Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 22:18

Ο Εθνάρχης Μακάριος στην Καλαμάτα (23-3-1958) 

Γράφτηκε από την

Του Ιωάννου Π. Μπουγά Θεολόγου,

Διδάκτορος Νεωτέρας Ελληνικής Ιστορίας 

Εις πείσμα όλων αυτών, οι οποίοι θέλουν να καταργήσουν τον εορτασμό των επετείων, η 23η Μαρτίου, πέραν από το πατριωτικό μήνυμά της στην πόλη της Καλαμάτας, έχει να θυμίζει και την επίσκεψη σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Εθνάρχης Μακάριος. Η ιστορία έχει καταγράψει αυτή την επίσκεψη. Και τους καιρούς αυτούς όπου η ιστορική μνήμη γίνεται από πολλούς ιδεολογικό εργαλείο, αναγκαίο είναι να καταγράφονται τα πραγματικά γεγονότα όπως η συνείδηση του καλαματιανού λαού εβίωσε.

Στις 22 Μαρτίου 1958 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Εθνάρχης Μακάριος ο Γ’ αφίχθη στο αεροδρόμιο της Τριόδου προκειμένου να προεξάρχη των εορτών επί τη επετείω της κηρύξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Η παρουσία του Μακαρίου στην Καλαμάτα οφείλεται σε αδελφική πρόσκληση του Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Δασκαλάκη. Κατά την άφιξή του έγινε δεκτός από πλήθος λαού και στην συνέχεια στην πόλη της Μεσσήνης έγινε αντικείμενο ιδιαιτέρων επευφημιών και απάντησε σε μακρά προσφώνηση του Δημάρχου Μεσσήνης Σταύρου Τσούση.

Στην συνέχεια στην είσοδο της Καλαμάτας τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Κουμάντος, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές και πλήθος λαού. Ο Μακάριος εφιλοξενήθη στον Μητροπολιτικό οίκο όπου κατά την υποδοχή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσσηνίας, Ιερεύς Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, συμφοιτητής του Μακαρίου, τον προσεφώνησε με θερμούς λόγους εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Μεσσηνίας. 

Την επομένη 23 Μαρτίου 1958 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ελειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής. Στο πέρας της θείας λειτουργίας ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεχόμεθα την επίσκεψιν ενός μαρτυρικού Εθνάρχου… Ενός Εθνάρχου, όστις ως γνήσιος φορεύς και ενσαρκωτής των ιερών της πίστεως παραδόσεων και των εθνικών ιδεωδών φρουρός, αγωνίζεται διά την ελευθερίαν, δοκιμάζεται, εξορίζεται, οδυνάται και φέρει τον σταυρόν, φευ! εν μέσω εικοστώ αιώνι… διότι δεν ανέχεται την καταπάτησιν ανθρωπίνων απαραγράπτων δικαιωμάτων, υπέρ των οποίων ποταμοί αιμάτων εχύθησαν… και επιζητεί να ζήσει αυτός ο λαός του ελεύθερος και ανεξάρτητος και να ρυθμίζη αυτός ίδιος τα της ζωής και αναπτύξεώς του… Ναι Ηρωικέ Εθνάρχα! Ως έναν νέον Παπαφλέσσαν ακάματον και φλογερόν, ενθουσιώδη μαχητήν, αγωνιστήν τίμιον και αήτητον Σας Υποδεχόμεθα κλήρος και λαός της πόλεως και Επαρχίας ταύτης».

Ο Μακάριος εξερχόμενος του ναού της Υπαπαντής έγινε αντικείμενο λατρείας από χιλιάδες κατοίκους της Καλαμάτας.

Το μεσημέρι προέστη της δοξολογίας στο ναό των Αγίων Αποστόλων επί τη απελευθερώσει της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, και τους Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευστάθιο και Γυθείου και Οιτύλου Φιλήμονα. Ακολούθως προέστη του Τρισαγίου επί της προτομής του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, διά τους υπέρ της πίστεως και πατρίδος πεσόντες αδελφούς μας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο πρύτανις του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Δασκαλάκης. Στην συνέχεια παρακολούθησε την αναπαράσταση της καταλήψεως της Καλαμάτας από τους εξεγερμένους Ελληνες στις 23-3- 1821 και την στρατιωτική και μαθητική παρέλαση. Με την συνοδεία χιλιάδων λαού κατευθύνθηκε στην Λαϊκή Σχολή όπου ο Δήμαρχος Χρήστος Κουμάντος ανεκήρυξε αυτόν σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας και παρέδωσε σε αυτόν το χρυσό μετάλλιο της πόλεως. Ο Μακάριος εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων ανήλθε στο βήμα και εξεφώνησε «λαμπρό πατριωτικό» λόγο. 

Κατόπιν επεσκέφθη τα αξιοθέατα της πόλεως, τα Ιδρύματα της μητρόπολης, το Ορφανοτροφείο Θηλέων της Μονής Καλογραιών και το Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο και ανεχώρησε την 24ην Μαρτίου 1958 για την Αθήνα.

Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το παρόν κείμενο ανήκει στο αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, φάκελος «Χρυσόστομος Δασκαλάκης».