Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 15:45

Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του Κων. Καρνάζη

Γράφτηκε από την
Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του Κων. Καρνάζη

Λόγια, σκέψεις και προτροπές μοιράστηκε την Τετάρτη το βράδυ με το κοινό της Καλαμάτας ο υπερμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Καρνάζης, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Η χαρά του δρομέα».

Η εκδήλωση έγινε τη μορφή συζήτησης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και σε αυτή συμμετείχαν οι υπερμαραθωνοδρόμοι Βασίλης Κουμανάκος και Σταυρούλα Μπάκα. Τη βραδιά συντόνισε η βιβλιοθηκονόμος Γεωργία Πουλοπούλου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και έγινε με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Bookmark» και των γυμναστικών συλλόγων ΣΔΥΜ, “Ακρίτας”, “Μεσσηνιακός” και “Kalamata running project”. Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

Οπως είπε ξεκινώντας η κ. Πουλοπούλου, αυτή ήταν μια ευκαιρία να βρεθούν και να μιλήσουν άνθρωποι της πόλης που ασχολούνται με το τρέξιμο, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από ένα άθλημα, είναι ένας τρόπος σκέψης. Η ίδια ανέφερε κάποια από τα βιογραφικά στοιχεία του διάσημου Dean, ή Karno όπως τον φωνάζουν πολλοί. Ο τόσο επιτυχημένος αυτός Ελληνας του εξωτερικού, ασχολείται με την επιχειρήσεις, με το γράψιμο, με τη φιλανθρωπία. Εχει τρέξει σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις θερμοκρασίες και τις συνθήκες. Το δικό του μήνυμα για τον κ. Καρνάζη έστειλε και ο αθλητής τένις με αμαξίδιο Γιώργος Λαζαρίδης, με τον οποίο έχουν συμμετάσχει σε δράσεις από κοινού. Εκ μέρους του ΣΔΥΜ μίλησε ο Αλέξης Ζάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενδιαφέρουσα ιστορία του Συλλόγου, που από το 1985 οργανώνει αγώνες και events για πολύ σημαντικούς αθλητικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Η Σταυρούλα Μπάκα σημείωσε πως τρέχει από 10 ετών και πως το τρέξιμο κυλάει στο αίμα της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο “Σπάρταθλον” και πως αυτό αποτελούσε στόχο της για πολλά χρόνια. Ο Βασίλης Κουμανάκος μοιράστηκε την προσωπική του ιστορία για τη σχέση του με την άθληση, σχέση που ξεκίνησε στα 37 του χρόνια. Υπογράμμισε τη σημασία των βιβλίων όπως του Dean, και της έρευνας πάνω στον τομέα αυτό.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε πως πολλές φορές όταν τρέχει τα συναισθήματά του είναι συγκεχυμένα. Πως στις πρόσφατες διαδρομές του για το “Run Messinia” ένιωθε πολύ φορτισμένος λόγω των ιστορικών γεγονότων που συνδέονται με τους τόπους από τους οποίους περνούσε (π.χ. Αρεόπολη). “Εχω τρέξει σε όλο τον κόσμο. Δε νομίζω ότι υπάρχει ομορφότερο μέρος από την Ελλάδα. Οι Ελληνες νομίζω πως παίρνουν ως δεδομένη την ομορφιά αυτή, αλλά είναι εμβληματικά και ο πολιτισμός και η κουλτούρα μας. Εχω μετανιώσει που δε ξέρω Ελληνικά, ήταν να έρθω σε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκμάθησης αλλά με σταμάτησε ο κόβιντ, θα το κάνω όμως σύντομα. Το ανθρώπινο σώμα έχει όρια, το μυαλό όμως όχι. Εχω μάθει να αγκαλιάζω όλο το φάσμα των συναισθημάτων, ακόμα και τον πόνο, τη δυσκολία. Ο υπερμαραθώνιος σε συστήνει στον εαυτό σου εκ νέου. Σε βοηθάει να δεις μια άλλη διάστασή του. Είναι ένας “πόλεμος”. Αν δε μπεις μέσα σε αυτόν, δεν ξέρεις αν είσαι ήρωας ή δειλός. Οταν φτάνεις στο τέρμα, είσαι αλλιώτικος από ότι όταν ξεκίνησες. Και έχεις κάνει ένα βήμα προς τη βελτίωση. Δεν είναι κακό να τρέχεις μόνος ή να τρέχεις χωρίς κάποιο στόχο. Δεν είναι όλα τα πράγματα στη ζωή ανταγωνιστικά. Ο στόχος μπορεί να είναι απλά η ελευθερία σου” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Καρνάζης, ο οποίος στο τέλος έκανε διάλογο με το κοινό και έδωσε συμβουλές.

Γ.Σαρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER