν στον πόνο του άλλου. Οι οικογένειες συναντιούνταν καθημερινά στην αυλή και ζούσαν αρμονικά ώσπου... κάτι απρόβλεπτο έρχεται να αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή τους. Η συνέχεια επί της σκηνής...

Η σκηνοθέτης

Μαρία Σιουρούνη

(Τηλέφωνο επικοινωνίας 2732082148)

 

Επόμενες παραστάσεις

ΠΛΥΤΡΑ Τετάρτη 27 Ιουλίου ( Ερειπωμένο σπίτι),

ΝΕΑΠΟΛΗ Κυριακή 31 Ιουλίου (Πρώην δημοτική πλαζ Καρνάγιο)NEWSLETTER