Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020 12:12

Διαδικτυακά το 7ο Διεθνές  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Διαδικτυακά το 7ο Διεθνές  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, από τις 5 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2021, ενώ, σε επόμενη φάση, από τις 5 έως τις 15 Μαΐου 2021, και με την ελπίδα ότι οι συνθήκες έως τότε θα το επιτρέπουν, ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί σε αίθουσες προβολών στην έδρα του, την Καλαμάτα, αλλά και σε όλο το δίκτυο των πόλεων που αγκαλιάζει η διοργάνωση, σε Πάτρα, Σπάρτη, Άργος, Ναύπλιο, Γύθειο, Αμαλιάδα, Ξυλόκαστρο και Ακράτα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που διοργανώνει εδώ και επτά χρόνια το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, είχε από το ξεκίνημά του έναν συγκεκριμένο σκοπό: την επιστροφή του θεατή στη σκοτεινή αίθουσα. Και το πέτυχε, αγκαλιάζοντας την τοπική κοινωνία και καθιερώνοντας μία καινούρια σχέση ανάμεσα στο κοινό και τους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, μέσα από τις προβολές, τις συζητήσεις και τα σεμινάρια, το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης και διαλόγου μεταξύ Ελλήνων και ξένων, δίνοντας την ευκαιρία σε μεγάλους και μικρούς (εκπαιδευτική ζώνη) για αναζήτηση ιδεών, εικόνων κι αισθημάτων. «Για τους λόγους αυτούς επιλέξαμε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου να μην γίνει μόνο διαδικτυακά» αναφέρουν οι διοργανωτές. Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο αφιέρωμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει την θεματική “Διεκδικώντας την Ελευθερία”, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σε αυτό συμμετέχουν 20 ταινίες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, έχουν οργανωθεί ειδικές παράλληλες δράσεις, διεθνής έκθεση κόμικς σε συνεργασία με την ομάδα του Φεστιβάλ της Βαβέλ, συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΑΣΗ
Το διαδικτυακό πρόγραμμα του 7ου ΔΦΝΚ , τον Φεβρουάριο, περιλαμβάνει:
α) Όλα τα διεθνή ντοκιμαντέρ
β) Τις ταινίες που εντάσσονται στο αφιέρωμα για την Ισότητα
γ) Τις ταινίες με την θεματική “Διεκδικώντας την Ελευθερία”.
Επίσης σε αυτήν τη φάση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πολεμικοί ανταποκριτές -Διεκδικώντας την ελευθερία σήμερα», με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και σκηνοθετών. Την τηλεδιάσκεψη θα συντονίσουν φοιτητές από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του Ναυπλίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος με το Φεστιβάλ για δεύτερη χρονιά. Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, οι φοιτητές έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τις ταινίες που συμμετέχουν στην ενότητα “Διεκδικώντας την Ελευθερία” και μάλιστα θα παρουσιάσουν διαδικτυακά τις συνεντεύξεις που θα πάρουν από τους σκηνοθέτες-δημιουργούς των ταινιών αυτών. Το ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί μόνο στο Φεστιβάλ του Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στις αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ και τις ταινίες που θα έχουν προβληθεί διαδικτυακά τον Φεβρουάριο και τα ντοκιμαντέρ των Ελλήνων σκηνοθετών, η προβολή των οποίων δεν θα γίνει διαδικτυακά. Το πρόγραμμα του Μαΐου εμπλουτίζουν εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, τηλεδιασκέψεις και εκθέσεις. Επίσημη προσκεκλημένη της 7ης διοργάνωσης είναι η Αυστριακή σκηνοθέτις, Ναταλί Χάλα (Natalie Halla), της οποίας θα προβληθούν 5 ταινίες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Η ίδια, είναι προγραμματισμένο, να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του Μαΐου.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση: «Ξεκινάμε φέτος μία συμφωνία συνεργασίας τριών ετών με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi, του Μπιλμπάο της Ισπανίας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, κατά την διάρκεια του 7ου ΔΦΝΠ, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Βασκικό Κινηματογράφο, με την παρουσία των δημιουργών. Παράλληλα, τα δύο φεστιβάλ έχουν προσκαλέσει Έλληνες και Βάσκους σκηνοθέτες και παραγωγούς να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, με σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών συμπαραγωγής μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, μια καινούργια συνεργασία ξεκινά με το Independent Film Center “Filmart” στην Σερβία , έναν καλλιτεχνικό οργανισμό κινηματογραφικής εκπαίδευσης, με την συμμετοχή μεγάλων σκηνοθετών. Η συνεργασία έγκειται σε ανταλλαγή νέων κινηματογραφιστών, με σκοπό τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια και τα workshops του κάθε Φεστιβάλ. Τέλος, συνεχίζεται η συνεργασία με το φεστιβάλ FAITO DOC στη Νάπολη, το οποίο, στο επόμενο πρόγραμμά του, θα ενσωματώσει κινηματογραφικά έργα νεαρών Ελλήνων κινηματογραφιστών».
Υπενθυμίζεται ότι όλες οι προβολές, τα σεμινάρια και οι παράλληλες δράσεις είναι ελεύθερα στο κοινό, ενώ για τρίτη χρονιά, φέτος, το ΔΦΝΠ θα ταξιδέψει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (2021) στα χωριά με τον «Καλοκαιρινό Κινητό Κινηματογράφο».


NEWSLETTER