Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 15:10

Συλλογή "Βικτωρία Γ. Καρέλια": Πολυτελής τόμος με ελληνικές ενδυμασίες

Γράφτηκε από την

 

Ενα μονοπάτι καμωμένο πάνω στα χνάρια του παρελθόντος... Μια πετρόκτιστη γέφυρα ανάμεσα στις γενιές.

Το επόμενο μεγαλεπήβολο σχέδιο μετά το ξεκίνημα της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια", ήταν η έκδοση ενός καταλόγου-οδηγού, αντάξιου της έκθεσης.

Οπερ και εγένετο, οπότε εδώ και λίγες μέρες έγινε και η πρώτη παρουσίαση του λευκώματος στην Αθήνα.

Ο τόμος είναι επιβλητικός, πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς; Πώς να χωρέσει όλος αυτός ο πλούτος σε λίγες σελίδες; Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία από λεπτομέρεια φορεσιάς και κοσμημάτων, ενώ το μαύρο κυριαρχεί, όπως και στο χώρο της Συλλογής.

Οι πρώτες σελίδες φιλοξενούν σύντομα και περιεκτικά κείμενα, που βάζουν τον αναγνώστη στη φιλοσοφία του καταλόγου. Πρώτη υπογράφει η Ιωάννα Παπαντωνίου, η μεγάλη κυρία της ενδυματολογίας. Ακολουθεί επιστολή του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, του αρχιτέκτονος Θανάση Κυρατσού, της Βικτωρίας Καρέλια ως συλλέκτριας και προέδρου του ΛΕΚ, της δρ. Λαογραφίας Νάντιας Μαχά - Μπιζούμη.

Για τη βοήθεια εκείνων που θα στηριχτούν στον τόμο για την έρευνά τους, φιλοξενείται αναλυτική βιβλιογραφία με έργα Ελλήνων και ξένων μελετητών.

Το έργο είναι δίγλωσσο και χωρίζεται σε κεφάλαια. Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία φωτίζουν την κάθε εποχή, μέχρι ο αναγνώστης να φτάσει στις φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και πολλά κοντινά πλάνα. Σε αυτά αναδεικνύονται οι λεπτομέρειες της κάθε φορεσιάς, το κέντημά της, το μοτίβο, τα χρώματα, το κόσμημα.

Οι νυφικές - εορταστικές φορεσιές είναι εκείνες που κεντρίζουν ιδιαίτερα το βλέμμα με τις περίτεχνες ζώνες και τα μαντήλια. Ανά περιοχή, τα χρώματα και τα σχέδια διαφοροποιούνται, ενώ ο μελετητής διαπιστώνει πόσο "επίκαιρα" θα φάνταζαν κάποια από τα τμήματα των φορεσιών στη σημερινή εποχή.

Στην κορύφωση του κάλλους, με την κλασική του έννοια, βρίσκουμε την κατηγορία των φορεσιών με φουστάνι. Οσο προχωράμε χρονικά κοντά στο σήμερα, τα φορέματα γίνονται ολοένα και πιο εντυπωσιακά, με χτυπητά χρώματα και ευρωπαϊκές επιρροές.

Το κεφάλαιο των ανδρικών φορεσιών το "ανοίγει" η φορεσιά της Μάνης. Ακολουθούν τα κεφάλαια με τους επενδύτες, οι οποίοι έχουν φωτογραφηθεί ξεχωριστά, γεγονός που τους αναδεικνύει έτι περισσότερο. Σχετικά με τα κοσμήματα, ο αναγνώστης μπορεί να τα δει στο βιβλίο με πολύ περισσότερη λεπτομέρεια, καθώς οι λήψεις έχουν γίνει από κοντά κι έτσι κανείς παρατηρεί εδώ περισσότερα στοιχεία, από ό,τι ίσως είχε δει ως τώρα, από τις προθήκες στη Συλλογή.

Ο κατάλογος κλείνει με τα σκίτσα του Γιάννη Μετζικώφ, τα οποία αποτελούν το "καλωσόρισμα" της Συλλογής στο κτήριο της οδού Σταδίου 64 στην Καλαμάτα. Είναι ασπρόμαυρα, με ελάχιστες πινελιές χρώματος σε λεπτομέρειες.

Ο κόσμος του ενδύματος δεν είναι οικείος σε όλους, γι' αυτό και ο τόμος ολοκληρώνεται με το απαραίτητο γλωσσάρι, βάσει του οποίου θα καταλάβει κανείς και θα μάθει περισσότερα για τις φορεσιές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το έργο αυτό αναδεικνύεται ως ιδανικό εργαλείο για τους φοιτητές που ζουν και σπουδάζουν στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα - και όχι μόνο. Οι μαθητές της πόλης επίσης μπορούν να επωφεληθούν, να "πατήσουν" στις γνώσεις αυτές για να κάνουν εργασίες και έρευνες, στο πλαίσιο των μαθημάτων και των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων.

Η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" αποδεικνύεται έτσι, όχι μόνο ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην Καλαμάτα, αλλά και ένας φορέας γνώσης, από αυτούς που ξυπνούν την έμπνευση και τη δίψα για μάθηση.

 

• Τον τόμο τον βρίσκει κανείς στο πωλητήριο της έκθεσης.

 

Γ.Σαρ.