Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 21:03

Προγραμματική σύμβαση για έρευνες στην Αρχαία Θουρία

Υπεγράφη σήμερα η προγραμματική σύμβαση που προβλέπει τριετή σταθερή χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στην Αρχαία Θουρία.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας, παρουσία της αρχαιολόγου δρ. Ξένης Αραπογιάννη, υπό τη διεύθυνση της οποίας γίνονται οι έρευνες.
Στην προγραμματική σύμβαση μετέχουν ακόμα το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο δήμος υπενθυμίζει ότι στόχος είναι μέσα από τη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση να υπάρξει σταθερή χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχιστεί το σπουδαίο ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Θουρία. Επισημαίνεται ότι η ολοκλήρωση της ανασκαφής και η αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, δεδομένου ότι η περιοχή θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και έναν νέο τουριστικό προορισμό στη Μεσσηνία, που θα αναβαθμίσει ποιοτικά τη ζωή των κατοίκων.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 90.000 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις (30.000 ευρώ κατ’ έτος). Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προέρχονται αποκλειστικά από πιστώσεις του Δήμου Καλαμάτας.
Νωρίτερα, η υπεύθυνη του ανασκαφικού έργου δρ. Ξένη Αραπογιάννη ενημέρωσε τον δήμαρχο για τον προγραμματισμό που γίνεται για τις εργασίες της φετινής περιόδου, ευχαριστώντας τον για την αμέριστη στήριξη που παρέχει στην προσπάθεια ανάδειξης της Αρχαίας Θουρίας.