Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 14:11

Tο σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 103ο)

"Σημαία" 10/6/1932: Η Αγροτική απειλεί με διώξεις οφειλετών και ζητεί να διαβαστεί η εγκύκλιος από τους παπάδες στις εκκλησίες

 

Την ίδια αισιοδοξία για την παραγωγή έχει και η... Αγροτική Τράπεζα η οποία με επιστολή προς τους προέδρους Κοινοτήτων και συνεταιρισμών ζητάει από τους αγρότες να εξοφλήσουν τα χρέη τους με εγκύκλιο την οποία συνιστά να διαβαστεί στις... εκκλησίες από τους παπάδες. Προειδοποιεί μάλιστα για την επιβολή σοβαρών κυρώσεων σε όσους φανούν ασυνεπείς: 

“Γνωρίζετε βεβαίως ότι κατά το παρελθόν έτος η Αγροτική Τράπεζα εφρόντισε να ενισχύση τον αγρότην κατά το δυνατόν ίνα καλλιεργήση τα κτήματά του και καθ' ην μάλιστα στιγμήν όλες οι άλλες πόρτες ήταν κλειστές δι όλους και δεν μπορούσε κανείς να δανεισθή ούτε μια δεκάρα. Επίσης γνωρίζετε ότι κατά το παρελθόν έτος δεν εζήτησε την εξόφλησιν των προς αυτήν οφειλών παρά μόνον από εκείνους οίτινες είχον εσοδείαν. Εφέτος όμως που η παραγωγή όλων των προϊόντων προμηνύεται εξαιρετική πρέπει να συστήσετε σε όλους όσοι οφείλουν, ότι έχουν υποχρέωσιν να εξοφλήσουν τας προς την Τράπεζαν οφειλάς των διά να είναι αύτη και πάλιν εις θέσιν να τους ενισχύση αργότερον όταν λάβουν ανάγκην. Πρέπει να σπεύσουν να φανούν συνεπείς και να βοηθήσουν την Τράπεζαν να εκπληρώση τον προορισμόν της όστις είναι μεγάλος [...] Είμεθα βέβαιοι ότι ο γεωργικός κόσμος θα εκτιμήση όλα αυτά και θα σπεύση πρώτα πρώτα να πληρώση ό,τι οφείλει στην Τράπεζαν. Δεν πρέπει εξ άλλου να λησμονή ότι και ο νόμος τον υποχρεώνει να πληρώση πρώτα την Τράπεζαν εις την οποίαν είναι ενεχυριασμένα τα προϊόντα του και μετά τους άλλους. Εαν πωλήση χωρίς να εξοφλήσει τιμωρείται με φυλάκισιν 5 ετών όχι μόνον αυτός, αλλά και ο έμπορος που θα αγοράση. Εχομεν δε το προηγούμενον ότι πέρυσι κατεδικάσθησαν εις φυλάκισιν και παραγωγοί και έμποροι διότι οι μεν πρώτοι επώλησαν, οι δε δεύτεροι ηγόρασαν προϊόντα ενεχυριασμένα εις την Τράπεζαν. Επίσης ο νόμος ορίζει ότι τα χρέη αυτά εισπράττονται και ως δημόσια έσοδα διά προσωπικής κρατήσεως των οφειλετών.

Δεν θέλομεν να ευρεθώμεν εις την ανάγκην να ζητήσωμεν να εφαρμοσθή ο Νόμος, εάν όμως ευρεθώμεν προ οφειλετών οίτινες παρήγαγαν και δεν ήλθαν να εξοφλήσουν ή εξώφλησαν οφειλάς τους προς άλλους. Θα ζητήσωμεν να εφαρμοσθή αυστηρώς ο Νόμος, προβαίνοντες εις την έκδοσιν ενταλμάτων φυλακίσεως και πλειστηριασμού της περιουσίας των. Είμεθα βέβαιοι όμως ότι όλοι θα καταλάβουν το συμφέρον των και θα σπεύσουν να φανούν συνεπείς διά να έχουν και για πάντα ανοικτή την πόρτα της Τραπέζης και ολόκληρον την υποστήριξήν της.

Παρακαλούμεν να φροντίσετε να λάβουν όλοι γνώσιν της παρούσης. Δεν νομίζομεν άσκοπον να φροντίσετε να αναγνωσθή εις την εκκλησίαν από τον ιερέα” (701).

Η κατάσταση γίνεται περίπλοκη και απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τον ΑΣΟ: “Πληροφορούμεθα ότι η πρώτη τακτική συνέλευσις του ΑΣΟ η οποία πρόκειται να συγκροτηθεί κατά τα τέλη τρέχοντος μηνός εις τας Πάτρας, θα ασχοληθή κυρίως με την εξέτασιν και ανάλυσιν της σταφιδικής καταστάσεως, ως αύτη διεμορφώθη εσχάτως λόγω της αναμενομένης υπερπαραγωγής, της ανατιμήσεως του συναλλάγματος, του καθιερωθέντος παρακρατήματος και των εφαρμοζομένων εν τη ξένη αγορά αντιστάσεων και ανωμαλιών όσον αφορά την εκεί διάθεσιν μεγάλων ποσοτήτων σταφίδος.

Ιδίως θα αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα ζητήματα από της απόψεως της προσπαθείας προς συγκράτησιν των τιμών της σταφίδος εις επίπεδα ικανοποιητικά διά τους παραγωγούς οίτινες τον τελευταίον καιρόν επανειλημμένως και δι' εντόνων αναφορών των προς την Διοίκησιν του ΑΣΟ ετόνισαν την ανάγκην όπως καταβληθούν σοβαραί προσπάθειαι διά την εις καλάς τιμάς διάθεσιν του προϊόντος των.

Σχετικώς μάλιστα επληροφορήθημεν ότι με το ζήτημα τούτο πρόκειται να ασχοληθούν και αι γενικαί συνελεύσεις πλείστων όσων σταφιδικών συνεταιρισμών, καθώς και των Ενώσεών των, αι οποίαι φαίνεται ότι θα συγκληθούν πάντως προ της εν λόγω συνελεύσεως του Σταφιδικού Οργανισμού” (702).

Η γενική συνέλευση του ΑΣΟ πραγματοποιείται στις 28 και 29 Ιουνίου στην Πάτρα και παίρνουν μέρος σε αυτή οι Μεσσήνιοι αντιπρόσωποι μεταξύ των οποίων οι Παν. Σταυρόπουλος, Κ. Κόκκιζας, Ν. Δεληγιάννης, Χαρ. Αντωναρόπουλος, Αντ. Σκούντζος, Ι. Μυλωνάς, Σπ. Κοντός, Ηλ. Μαράκας, Αθ. Γορανίτης, Δημ. Σταθάς, Σ. Γκίζας, Σπ. Πουλόπουλος, Γεωργ. Παρασκευόπουλος, Παν. Χριστοφιλόπουλος, Γεωργ. Φωτόπουλος, Περ. Βενιζέλος, Αλ. Αποστολάκης, Τ. Δεληγιάννης. Λεων. Παλαμάρας (703).

 

(701) “Σημαία” 10/6/1932

(702) “Θάρρος” 16/6/1932

(703) “Νεολόγος” (Πάτρας) 29/6/1932