Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 12:43

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (213ο μέρος)

Γράφτηκε από τον

Κατά το ρεπορτάζ, τότε αποφάσισε η Ειδική Ασφάλεια να προχωρήσει στη σύλληψη: «Ούτω είχον τα πράγματα μέχρι της χθεσινής πρωΐας ότε τα όργανα της Ασφαλείας απεφάσισαν να ανακόψουν την δράσιν του Κόμητα.

Προς τούτο μετέβησαν εις την όπισθεν του μεταξουργείου Στασινοπούλου κειμένην οικίαν Μποτσάκου όπου τελευταίως διέμενεν ο Κόμητας και τον συνέλαβον χωρίς ούτος να προβάλη ουδεμίαν αντίστασιν. Ο συλληφθείς μετεφέρθη πάραυτα εις το Α’ Αστυνομικόν Τμήμα όπου εκρατήθη απομονωθείς αυστηρώς.

 

Εν τω μεταξύ γενομένης επισταμένης ερεύνης εις την οικίαν όπου συνελήφθη ο Κόμητας, ήλθον εις φως καταπληκτικά πράγματα. Ούτω ανευρέθησαν και κατεσχέθησαν τα εξής: α) Ολόκληρον το αρχείον της κομμουνιστικής οργανώσεως Καλαμών β) Ενα κρυπτογραφικόν λεξικόν γ) Πλήρες “πρόγραμμα δουλειάς”των κομμουνιστών εν Μεσσηνία και διπλότυπα πληρωμών συνδρομών προς την Εργατικήν Βοήθειαν της Ελλάδος.

Εκ του γενομένου ελέγχου των αναγραφομένων επί των διπλοτύπων της Εργατικής Βοηθείας – η οποία είναι καθαρώς κομμουνιστική οργάνωσις – ονομάτων συνδρομητών προκύπτει ότι την οργάνωσιν ταύτην δεν ενίσχυον οικονομικώς κομμουνισταί μόνον αλλά και άλλα διάφορα πρόσωπα. Τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη εις χείρας της η Αστυνομία είναι απολύτως διαφωτιστικά διά την εν γένει δράσιν των κομμουνιστών τόσον ενταύθα, όσον και εις την ύπαιθρον.

Ο Κόμητας είναι ηλικίας 30 ετών περίπου και κατάγεται εκ του χωρίου Κάτω Χώρα της Ιθάκης. Ούτος έχει σημειώσει κατά το παρελθόν σπουδαίαν κομμουνιστικήν δράσιν εις Αθήνας, Βόλον, Πάτρας και Αγρίνιον. Το 1934 είχε καταδικασθή υπό του Πλημμελιοδικείου Πατρών διά την κομμουνιστικήν δράσιν του εις εν έτος φυλάκισιν και 6 μηνών εκτοπισμόν εις Αγιον Ευστράτιον» (1126).

Δημοσιεύοντας την είδηση ο “Ριζοσπάστης” ουσιαστικά διαψεύδει τα περί “ευρημάτων” και θεωρεί πως πρόκειται για σκηνοθεσία προκειμένου να γίνουν συλλήψεις: «Συνελήφθη χθες ο σ. Κόμητας. Η ασφάλεια ανακοινώνει ότι τάχα ανακάλυψε το αρχείο της Κομμουνιστικής Οργάνωσης και κατέσχεσε διπλότυπα οικονομικών ενισχυτών του κόμματος και τέλος ότι πολλά άτομα ενέχονται σε ανατρεπτικές κινήσεις. Ολες αυτές οι σκηνοθεσίες αποσκοπούν στο να δικαιολογήσουν ομαδικές συλλήψεις που ετοιμάζονται». (1127).

Η εκτίμηση πως δεν βρέθηκαν στοιχεία προκύπτει συμπερασματικά από το ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας και τις πληροφορίες που διαρρέουν Νομαρχία και Αστυνομία. Προφανής στόχος είναι η τρομοκράτηση και των μελών του κόμματος, αλλά και των ανθρώπων που το στήριζαν με διάφορους τρόπους καθώς η δράση του είχε απήχηση σε ευρύτερα στρώματα. Στοιχεία για “κομμουνιστική δραστηριότητα” χωρίς συλλήψεις ήταν... αδιανόητη πρακτική για την Αστυνομία και τους κυβερνητικούς παράγοντες:

«Ο Νομάρχης έσχε χθες μίαν μακράν συνεργασίαν μετά του Διοικητού Ειδικής Ασφαλείας Μοιράρχου κ. Ι. Παπαδοπούλου. Κατά πληροφορίας μας ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε εις τον κ. Νομάρχην τα της συλλήψεως του απεσταλμένου του κομμουνιστικού κόμματος Ν. Κόμητα, έθεσε δε υπ’ όψιν αυτού τα προκύπτοντα στοιχεία εναντίον ωρισμένων προσώπων εκ του κατασχεθέντος αρχείου της κομμουνιστικής οργανώσεως Καλαμών. Επ’ ευκαιρία ο κ. Παπαδόπουλος ωμίλησε προς τον κ. Νομάρχην περί της ανάγκης της ενισχύσεως της ενταύθα δυνάμεως χωροφυλακής, παρεμπιπτόντος δε εξέθεσε και την επικρατούσαν εν υπαίθρω κατάστασιν ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ εσυνεχίσθη και εχθές η λεπτομερής εξέτασις του κατασχεθέντος αρχείου της κομμουνιστικής οργανώσεως Καλαμών. Μολονότι δε η Ειδική Ασφάλεια δείκνυται εξαιρετικά φειδωλή εις την παροχήν πληροφοριών, εν τούτοις πληροφορούμεθα, ότι προκύπτουν στοιχεία εναντίον ωρισμένων ατόμων, τα οποία παίζουν σπουδαιότατον ρόλον εις την κοινωνίαν του τόπου μας.

