Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 07:53

Απολογισμός δράσεων ενός χρόνου του  Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Απολογισμός δράσεων ενός χρόνου του  Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας

 

Ενα χρόνο ζωής κλείνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας και όλα δείχνουν πως και τη νέα χρονιά θα συνεχίσει με την ίδια όρεξη τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του.

Ο Σύλλογος γεννήθηκε ως ιδέα, ύστερα από την έκδοση του βιβλίου των ΓΑΚ “Προσφυγικοί συνοικισμοί”, πριν από λίγα χρόνια (Αναστασία Μηλίτση - Νίκα, Χριστίνα Θεοφιλοπούλου -Στεφανούρη). Μέσα από τις σελίδες του, δόθηκε το έναυσμα πολλοί Μικρασιάτες να ανακαλύψουν φίλους και γνωστούς. Ακόμη μία αφορμή δόθηκε στην τελετή για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικρασιατών, που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου αποφάσισαν να στηθεί το σωματείο με την ονομασία αυτή, για να γνωριστούν οι Μικρασιάτες της Καλαμάτας. Σκοπός των εμπνευστών είναι να περισυλλέξουν και να διατηρήσουν τις ιστορικές μνήμες και τις παραδόσεις. Πεποίθηση των μελών είναι ότι παράδοση “δεν είναι να συντηρείς τη στάχτη, αλλά μέσα από αυτή να ανάβεις τη φωτιά και να τη μεταδίδεις”. 

Σε ένα χρόνο παρουσίας ο Σύλλογος έχει συστήσει Τμήματα Χορωδίας, Χορού, Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων, Κεντήματος, Βιωματικής Εκπαίδευσης με παραμύθια και μουσική, Καραγκιόζη και Ακαδημία Μπάσκετ. Εχει οργανώσει εκδηλώσεις και με αυτές αναβιώνει παλιά έθιμα, όπως τα “Βάρβαρα” και του Αη Γιαννιού του “Κλήδονα”. 

Θετικά σχόλια άφησαν στο κοινό και τα δύο αφιερώματα – συναυλίες που έγιναν μέσα στο έτος. Πρώτη ήταν το “Σαν τι τραγούδι να σου πω”, που έγινε την 1η Απριλίου ως αφιέρωμα στη Μικρασιάτισα γυναίκα, με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας. Η βραδιά έγινε με τη συμμετοχή γνωστών μουσικών όπως οι Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα, Στρατής Ψαραδέλλης, Νίκος Παλαιολόγος. Εκεί τραγούδησε η Χορωδία του Συλλόγου και συμμετείχαν χορευτές του Μορφωτικού Μεσσηνίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας “Αργώ” και του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας.

Το δεύτερο αφιέρωμα ακολούθησε στις 25 Νοεμβρίου, αφορούσε τη Μικρασιατική καταστροφή και είχε τίτλο “Γράμματα”. Στη βραδιά συμμετείχαν μουσικοί – χορωδοί μέλη του Συλλόγου και ο Στρατής Ψαραδέλλης. Και στις δύο εκδηλώσεις τη μουσική επιμέλεια και την επιλογή τραγουδιών είχε αναλάβει η Γεωργία Ψαραδέλλη δασκάλα της χορωδίας και των μουσικών τμημάτων. Τα κείμενα και την αφήγηση είχε επιμεληθεί ο Τάσος Μπουκουβάλας. Στη δεύτερη μεγάλη εκδήλωση χόρεψαν μέλη του Μορφωτικού, του Πολιτιστικού Συλλόγου “Αργώ”, του Δημοτικού Χορευτικού Ομίλου Μεσσήνης, του Συλλόγου “Κορύβαντες”. 

Τις γιορτινές αυτές μέρες, ο Σύλλογος θα μετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου με τραγούδια, κάλαντα και κεράσματα. Με τη νέα χρονιά προγραμματίζεται επίσκεψη στο Ρέθυμνο, ως ανταπόδοση της επίσκεψης των Ρεθύμνιων Μικρασιατών, πέρυσι στην Καλαμάτα. Εκεί θα παρουσιαστεί μουσική εκδήλωση και θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες βραδιές στην Καλαμάτα.

Αργότερα, ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατών στην Κατερίνη, το καλοκαίρι. Να σημειωθεί πως ο Σύλλογος της Καλαμάτας είναι μέλος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία θα γίνει στην Καλαμάτα σειρά διαλέξεων και ημερίδων με σκοπό να αναδειχθεί η ιστορία της Μικρασίας.

Το τωρινό ΔΣ έχει την εξής σύνθεση: πρόεδρος Ρούλα Μητράκου, αντιπρόεδρος Τασία Νταμάτη, γραμματέας Τάσος Μπουκουβάλας, ταμίας Γιάννης Φανάκης, μέλος Στράτος Αλλαγάς. 

Για πληροφορίες: στην οδό Κανάρη 11 Καλαμάτα (γραφεία) και στα 6947-424111, 6906-565693. 


NEWSLETTER