Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 19:05

Επιλεγμένα έργα του Βαγγέλη Γκόκα στην Καλαμάτα

Επιλεγμένα έργα του Βαγγέλη Γκόκα στην Καλαμάτα

Επιλεγμένα έργα (μικρότερων διαστάσεων) από την τελευταία δουλειά του Βαγγέλη Γκόκα με τίτλο "Ζαναντού/Χanadu" παρουσιάζει το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ) της «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με το "Mataroa Contemporary Art Center". Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις 9 μ.μ. και η έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως τις 24 Αυγούστου, Δευτέρα - Παρασκευή 7 -  10 μ.μ. στην οδό Ναυαρίνου 8, Καλαμάτα.

Οπως είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου Παναγιώτης Λαμπρινίδης είπε πως τα έργα του Β. Γκόκα είναι από την ώριμη περίοδο της δημιουργίας του. "Είναι ένας ζωγράφος του χρωστήρα, που το έργο του αναδίδει ρομαντισμό και μυστήριο. Ο ίδιος έχει ξανάρθει στην Καλαμάτα το 2008 στην έκθεση "Μεγάλος ύπνος", ενώ ήταν μαθητής του Μεσσήνιου δημιουργού Βαγγέλη Δημητρέα" σχολίασε ο κ. Λαμπρινίδης.

Από πλευράς "Mataroa" ο υπεύθυνος Ιπποκράτης Παπαδημητράκος μίλησε για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που πλέον μέσω του "Mataroa Art Center" θα προχωρήσει σε δράσεις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές. Η πρώτη συνεργασία θα είναι με το Βαγγέλη Γκόκα και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν σε αυτή την έκθεση και σημείωσε πως είναι πολύ χαρούμενος που "παίρνει τη σκυτάλη" από τον κ. Δημητρέα. Ευχαρίστησε επίσης το μεγάλο Μεσσήνιο εικαστικό Δημήτρη Τζαμουράνη, που μεσολάβησε. Ευχήθηκε τέλος "καλή επιτυχία" στην Καλαμάτα στην προσπάθεια για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

O Βαγγέλης Γκόκας γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1969. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988-1994) και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (1995-1997). Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Οικειοποιείται εικόνες από φωτογραφίες, τις οποίες ανασκευάζει με ζωγραφικά μέσα. Οι πραγματικοί - ιδεατοί αυτοί χώροι χαρακτηρίζονται από αύρα αόριστου μυστηρίου και υπαινικτικής συγκάλυψης, ενώ αποκαλύπτονται στον θεατή ως ανοίκεια, σχεδόν «ρομαντικά τοπία», όπου ο ίδιος ο παρατηρητής επανατοποθετείται στο χώρο που δημιουργούν. Ακόμη και όταν έχει ως θέμα απλά αντικείμενα, ο Γκόκας καταφέρνει να αντικαταστήσει την καθημερινή ματιά με μια «ζωγραφική» διαμεσολάβηση, καλώντας τον θεατή να ανασυστήσει ο ίδιος την εικόνα σε σχέση με υποκειμενικές βιωματικές αναφορές.

 

Το "Μataroa"

Σχετικά με το "Μataroa": Το "Mataroa Contemporary Art Center", η νέα πρωτοβουλία του μη -κερδοσκοπικού εργαστηρίου επιχειρηματικού πολιτισμού "Mataroa", ξεκινά τις δράσεις του με το πρώτο painting session (εργαστήρι ζωγραφικής). Πρόκειται για σύντομες διαδραστικές ατομικές εκθέσεις, καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών με στόχο την ανάπτυξη της πολιτιστικής κουλτούρας της τοπικής κοινωνίας. Η ομάδα του "Mataroa" οραματίστηκε, με έδρα την Καλαμάτα, τη συνάντηση του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης με έναν τρόπο διαφορετικό: τη δημιουργία του "Mataroa Contemporary Art Center". Ενός νέου τύπου χώρου τέχνης, νέου σημείου αναφοράς για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας της πόλης, με καλλιτεχνικό διευθυντή, τον διεθνώς καταξιωμένο Μεσσήνιο εικαστικό Δημήτρη Τζαμουράνη. Στόχος του είναι η πραγματοποίηση δράσεων όπως τα painting sessions, εκθέσεις διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών και συλλεκτών, καινοτόμες διαδραστικές εκδηλώσεις και υποστήριξη τοπικών πολιτιστικών φεστιβάλ με εξωστρεφή χαρακτήρα. Τελικός στόχος των δράσεων αυτών, είναι η εκπαιδευτική διάσταση και η δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και η ενίσχυση της ευρύτερης τοπικής οικονομίας.

Ο τίτλος της έκθεσης "Xanadu" αναφέρεται στην θερινή πρωτεύουσα του Κινέζου αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν, που μεταφέρθηκε στη Δυτική παράδοση ως ένας παραμυθένιος τόπος αρμονίας, άνεσης και αφθονίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Γκόκας χτίζει τα έργα του πάνω σε μια ονειρική λογική που είναι δύσκολο να ερμηνευθεί και αποτελείται από γριφώδεις και άγνωστους κανόνες. Η θεματική του δεν εμπεριέχει μόνο ότι βλέπουμε αλλά και πολλά άλλα τα οποία δεν βλέπουμε αλλά στα οποία εμπλεκόμαστε. Τα έργα του Β. Γκόκα έχουν παραχωρηθεί για την έκθεση από την γκαλερί "ELika".

Για περισσότερες πληροφορίες: στο www.mataroa.org/mcac, 6974-753965, ippokratis@mataroa.org.

Γ.Σαρ.