Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 16:55

Συγκίνησε ο «Θεόφιλος» του Θανάση Σκρουμπέλου

Γράφτηκε από την

Συγκίνησε βαθιά ο μονόλογος «Θεόφιλος» του Θανάση Σκρουμπέλου, που παίχτηκε για τρίτη μέρα στην Καλαμάτα την Κυριακή το απόγευμα.

Στο Πνευματικό Κέντρο οι θεατές καταχειροκρότησαν τον μυτιληνιό Θοδωρή Προκοπίου, ο οποίος έδωσε με την ερμηνεία του ένα άμεσο, ωριαίο “μάθημα ιστορίας” της νεότερης Ελλάδας.

Το κείμενο, μέσα από τη ζωή του ναϊφ καλλιτέχνη, έκανε μια ιστορική αναδρομή στα όσα τραγικά έχει ζήσει η χώρα μας, την περίοδο πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με χιούμορ, αμανέδες και ζεϊμπέκικους ρυθμούς, ο πρωταγωνιστής φώτισε αψεγάδιαστα την ταραγμένη ζωή του Θεόφιλου, του “τελευταίου” που έγινε πρώτος, λίγο πριν το τέλος της μοναχικής ζωής του. Είναι συνολικά ένα έργο που ‘“μιλάει” απευθείας στην καρδιά, ένας φόρος τιμής στις μορφές του ζωγράφου, ένα κείμενο που αποθεώνει την ταπεινότητα, σε μια εποχή που φημίζεται για το ακριβώς αντίθετο.

Το έργο «Θεόφιλος» παρουσιάστηκε στην Βουλή των Ελλήνων, το Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Με την ίδια αφορμή, ήρθε και στην Καλαμάτα. Η σκηνοθεσία ήταν του Νίκου Βερλέκη, το σκηνικό και το κουστούμι της Ανθής Σοφοκλέους, η μουσική επιμέλεια ήταν του Δημήτρη Κοντογιάννη, η αφίσα της Ρένας Καλογερή.

Ο κ. Προκοπίου, ο οποίος έχει ζήσει στο παρελθόμνστην Καλαμάτα, λόγω της συμμετοχής του στο ΔΗΠΕΘΕ, αφιέρωσε την τελευταία παράσταση εδώ, στο ζωγράφο Δημήτρη Ηλιόπουλο και στον μεσσήνιο ηθοποιό Στέφανο Ληναίο. Στο Θέατρο “Αλφα” του κ. Ληναίου, η παράσταση παίζεται στην Αθήνα, κάθε Τετάρτη.

Γ.Σαρ.