Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 08:49

Ξεκινούν την Κυριακή οι «Μουσικές του Κόσμου»

 

Ξεκινούν αυτή την Κυριακή 30 Οκτωβρίου οι «Μουσικές του Κόσμου»: ένας ακόμη κύκλος συναυλιών μουσικής δωματίου από τη «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας - οι οποίες... βολεύονται καλύτερα σε μικρούς χώρους, συσφίγγοντας τις σχέσεις των σπουδαστών όχι μόνο με την τέχνη τους, αλλά και με το κοινό τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι επικεφαλής των δύο διοργανωτών φορέων, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου, αναφέρθηκαν τόσο στους φετινούς στόχους του Τομέα Μουσικής όσο και στις «Μουσικές του Κόσμου» που ξεκινούν μεθαύριο.

Ο πρόεδρος της «Φάρις» Σάκης Ηλιόπουλος είπε ότι για τη σεζόν 2016-17 οι μουσικός τομέας της επιχείρησης έχει 3 στόχους: Ο πρώτος είναι η με κάθε τρόπο υποστήριξη και προετοιμασία της διοργάνωσης του 2ου Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί του χρόνου τον Οκτώβριο σε συνεργασία με την Interkultur. Απτεται λοιπόν του Δημοτικού Ωδείου να κινητοποιήσει, μεταξύ άλλων, τις χορωδιακές ομάδες όχι μόνο μέσα στους κόλπους του, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. 

Ο δεύτερος στόχος είναι η συνέχιση των συνεργασιών με κεντρικούς μουσικούς φορείς της χώρας όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ώστε το Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας να φιλοξενήσει κι άλλες υψηλού επιπέδου συναυλίες. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό του νομού και των γύρω περιοχών να απολαύσει μοναδικής ποιότητας βραδιές, εδραιώνοντας την Καλαμάτα ως πολιτιστικό επίκεντρο της ευρύτερης περιφέρειας, ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο τρίτος στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Φάρις», είναι να συνεχιστούν οι υπόλοιπες εκδηλώσεις και η συναυλιακή δραστηριότητα του Δημοτικού Ωδείου: οι «Μουσικές του Κόσμου», το Φεστιβάλ Κιθάρας και ο άλλες διοργανώσεις που είναι τόσο σημαντικές για τους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν, αλλά και για τους ακροατές που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέτοιες ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης είπε ότι οι «Μουσικές του Κόσμου» συνεχίζονται φέτος για δεύτερη χρονιά, με συναυλίες μουσικής δωματίου κατάλληλες για μικρότερους χώρους - όπως είναι η αίθουσα του Ωδείου που θα φιλοξενήσει από μεθαύριο Κυριακή την πρώτη φάση του φετινού κύκλου, ο οποίος περιλαμβάνει 5 μουσικές βραδιές μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο κ. Γυφτάκης είπε καταρχάς ότι οι εκδηλώσεις αυτές είναι πολύ ουσιαστικές, τόσο για τους μαθητές του Ωδείου και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, όσο και για το ακροατήριο, αλλά και για τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους. 

Στη συνέχεια, πληροφόρησε ότι στο πλαίσιο του φετινού συναυλιακού κύκλου διοργανώνονται και ορισμένα σεμινάρια από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες - οι οποίοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που έχει προγραμματιστεί η εκάστοτε εκδήλωση, θα διδάσκουν τους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου διάφορες ειδικές πτυχές της τέχνης τους.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οπως ανέφερε ο κ. Γυφτάκης, το πρόγραμμα των «Μουσικών του Κόσμου» το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

• Μεθαύριο Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. ο κύκλος ανοίγει με την εκδήλωση «Μιλώντας για τη μουσική» (Λουκάς Γεώργας, Στάθης Γυφτάκης και σπουδαστές). Εκτός από το μουσικό της μέρος, περιλαμβάνει επίσης μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για τη μουσική από την αρχαιότητα έως το τέλος του μπαρόκ - το οποίο σηματοδοτείται με τον θάνατο του Μπαχ το 1750. Η διάλεξη θα γίνει από δύο μαθητές του Ωδείου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις εργασίες με τις οποίες καταπιάστηκαν την προηγούμενη σεζόν.

• Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. ακολουθεί μια βραδιά «Στα βήματα του φλαμένκο»: Ο Ελληνας κιθαρίστας Σωκράτης Μαστροδήμος, που θεωρείται από τους σημαντικότερους κιθαρίστες φλαμένκο στην Ισπανία, θα εμφανιστεί στο καλαματιανό κοινό, σε μια ατμόσφαιρα «καλλιτεχνικού καφενείου» - ενώ παράλληλα εκείνες τις μέρες θα διδάξει στους σπουδαστές διάφορες τεχνικές. Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώνεται με τη στήριξη του γνωστού Καλαματιανού γιατρού Αγγελου Γιαλαμά (ο οποίος είναι επίσης δεινός κιθαρίστας φλαμένκο).

• Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ. τη σκυτάλη παίρνει η τζαζ, με το «Spiral Jazz Trio»: Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο, Αναστάσης Γούλιαρης στα τύμπανα και Αρίων Γυφτάκης στο μπάσο.

• Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. θα αφουγκραστούμε τι ακριβώς συμβαίνει «Οταν ο πιανίστας συναντά τον τραγουδιστή». Η Κατερίνα Βουρνάζου καθ' όλη τη διάρκεια του διήμερου θα διδάξει στους μαθητές του Ωδείου πώς συνεργάζονται το πιάνο και η φωνή στην απόδοση των γερμανικών lied (= τραγούδι, αλλά στη δυτική μουσική σημαίνει συγκεκριμένα το μελοποιημένο ποίημα για φωνή με συνοδεία πιάνου). Το απόγευμα της Κυριακής η κ. Βουρνάζου και ο κ. Γυφτάκης θα μιλήσουν στο κοινό για τα στοιχεία, τη δομή και την κουλτούρα του lied, και θα ακολουθήσει συναυλία με τη συμμετοχή σπουδαστών του Ωδείου.

• Τέλος, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. η πρώτη φάση των «Μουσικών του Κόσμου» θα κλείσει με... σινεμά: Θα προβληθούν αποσπάσματα από την τελευταία ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη (τον βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Τσέχοφ «Βυσσινόκηπο») και ταυτόχρονα θα παίζονται ζωντανά μουσικά θέματα της ταινίας, από τη Ναταλία Γεράκη στο φλάουτο και τον Απόστολο Παληό στο πιάνο. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη και σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Kαλαμάτας-Filmhouse.

 

Ολες οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, πίσω από την Υπαπαντή, και θα έχουν δωρεάν είσοδο - εκτός από την τελευταία, μουσικο-κινηματογραφική βραδιά, η οποία που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου με είσοδο 5 ευρώ.