Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 13:48

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (242ο μέρος)

Γράφτηκε από τον

Χθες το απόγευμα συντάκτης μας είδε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σταφιδικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων, που ήρθε προχθές το βράδυ, ύστερα απ' τα μεγάλα και μαχητικά σταφιδικά συλλαλητήρια που έγιναν την Κυριακή στους Γαργαλιάνους, στην Πύλο, στην Κυπαρισσία, στον Πύργο, στα Φιλιατρά με μαζική συμμετοχή όλων των γύρω χωριών.

Οι εκπρόσωποι των σταφιδοπαραγωγών μας εδήλωσαν τα εξής: - Είμαστε κατάπληκτοι για το θράσος του ΑΣΟ που αρνήθηκε ακόμα και να ακούσει τη φωνή των εκπροσώπων των σταφιδοπαραγωγών. Ηρθαμε το βράδυ χθες (Δευτέρα) στις 8 1/2 η ώρα. Τραβήξαμε για να επικοινωνήσουμε με το συμβούλιο του ΑΣΟ. Το μέγαρό του ήταν κλειστό, αμπαρωμένο και μ' όλο που δηλώσαμε την ιδιότητά μας, δεν μας άφησαν να μπούμε. Το συμβούλιο του ΑΣΟ συνεδρίαζε. Συνεδρίαζε για να βγάλει τις εξωφρενικές αποφάσεις που πήρε. Το συμβούλιο του ΑΣΟ ήξερε σίγουρα από τις εφημερίδες και από το τηλεγράφημα το δικό μας, που είχαμε στείλει στο Λούπινα, που ήταν ο πράχτοράς τους μέσα στο συνέδριο και βρισκόταν εδώ πέρα από την Κυριακή το πρωί. Και είχε δώσει εντολή να μην μας αφήσουν να τους «ενοχλήσουμε». Αυτό και έγινε μ' όλες τις διαμαρτυρίες μας, μ' όλες τις φωνές μας, που έχουν καθήκον να μας ακούσουν πριν πάρουν τις αποφάσεις τους, γιατί αντιπροσωπεύουμε ολόκληρο το σταφιδοπαραγωγικό κόσμο της Πελοποννήσου. Ο θυρωρός δεν μας άφησε να μπούμε και ένας υπάλληλος που ήρθε μας είδε, άκουσε τις διαμαρτυρίες μας, πήγε μέσα και ξαναγύρισε, μας δήλωσε πως το συμβούλιο δεν μπορεί να μας δεχτεί. Την ασύστολη αυτή στάση του συμβουλίου του ΑΣΟ την καταγγείλαμε τηλεγραφικώς και και την καταγγέλλουμε σ' όλο το σταφιδοπαραγωγικό κόσμο της Πελοποννήσου, σαν ένα ακόμα χαρακτηριστικό φέρσιμο των ανθρώπων, που ποτές δεν ενδιαφέρθηκαν για τα συμφέροντά του και ποτές δεν έλαβαν υπ' όψιν τον πόνο ενός κόσμου δουλευτάδων, που καταπιέζουν, εκμεταλλεύονται και ξεζουμίζουν. Υστερα από την άρνηση του ΑΣΟ να μας δεχτεί και ν' ακούσει τα αιτήματα του σταφιδοπαραγωγικού κόσμου και ύστερα από τη χθεσινή δημοσίευση σ' όλο τον Τύπο των σχετικών αποφάσεων του ΑΣΟ, θελήσαμε να εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να βρούμε το δίκηο μας, έχοντας απόφαση να κατεβούμε στον πιο σκληρό αγώνα για το ψωμί μας.

Χθες το πρωί θελήσαμε να δούμε τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών, που ο τελευταίος, ο κ. Π. Ράλλης, τυχαίνει να είναι και πληρεξούσιος Μεσσηνίας και πρέπει ιδιαίτερα να ενδιαφέρεται για τα σταφιδικά ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Στεφανόπουλος δεν ήταν στο γραφείο του και ο υφυπουργός κ. Καρτάλης μας δήλωσε πως είνε αναρμόδιος. Ο υπουργός Εσωτερικών Περ. Ράλλης μας δέχτηκε στο γραφείο του, παρουσία και των βουλευτών Μεσσηνίας Φεσσά και Κριμπά. Διαμαρτυρηθήκαμε στον υπουργό για τις αποφάσεις που πήρε ο ΑΣΟ και διαμαρτυρηθήκαμε με τον εντονώτερο τρόπο γιατί το συμβούλιο δε μας δέχτηκε, ενώ είχε ξεχωριστή υποχρέωση να μας δεχτεί στις σημερινές περιστάσεις και τη στιγμή που ήταν να πάρουν τέτοιες ουσιώδεις αποφάσεις.

Ο υπουργός μας είπε πως το συμβούλιο του ΑΣΟ δεν έκανε καλά να μην μας δεχτεί και μας ρώτησε: - Ποιες είνε οι δικές σας αποφάσεις πάνω στις σημερινές αποφάσεις του ΑΣΟ. Του δηλώσαμε πως κατ' αρχήν, σύμφωνα με εντολή που έχουμε απ' το Σταφιδικό Συνέδριο και σύμφωνα με την πραγματικότητα, εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε τιμή κάτω από 3.600 δραχμές το χιλιόλιτρο, ως κατώτατον όριον.

