Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 10:16

Σαν σήμερα... 15 Νοεμβρίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 15 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα... 15 Νοεμβρίου

 

565.... Μετά το θάνατο του Ιουστινιανού, ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Ιουστίνος Β'.

1315.... Στη μάχη του Μοργκάρτεν, τοξότες της Ελβετικής Συνομοσπονδίας στήνουν ενέδρα και νικούν τις αυστριακές δυνάμεις του Λεοπόλδου Α', δούκα της Αυστρίας.

1492.... Ο Χριστόφορος Κολόμβος σημειώνει στο ημερολόγιό του τη χρήση καπνού από τους Ινδιάνους. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για τον καπνό.

1863.... Υπογράφεται η Συνθήκη μεταξύ Ρωσίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Πρωσίας και Αγγλίας, δια της οποίας η τελευταία παραιτείται των Ιονίων Νήσων, που παραχωρούνται στην Ελλάδα.

1889.... Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατρέπουν το βασιλιά της Βραζιλίας, Δον Πέντρο Β' και αποκαθιστούν τη δημοκρατία.

1904.... Ο αμερικανός Κινγκ Ζιλέτ πατεντάρει την πρώτη ξυριστική λεπίδα που φέρει το όνομά του (Gillette).

1913.... Η Ρωσία ζητάει να αποκτήσει δικαιώματα συγκυριαρχίας στο Άγιο Όρος και ισοπολιτείας μεταξύ ελλήνων και ρώσων μοναχών.

1920... Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών, προδρόμου του ΟΗΕ. 41 χώρες ανυψώνουν τις σημαίες τους στη Γενεύη.

1921.... Το διάβημα της Αγγλίας υπέρ των ελληνοτουρκικών κρατών αποτυγχάνει. Ο Κεμάλ δηλώνει στους άγγλους απεσταλμένους στην Άγκυρα, ότι δεν εννοεί να έλθει σε συζήτηση με τους έλληνες, αν δε δηλώσουν ότι παραιτούνται της Ανατολικής Θράκης και ότι αποχωρούν από τη Μικρά Ασία.

1922.... Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. οι «6» εκτελούνται. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη ( πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης). Ο Μιχάλης Γούδας και ο Ξενοφώντας Στρατηγός καταδικάζονται σε ισόβια.

1951.... Ο Νίκος Μπελογιάννης καταδικάζεται από το έκτακτο στρατοδικείο σε θάνατο, με κατηγορία την παράβαση του ΑΝ 509 για απόπειρα ανασυγκρότησης του ΚΚΕ.

1960.... Στις ΗΠΑ, καθελκύεται το πρώτο υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους, το "Τζορτζ Ουάσινγκτον".

1972.... Το δεξαμενόπλοιο «Παγκόσμιος Ήρωας», ιδιοκτησίας του Ομίλου Νιάρχου, συγκρούεται με το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Μέρλιν» μέσα στον Φαληρικό Όρμο και μόλις 5 μίλια έξω από την είσοδο του λιμένα του Πειραιά. Το οχηματαγωγό βυθίζεται, παρασύροντας στο θάνατο τα 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος.

1973.... Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.

1976.... Επιβάλλονται τα πρώτα μέτρα για το νέφος στην Αθήνα με την κατάργηση του μαζούτ ως καύσιμης ή θερμαντικής ύλης σε σπίτια και επιχειρήσεις γύρω από την Ακρόπολη.

1982.... Στην Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα, πρώην πρόεδρος του απαγορευμένου εργατικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη», αποφυλακίζεται έπειτα από 11 μήνες.

1983.... Τα κατεχόμενα της Κύπρου ανακηρύσσονται από τον Ραούφ Ντενκτάς σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Λίγες μέρες αργότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 541/83 θα καταδικάσει τη συγκεκριμένη ενέργεια.

1988.... Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακηρύσσει στο Αλγέρι αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.Η Εκτελεστική Επιτροπή της PLO αναθέτει τα καθήκοντα του αρχηγού της κυβέρνησης στο Γιασέρ Αραφάτ.

1991.... Με τη χορήγηση της προκαταβολής στην κοινοπραξία «Ολυμπιακό Μετρό», αρχίζουν τυπικά οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό της Αθήνας.

1994.... Στη Γερμανία, με πλειοψηφία μίας μόνον ψήφου, επανεκλέγεται στην καγκελαρία, ο Χέλμουτ Κολ.

      .... Την ίδια μέρα η Ουγγαρία ζητά από τις ρωσικές αρχές την επιστροφή 4.000 έργων και αντικειμένων τέχνης που είχαν κατασχεθεί από το στρατό της πρώην ΕΣΣΔ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1995.... Λήγει η εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού και ελευθερώνονται οι έξι όμηροι, μετά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κρατουμένων.

1998.... Η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της στην άρση βαρών, στο 69ο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται στο Λάχτι της Φιλανδίας. Ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια, μαζί με τη Βουλγαρία, κατακτώντας 15 μετάλλια (6 χρυσά, 4 αργυρά και 5 χάλκινα).

2003.... Η Κωνσταντινούπολη γίνεται στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Από το φονικό χτύπημα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών, 25 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται. Την ευθύνη αναλαμβάνει τουρκική ισλαμική οργάνωση για λογαριασμό και της Αλ Κάιντα.

-------------------------------------------------------------------------------- 

Σαν σήμερα το 1815 γεννήθηκε ο Αμερικανός ζωγράφος, Τζον Μπάνβαρντ, δημιουργός του μεγαλύτερου έργου στην ιστορία της ζωγραφικής, που για να το φτιάξει χρειάστηκε 3 μίλια καμβά, το 1874 ο ολυμπιονίκης, Δημήτριος Γολέμης, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 800 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896) και το 1891 ο Γερμανός στρατάρχης, Έρβιν Ρόμελ, η «Αλεπού της Ερήμου».

 

Την ίδια μέρα το 1028 πέθανε ο Κωνσταντίνος ο 8ος, βυζαντινός αυτοκράτορας της δυναστείας των Μακεδόνων, το 1630 ο Γερμανός αστρονόμος, Γιόχαν Κέπλερ, το 1958 ο αμερικανός ηθοποιός, Τάιρον Πάουερ, το 1966 ο θρυλικός αρσιβαρίστας, Δημήτριος Τόφαλος και το 1976 ο Γάλλος ηθοποιός και εθνικός ήρωας, Ζαν Γκαμπέν, πρωταγωνιστής σε πολλά φιλμ νουάρ αλλά και στους «Άθλιους» του Βίκτορ Ουγκό, όπου υποδύθηκε το Γιάννη Αγιάννη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER