Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 17:14

“Τα γεγονότα” του Ντέιβιντ Γκρέιγκ στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
“Τα γεγονότα” του Ντέιβιντ Γκρέιγκ στην Καλαμάτα

Το σπουδαίο έργο «Τα γεγονότα» του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν, θα παρουσιαστεί από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε συμπαραγωγή με οκτώ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Η παράσταση στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα ήταν προγραμματισμένη να ανέβει στα μέσα Νοεμβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ωστόσο λόγω του δεύτερου lockdown η παρουσίαση της αναβλήθηκε. Όπως είπε στην «Ε» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Γιάννης Μαργαρίτης ακόμα δεν έχει καθοριστεί άλλη ημερομηνία λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, με την Ανοιξη να φαίνεται η πιο ιδανική λύση. Στις παραστάσεις θα συμμετάσχουν η Χορωδία «Sonorae» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» και η Χορωδία «Μελίφωνο» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Τα «Γεγονότα» είναι ένα πολιτικό έργο που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας μέσα από μια απόπειρα να προσεγγίσει το ίδιο το «τέρας». Στο έργο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ερασιτεχνικές χορωδίες από τις πόλεις όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση. Εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ατόμων από τον Άντερς Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία, το έργο επιχειρεί να κατανοήσει το αδιανόητο και να εξερευνήσει τα όρια της συγγνώμης ενώπιον μιας θηριωδίας. Η σύμπραξη ενός κρατικού καλλιτεχνικού φορέα με έναν τόσο μεγάλο αριθμό περιφερειακών θεάτρων, στη βάση μιας ισότιμης συνεργασίας, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, που αναδεικνύει τις δυνατότητες των συνεργειών μεταξύ φορέων του κέντρου και της περιφέρειας. Στην περίπτωση των Γεγονότων η συμμετοχή τοπικών χορωδιακών σχημάτων ενισχύει ακόμη περισσότερο την ουσία του εγχειρήματος και αναδεικνύει το πολιτικό του στίγμα. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σειρά συνεργασιών με φορείς της περιφέρειας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον καλλιτεχνικό διάλογο. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή. Τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος, ενώ η μουσική επιμέλεια, η διδασκαλία των χορωδιών και η διασκευή της μουσικής και των στίχων είναι του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη. Η παράσταση δημιουργήθηκε μετά από ανάθεση του Actors Touring Company και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Traverse Theatre του Εδιμβούργου (Φεστιβάλ Fringe 2013) σε σκηνοθεσία Ράμιν Γκρέι. Ελαβε διθυραμβικές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό, πρωτοπόρο έργο. Αμέσως μετά την πρεμιέρα του ακολούθησε διετής περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε θέατρα ανά την Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη. Το σκηνικό επιμελήθηκε ο Δήμος Κλημενώφ σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη μέσα στο πλαίσιο των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19 και ο στόχος του είναι να τοποθετήσει τις τοπικές χορωδίες ως έναν αντικατοπτρισμό του κοινού, ενώ οι ηθοποιοί διαχειρίζονται ένα εργαστήριο γεγονότων, αναμνήσεων και ιδεολογιών ανάμεσά τους.
ΣΥΝΟΨΗ
Η Κλαίρη, μια δασκάλα που στον ελεύθερο χρόνο της διευθύνει μια τοπική ερασιτεχνική χορωδία αποτελούμενη από μετανάστες και άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιστεύει πως υπάρχει μια εξήγηση για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Μια μέρα ένας νεαρός ντόπιος θα εισβάλει ένοπλος στην αίθουσα προβών της και θα ανοίξει πυρ. Η Κλαίρη θα είναι η μοναδική επιζήσασα και το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να καταλάβει το γιατί.

Με τους Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνο Μπιμπή, Μουσική - Στίχοι: Τζων Μπράουν Μετάφραση, Σκηνοθεσία - Επιμέλεια σκηνικού: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος, Μουσική διεύθυνση - Διδασκαλία χορωδιών - Διασκευή μουσικής και στίχων: Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, Κοστούμια: Μαρία-Σεσίλ Ιγγλέση, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Ηχοτοπία: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Υπεύθυνη χορωδιών: Αννα Ευθυμίου, Πιάνο: Μάρκος Κώτσιας.


NEWSLETTER