Ο κ. υπουργός ξαφνιάστηκε και μας είπε: - Εγώ σας δηλώνω και μπορείτε να το πείτε, πως ύστερα απ' την κρίση που περνά το προϊόν μας, βρίσκω εξωφρενικά μεγάλες τις τιμές που καθώρισε ο ΑΣΟ. Και πρόσθεσε πως έχει τηλεγραφήματα από την Πύλο, που δέχονται ευχαρίστως αυτές τις τιμές. Εμείς του είπαμε να κάνει αυτές τις δηλώσεις όχι σε μας, μα στον Τύπο και σε κείνους που τον βγάλαν για να φροντίσει για τα συμφέροντά τους. Και ο κ. υπουργός μας έδειξε τότε τους δισταγμούς του.

Υστερα απ' αυτό η Επιτροπή διαμαρτυρήθηκε για τις διώξεις και τις απειλές εκτόπισης των μελών της Επιτροπής του Συνεδρίου, καθώς και για την τρομοκρατία των κρατικών οργάνων μέσα στο σταφιδοπαραγωγικό κόσμο. Ο υπουργός υποσχέθηκε να διατάξει τηλεγραφικώς την παύση κάθε καταδίωξης.

Σ' ερώτηση του συντάχτη μας ποια είνε τα βασικά αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΑΣΟ, η επιτροπή μας είπε:

1) 3.600 δραχμές το χιλιόλιτρο ως κατώτατο όριο τιμής.

2) Μείωση της εξαγωγικής εισφοράς κατά το μισό ακόμα.

3) Αμεση κατάθεση δελτίου εξαγωγής (και εξηγούν: Οταν ένας έμπορας θέλει να βγάλει σταφίδα στο εξωτερικό πρέπει να καταθέσει δελτία πως έχει στη διάθεση του ΑΣΟ, το μισό ποσό, σαν παρακράτημα. Το ποσό όμως αυτό όπως και τα δελτία δεν τα έχει. Η διοίκηση του ΑΣΟ, κάνοντας ευκολία στους μεγαλεμπόρους, τους δίνει προθεσμία μηνών. Στο μακρυνό διάστημα αυτό οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν στους σταφιδεμπόρους το προϊόν τους ή τα δελτία σε χαμηλότερες τιμές, γιατί θέλουν να φάνε).

4) Διάλυση των ατμοπλοϊκών τραστ (Τα καράβια που μεταφέρουν και εξάγουν τη σταφίδα έχουν κάνει τραστ και συγκριτικά με άλλα καράβια παίρνουν υπέρογκα ναύλα, επιβαρύνοντας τη σταφίδα με 75 λεφτά την οκά).

5) Κατάργηση τραστ οινοβιομηχανίας («Βάκχος»). (Και σύγχρονα να επιτραπεί η ελεύθερη απόσταξη, με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένας συναγωνισμός, θα πέσουν οι τιμές του οινοπνεύματος και θα μπορεί ο μικρός παραγωγός να παράγει οινόπνευμα για τη σοδειά του).

6) Αναπροσαρμογή της τιμής των πωλούμενων πλεονασμάτων στη βιομηχανία επί τη βάσει της σημερινής τιμής της δραχμής (δηλ. έχει ορισθεί η τιμή της μεταλλικής δραχμής για τη σταφίδα της βιομηχανίας προς 11 δραχμές, μα σήμερα η δραχμή είναι 25 δραχμές).

7) Αναστολή δεκάχρονη των αγροτικών χρεών.

8) Κατάργηση της έγγειου φορολογίας κτλ.

Κοινός αγώνας με τις εργατοϋπαλληλικές οργανώσεις

Σε άλλη ερώτησή μας, εάν κατά τις πληροφορίες των εφημερίδων ο σταφιδοπαραγωγικός κόσμος για να κερδίσει τα δίκαια αιτήματά του έχει απόφαση να συνεργαστεί με υπαλληλικές και εργατικές οργανώσεις, η επιτροπή μας δήλωσε: - Εχουμε εντολή απ' το συνέδριο και όλο τον σταφιδοπαραγωγικό κόσμο της Πελοποννήσου να συνεργασθούμε και να ζητήσουμε την συνδρομή όλων των υπαλληλικών, επαγγελματικών και εργατικών οργανώσεων, για να αγωνισθούμε ως το τέλος. Σήμερα κιόλας θα συναντηθούμε με τις οργανώσεις αυτές για να καθορίσουμε μαζί τον τρόπο και τη μορφή του κοινού αγώνος. Σας επαναλαμβάνουμε και πάλι και σας παρακαλούμε να το τονίσετε πως αυτή τη φορά ο σταφιδικός κόσμος της Πελοποννήσου δεν θα αφήσει να τον κοροϊδεύουν και να τον εκμεταλλεύονται οι διάφοροι κοτζαμπάσηδες, επιτήδειοι και τοκογλύφοι και νάναι ολοχρονίς το θύμα των ληστρικών διαθέσεων του αντικοινωνικού οργανισμού του ΑΣΟ.

Η Επιτροπή του Σταφιδικού Συνεδρίου έκανε χθες επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Στεφανόπουλο, αυτός όμως απέφυγε επίμονα να τη δεχθεί. Η επιτροπή καταγγέλλει τη στάση αυτή του Στεφανόπουλου στο σταφιδοπαραγωγικό κόσμο που τον εξέλεξε βουλευτή και τώρα αυτός δεν θέλει ν' ακούσει τη φωνή του. Η επιτροπή επικοινώνησε χθες με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, την Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία και την Ομοσπονδία Βιοτεχνών. Κι οι τρεις οργανώσεις δήλωσαν ότι είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών. Ο υπουργός της Εθνικής Οικονομίας εδήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ορίσει τιμή 2.900 δραχμών για τη σταφίδα, για να αντιμετωπίσει τάχα τον συναγωνισμό στο εξωτερικό» (1199).

 

 ___________________________________

(1199) "Ριζοσπάστης" 21/8/1935

Συνεχίζεται