Κατά τας αυτάς πληροφορίας η Ειδική Ασφάλεια ευρίσκεται ήδη εις γνώσιν και των ελαχιστοτάτων κινήσεων των κομμουνιστικών παραγόντων, γνωρίζει δε όλα τα μέλη των εν Καλάμαις και υπαίθρω Μεσσηνία κομμουνιστικών πυρήνων ως και τα μέλη της αχτιδικής Μεσσηνίας εις τρόπον ώστε να παρακολουθή αγρύπνως.

Ως προς τας συλλήψεις περί των οποίων εγένετο χθες λόγος, πληροφορούμεθα ότι ουδεμία τοιαύτη πρόκειται να γίνη τουλάχιστον επί του παρόντος. Πιθανώς όμως αργότερον, αν η κομμουνιστική κίνησις ενταθή, να συνέλθη η Επιτροπή Ασφαλείας και να προβή εις την εκτόπισιν εκείνων οίτινες θα θελήσουν να επιβουλευθούν την δημόσιαν ασφάλειαν» (1128).

Στο μεταξύ στην αντικομμουνιστική εκστρατεία μπαίνουν Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Βιοτεχνών, Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών που συσκέπτονται... αυθημερόν, εκτιμούν ότι υπάρχει «έντασις εις την δράσιν των κομμουνιστών στρεφομένη κατά της καθεστηκυίας τάξεως και ενίσχυσις οικονομική εκ μέρους παραγόντων της αστικής τάξεως» και σε ψήφισμα υπερακοντίζουν σε αντικομμουνιστικές θέσεις ακόμη και την επίσημη Πολιτεία, ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ, να καταδιωχθούν εφημερίδες και να... απελαθούν οι κομμουνιστές:

«Εκφράζουν την βαθυτάτην των λύπην διότι οι κατά καιρούς κυβερνήσεις δεν ησχολήθησαν σοβαρώς διά την πάταξιν του κομμουνισμού. Αποδοκιμάζουν ζωηρώς τα πρόσωπα άτινα ενίσχυσαν την αναρχικήν οργάνωσιν Καλαμών. Αξιούν να θεωρηθή ο κομμουνισμός εκτός νόμου. Ζητούν όπως καταδιωχθώσι αι εφημερίδες αίτινες υπό δημοκοπίας και μόνον ορμώμεναι διακηρύσσουν εκδήλως την αναρχίαν. Εκφράζουν τας ευχαριστίας των προς τα όργανα της Αστυνομίας διά την επιδειχθείσαν αξιέπαινον δράσιν των. Παρακαλεί τας ενταύθα αρχάς όπως συνερχόμεναι το δυνατόν συντομώτερον απελάσωσι τους δρώντας κομμουνιστάς» (1129).

Παρ’ όλα αυτά το ΚΚΕ συνεχίζει να δραστηριοποιείται έντονα διεισδύοντας σε νέους χώρους, με χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του “Ριζοσπάστη” για τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών:

«Κανένας περιβολάρης από τους 800 που δουλεύουν στους μπαχτσέδες δεν είνε σε θέση να περάσει με άνεση τη χρονιά του. Το χρονιάτικο εισόδημά τους αρχίζει από τις 5 και φθάνει τις 15 χιλιάδες δραχμές κατά μέσο όρο. Οι έμποροι αδελφοί Μπαλή, Μωρακέας, Σωφρονάς, Οικονόμου, Αλεξόπουλος δημιουργούν τραστ και κατεβάζουν τις τιμές. Χώρια απ’ αυτό καθυστερούν και τα λεφτά των παραγωγών. Ακόμα τα ακριβά ναύλα του “τραστ” της “Ακτοπλοΐας” και τα μεταφορικά του ΣΠΑΠ φορτώνονται στους παραγωγούς. Οι παραγωγοί αναγκάζονται να προπωλούν τα πορτοκάλια σε τιμές 300-500 δραχμές τη χιλιάδα, ενώ αν τους έδινε μακροπρόθεσμα δάνεια η Τράπεζα δε θα ξετευτέλιζε τα προϊόντα τους.

Η “κερατίτις” και η “ψωρίασις” ρημάζουν τα πορτοκάλια και το κράτος δεν παίρνει καμία φροντίδα. Κάποτε το ταμείο ελαίας έκανε ένα ράντισμα, αλλά αντί καλό έφερε κακό στο προϊόν. Επίσης δεν έχουν λιπάσματα. Για όλα αυτά οι φτωχοί παραγωγοί πορτοκαλιών και λεμονιών πρέπει να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να το δραστηριοποιήσουν, να βάλουν τίμιους ανθρώπους στη διοίκησή του για να καλλιτερεύσουν τη θέση τους, αγωνιζόμενοι για τα αιτήματά τους» (1130).

 

(1133) “Ριζοσπάστης” 9/2/1935

(1126) “Θάρρος” 13/2/1935

(1127) “Ριζοσπάστης” 14/2/1935

(1128) “Θάρρος” 14/2/1935

(1129) “Θάρρος” 15/2/1935

(1130) “Ριζοσπάστης” 20/2/1935