Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 09:21

Κινητοποίηση για την Αρχαία Θουρία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κινητοποίηση για την Αρχαία Θουρία (βίντεο)

 

Γενική κινητοποίηση φορέων και πολιτών για την προώθηση της ανασκαφικής έρευνας και την ανάδειξη της Αρχαίας Θουρίας συμφωνήθηκε χθες, σε σημαντική σύσκεψη στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας.

Αποφασίστηκε ο Δήμος Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να χρηματοδοτήσουν με 100.000 ευρώ (από 50.000 ευρώ ο καθένας), για 2 χρόνια, την ανασκαφή για το θέατρο στην Αρχαία Θουρία, για να έρθει όλο το μνημείο στο φως. Αυτό θα γίνει με προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού.

Ακόμα, συμφωνήθηκε: Το "Διάζωμα" να χρηματοδοτήσει την απαλλοτρίωση του κτήματος για την αποκάλυψη του θεάτρου και το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη τη μελέτη αναστήλωσης, σε συνεργασία με το "Διάζωμα".  Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας να αναλάβει  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τη βελτίωση του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, συμμετείχαν ο πρώην υπουργός - πρόεδρος του "Διαζώματος" Σταύρος Μπένος, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη Ξενοφών Κάππας, η μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Δήμητρα Πίκουλα, η αντιπρόεδρος της Εταιρείας των Φίλων της Αρχαίας Θουρίας Γιώτα Σβερκούνου - Τσαούση, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Θουρίας Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος και της Ανθειας Δημήτρης Φλέσσας.

Ο κ. Θέμελης πρότεινε να γίνει πολιτιστική διαδρομή, ενοποίηση Αρχαίας Μεσσήνης και Αρχαίας Θουρίας κι ενοποίηση της σύγχρονης πρωτεύουσας της Μεσσηνίας, της Καλαμάτας με την Αρχαία Μεσσήνη.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η συμβολή στην ανάδειξη της Αρχαίας Θουρίας της αρχαιολόγου Ξένης Αραπογιάννη, που είναι η υπεύθυνη των ανασκαφών, ενώ αναφέρθηκε πως οι ανασκαφές γίνονται από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

«Για να μπορέσει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η ανασκαφή στην Αρχαία Θουρία, μας χρειάζεται όλους», παρατήρησε ο κ. Μπένος. Και προέτρεψε να δράσουμε όλοι μαζί, οι πολίτες και η Εταιρεία των Φίλων της Αρχαίας Θουρίας, παρουσιάζοντας το παράδειγμα του Ορχομενού, όπου οι πολίτες μάζεψαν 200.000 ευρώ για το αρχαίο θέατρο της περιοχής.

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης είπε ότι η Αρχαία Θουρία είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Μεσσηνίας, η δεύτερη μετά την Αρχαία Μεσσήνη, με παρελθόν παλιότερο και από τη Μεσσήνη. Ενημέρωσε πως είχε λιμάνι στα Ακοβίτικα, ότι όλος ο κάμπος της ανήκε, πως ήταν τεράστια πόλη και δυνατή. Παρατήρησε ότι «είναι τεράστιο το θέατρο της Αρχαίας Θουρίας και αξίζει τον κόπο να αποκαλυφθεί». 

Ο Ξενοφών Κάππας σημείωσε ότι πρέπει να αναδειχθούν και να συνδεθούν τα μνημεία της Μεσσηνίας, να υπάρχει ενιαία πολιτιστική ταυτότητα του νομού.

Η μηχανικός της Εφορείας Δήμητρα Πίκουλα παρατήρησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει στηρίξει την κ. Αραπογιάννη, χρηματοδοτώντας τις ανασκαφές και αυτό θα είναι μια συνέχεια, ενώ ο πρόεδρος της Ανθειας Δ. Φλέσσας ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες είναι πρόθυμοι για να πουλήσουν το κτήμα τους κι εξέφρασε την άποψη πως δε θα έχουν μεγάλη απαίτηση.

Στη συνάντηση εξετάστηκε ιδιαίτερα το θέμα της βελτίωσης της πρόσβασης στον υπό ανάδειξη αρχαιολογικό χώρο, για την οποία υπάρχουν επιφυλάξεις και προϋποθέσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ασφαλτόστρωση δεν μπορεί να γίνει και η τσιμεντόστρωση μπορεί να επιτραπεί μόνο σε σημεία που το νερό θα πάρει το μπαλάστρο. Οσον αφορά τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου, γίνεται λόγος μόνο για οριστική διαπλάτυνση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ανθειας ζήτησε να αποκαλυφθούν οι ροδιές από τα κάρα από τα αρχαία χρόνια, εκεί που εκτιμάται πως ήταν η είσοδος της Αρχαίας Θουρίας. 

Ο κ. Θέμελης παρατήρησε ότι μετά την ανακάλυψη της αρχαίας πόλης «πρέπει να κάνετε μια νέα χάραξη για τους δρόμους». 

Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για τη δημιουργία και αξιοποίηση μονοπατιών.

Γ.Σ.


NEWSLETTER