Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 18:14

“Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης” στο “History” της Cosmote TV

Γράφτηκε από την
“Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης” στο “History” της Cosmote TV

“Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης” είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 10 το βράδυ στο κανάλι “HISTORY” της πλατφόρμας της “ Cosmote ΤV.

Το ντοκιμαντέρ της Αθανασίας Δρακοπούλου  διάρκειας 68’ «πιάνει» την ιστορία από την αρχή κι ακολουθεί τον Πέτρο Θέμελη και την ομάδα του καθώς φέρνουν στο φως ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης: τα τείχη, το θέατρο, το στάδιο, αλλά και ναούς, ιδιωτικές κατοικίες, τάφους, γλυπτά κι επιγραφές. Παράλληλα, παρακολουθούμε πώς ένα αναστηλωτικό πρόγραμμα προσθέτει ξανά στα μνημεία την τρίτη τους διάσταση. Έτσι, η αρχαία Μεσσήνη γίνεται ξανά «ευανάγνωστη», οι άνθρωποι επιστρέφουν στο  τοπίο και μια νέα ζωή της πόλης ξεκινά.

Η Μεσσήνη είναι μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαιότητας, η οποία διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι και σήμερα, αφού ποτέ δεν καλύφθηκε από νεότερους οικισμούς. Ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών, με σκοπό να αποτελέσει τη νέα πρωτεύουσα της αυτόνομης πλέον Μεσσηνίας. Οφείλει το όνομά της στη μυθική πρώτη βασίλισσα της περιοχής, τη Μεσσήνη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στην πολεοδομία της πόλης, που βασίστηκε στο ιπποδάμειο σύστημα, αντικατοπτρίζονται οι τρεις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος: η ισονομία, η ισοπολιτεία και η ισομοιρία. 

Η ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία Μεσσήνη ξεκίνησαν από τα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίστηκαν με διακοπές μέχρι το 1974, οπότε και σταμάτησαν εκ νέου για πάνω από μια δεκαετία. Το 1987, η Αρχαιολογική Εταιρία αναθέτει τη συνέχιση των ανασκαφών στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ο οποίος αποκαλύπτει προοδευτικά το σύνολο της πόλης και δίνει στον αρχαιολογικό χώρο τη σημερινή του μορφή.


NEWSLETTER