Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 15:59

Μύθοι και Διατροφή

Γράφτηκε από την

“Στο Ακρωτήριο Ταίναρο, στις πύλες του Αδη, έφτασε η Θεά Δήμητρα  να πάρει την κόρη της την Περσεφόνη, βοήθεια σ αυτή την αναζήτηση είχε από την Αρτεμη. Μέχρι  και σήμερα στα χωριά της Μάνης και ιδιαίτερα σε όσα είναι κοντά στο Ταίναρο, τις «βαριές» γιορτές, ετοιμάζουν ολονυχτίς  το χόντρο και το λίο. Σε μεγάλα καζάνια βράζουν κομμένο σιτάρι και σε άλλα κατσικάκι καθαρισμένο  από τα κόκαλα  κ από το λίπος.
Το πρωί χτυπάει η καμπάνα της εκκλησίας και όλο το χωριό περνά για να πάρει αυτή την τροφή. Προσφορά   λέγεται πως είναι από κείνους τους χρόνους προς τις δυό Θεές, σιτάρι για τη Δήμητρα τη Θεά της γεωργίας, κατσικάκι για την Άρτεμη τη Θεά του κυνηγιού.”

Διατροφικές συνήθειες και έθιμα, που άντεξαν στο πέρασμα των αιώνων και κρατήθηκαν  μέχρι τις μέρες μας, περνώντας από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα.
«Μύθοι & Διατροφή» , ένα βιβλίο που ετοιμάζεται από το φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις» και τις εκδόσεις «Μίλητος».
Στόχος μας να τιμήσουμε τη γη και τα προϊόντα μας, τους ανθρώπους που κρατούν αυτές τις συνήθειες και μεταλαμπαδεύουν τη γνώση στις νεότερες γενιές, τον τόπο, τα ήθη και τα έθιμα, τους μύθους και την ιστορία μας.
Πολιτιστικοί φορείς Πελοποννήσου, συνεταιρισμοί γυναικών, αλλά και όσοι έχουν να μας πουν τη δική τους διατροφική ιστορία, μπορούν να μας τη στείλουν στο  messiniasopsis@gmail.com ή στο  mythoikaidiatrofi@gmail.com  Τηλ. Επικοινωνίας: 6936943033

Την παραπάνω ιστορία μας τη διηγήθηκαν οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Τραχήλας – Μάνης.


Γραφείο Τύπου
Φεστιβάλ «Μεσσηνίας Οψεις»