Κυριακή, 22 Μαϊος 2016 17:03

Παρουσιάστηκε το βιβλίο για το Φρούριο της Κορώνης

Το βιβλίο του γιατρού Γιάννη Μπίρη με τίτλο «Το Φρούριο της Κορώνης: Περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» παρουσίασε πρόσφατα το Μανιατάκειο Ιδρυμα στην Κορώνη. Πρόκειται για μια ακόμα έκδοση του ιδρύματος με στόχο να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής τους.

Ο συγγραφέας Γιάννης Μπίρης, αιτιολογώντας τον τίτλο του βιβλίου του, διαχωρίζει τον όρο φρούριο και κάστρο. Οπως αναφέρει, οι δυο όροι είναι παραπλήσιοι και συχνά χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημοι. Το φρούριο αφορά στην οχύρωση οικισμού, ενώ το κάστρο έχει αποκλειστικά στρατιωτικό χαρακτήρα. Τονίζει δε ότι το σημερινό οχυρό της Κορώνης, έχοντας χάσει τον στρατιωτικό του χαρακτήρα, πρέπει να χαρακτηρίζεται φρούριο αφού συνεχίζει να κατοικείται. Ισως πιο δόκιμος να είναι ο όρος «καστροπολιτεία». Στο βιβλίο ο κ. Μπίρης προσεγγίζει όλες τις ιστορικές περιόδους που συνδέονται με την μακραίωνη ιστορία της μεσσηνιακής αυτής καστροπολιτείας παραθέτοντας ένα εκτενές παράρτημα με απεικονίσεις, σχέδια και χαλκογραφίες.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, οι οποίοι συνεχάρησαν το Μανιατάκειο Ιδρυμα για την πρωτοβουλία της έκδοσης, καθώς και τον Γιάννη Μπίρη για το συγγραφικό του έργο. Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν έπειτα με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, του λαογράφου - προϊστάμενου του τμήματος Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού Γιάννη Δρίνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική και πολιτιστική υπόσταση του κάστρου της Κορώνης, και του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Μιχάλη Κάππα, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς τα έργα αποκατάστασης που υλοποιούνται για την προστασία της παράκτιας ζώνης και τη στερέωση των βραχωδών πρανών του κάστρου. Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Θεμιστοκλής Αποστολίδης, υπάλληλος του δήμου Πύλου-Νέστορος, και ο ίδιος ο συγγραφέας Γιάννης Μπίρης, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε το ίδρυμα για την επιμέλεια και την έκδοση του πονήματός του. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων η αρχαιολόγος Ξένια Αραπογιάννη, η αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Πελαγία Λευτάκη-Αρβανίτη, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Κορώνης, Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς, ιερείς και αρκετοί Κορωναίοι. 

Η εκδήλωση έκλεισε με κονσέρτο κλασικής μουσικής από το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης, και προσφέρθηκαν εδέσματα συνοδευόμενα από τον τοπικό οίνο «Δρύοπας» που παράγεται στο Κτήμα Μανιατάκη.