Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 17:38

Ερευνητικό πρόγραμμα “Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας”: Η αναστολή των εκδηλώσεων του Μαρτίου 2020

Γράφτηκε από την

 

Του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά

Επιστημονικά Υπεύθυνου και Συντονιστή

Εχοντας ήδη συμπληρώσει 10 ημέρες περιορισμών, φαίνεται ότι ο κορονοϊός έχει πετύχει να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας, τον προγραμματισμό μας, αλλά και αρκετές από τις συνήθειες που θεωρούσαμε δεδομένες και αταλάντευτες, εδώ και δεκαετίες.

Αρχικά απαγορεύτηκαν οι συλλογικές δραστηριότητες, όπως η εκπαίδευση, στη συνέχεια οι συναθροίσεις και οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις, διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες, και πλέον ζούμε σε συνθήκες αυτοπεριορισμού, ευχόμενοι να μεταβληθεί σύντομα η εικόνα του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων ώστε να μην φτάσουμε σε πλήρη περιορισμό μετακινήσεων και, το σπουδαιότερο, σε κατάρρευση του συστήματος περίθαλψης και σε περαιτέρω απώλειες ζωών. Πολλά κράτη μιλάνε πλέον για “καταστάσεις πολιορκίας”, για “ανοικτό πόλεμο”, για “όλεθρο επιστημονικής φαντασίας”. 

Στο ξεκίνημα καταγραφής αυτών των σκέψεων, ήρθε η πρώτη ευχάριστη είδηση, των επιβεβαιωμένων δραστικών ουσιών κατά του κορονοϊού και της αναμονής του εμβολίου από την διεθνή κοινότητα σε λιγότερο από 3 μήνες, φυσώντας έναν βάσιμο άνεμο ελπίδας και λύτρωσης.    

Αναμενόμενη ήταν και η αναστολή των Εκδηλώσεων του Μαρτίου 2020 του Προγράμματος “Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας”. Οι εκδηλώσεις, 41 κεντρικές και 7 παράλληλες, οι οποίες ήταν απότοκος πολύμηνης συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης και του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας, ματαιώθηκαν. Πρόλαβαν να υλοποιηθούν οι πρώτες 5 οι οποίες μας γέμισαν αισιοδοξία για την δυναμική της πόλης σε αυτό που ήταν και παραμένει ως στόχος, συγκεκριμένα να καθιερωθεί ο Μάρτιος σε έναν πλήρη μήνα πολιτισμού με επίκεντρο το ’21. Τα υπόλοιπα παραδοτέα του έργου φαίνονται επίσης να επηρεάζονται αλλά σε πολύ λιγότερο βαθμό, αφού οι εργασίες για την λειτουργία του χώρου των ψηφιακών εφαρμογών συνεχίζονται σε επίπεδο δοκιμών του εξοπλισμού, ενώ και η παραγωγή της ταινίας προχωράει τον προγραμματισμό της, με προσωρινή αναστολή όμως της ημερομηνίας έναρξης των γυρισμάτων.

Οι παραπάνω ακυρώσεις, αναβολές, και η γενικότερη αναστάτωση ασφαλώς και δεν πρέπει να μας λυπούν, αναλογιζόμενοι πρωτίστως το θέμα της δημόσιας υγείας αλλά και σε μικρότερη κλίμακα τις παρόμοιες ανατροπές σε προσωπικό, συλλογικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δράσεων, εκδηλώσεων και προγραμματισμένων εργασιών. Προσωπικά αναλογίζομαι την ματαίωση του Παγκόσμιου Συμποσίου Αρχαιομετρίας που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη Λισσαβώνα τον φετινό Μάιο και φαντάζομαι την αντίστοιχη αναστάτωση εάν αυτό συνέβαινε σε εμάς τον Μάιο του 2016 όταν το φιλοξενήσαμε στο Μέγαρο Χορού της πόλης.

Η Διαχειριστική Ομάδα του έργου, υπό την προϋπόθεση της λήξης των περιορισμών εντός του Μάιου, έχει καταρτίσει πλάνο για την υλοποίηση των εξ αναβολής εκπαιδευτικών δράσεων εντός του Ιουνίου και των υπόλοιπων συλλογικών εκδηλώσεων για το ερχόμενο φθινόπωρο, ώστε αφενός να βρουν το δρόμο τους προς το ευρύ κοινό οι τόσες εκδηλώσεις, αφετέρου να μην χρεωθεί το 2020 ως έτος λησμονιάς της εθνικής επετείου του ’21.

Γνωρίζουμε όμως με κάθε βεβαιότητα ότι όσο θα οδεύουμε προς την 23η έως και την 25η του Μάρτη, η καρδιά θα ανατρέχει στο ’21, το βλέμμα θα το αναζητά με δίψα στις οθόνες, στα ραδιοκύματα και στους ήχους από τα διπλανά μπαλκόνια και τελικά η πλούσια γλώσσα και μνήμη θα το κρατήσει ζωντανό. Αλλωστε συνέβη ξανά στο παρελθόν με πλέον τραγική περίοδο αυτή της κατοχής του 1941-1944 όπου ο εθνικός ποιητής Κ. Παλαμάς, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, στο ξεκίνημα του τετράχρονου εθνικού δράματος συνέστησε: «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα». 

Και μην ξεχνάμε την εθνική παράδοση που έχει άρρηκτα συνδέσει την επέτειο του ’21 με την εορτή του Ευαγγελισμού, δηλαδή των χαρμόσυνων νέων.

Το Πρόγραμμα “Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας” υλοποιείται υπό την αιγίδα της ΑΕ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, έχει χαρακτηριστεί  από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ως εμβληματικό έργο στον πολιτισμό για την τρέχουσα τριετία και έχει ως χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.

 

Ιστοσελίδα του Προγράμματος:

kalamata1821.com