Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 22:43

Εκθεση αφρικανικών μασκών του Φώτη Καγγελάρη στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Εκθεση αφρικανικών μασκών του Φώτη Καγγελάρη στην Καλαμάτα

Εκθεση αφρικανικών τελετουργικών μασκών της συλλογής του Φώτη Καγγελάρη θα φιλοξενηθεί το διάστημα 3 - 10 Απριλίου στον πολυχώρο “Α49” στην Καλαμάτα με τίτλο «Από το πραγματικό στο επέκεινα».

Πρόκειται για μία μοναδική έκθεση μασκών του συλλέκτη και ψυχοπαθολόγου/καθηγητή Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει - ίσως - τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο. Η δράση γίνεται στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου «Πολιτισμοί της υποσαχάριας Αφρικής».
Η συλλογή του κ. Καγγελάρη αποτελείται από περίπου 1.000 μάσκες διαφόρων υλικών και διαστάσεων και ανάλογο αριθμό συνοδευτικών αντικειμένων, μουσικών οργάνων, ενδυμάτων, κοσμημάτων, υφασμάτων, τελετουργικών αντικειμένων. Ο ίδιος εξηγεί ότι είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης και επίμονης και συστηματικής αναζήτησης δεκαετιών, σ’ όλες τις χώρες του κόσμου, συχνά σε αντίξοες συνθήκες και ακόμα περισσότερο δυσκολότερες πολιτισμικές προσεγγίσεις για την απόκτηση των μασκών αυτών, αλλά και για τη μεταφορά τους. Ορισμένες εξ αυτών είναι εξαιρετικά σπάνιες, προερχόμενες από φυλές υπό εξαφάνιση ή ήδη, πολιτισμικά, χωρίς παρουσία στον χάρτη. Οι μάσκες θα μπορούσαν σε γενικές γραμμές να διαχωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες ως προς τον προσανατολισμό τους. Είναι αφ’ ενός αυτές με θεατρική σκοπιμότητα, όπως οι “Νoh”, οι μάσκες των Ινδικών Επών, της Κορέας ή του Βιετνάμ, κάτι αντίστοιχο προς τα ελληνικά προσωπεία ή τις μάσκες της «commedia dell’ arte» και αφ’ ετέρου οι μάσκες τελετουργικού χαρακτήρα με σκοπό την πρόσκληση ή την εκδίωξη μεταφυσικών δυνάμεων, ενδιάμεσων πνευμάτων, θεοτήτων κλπ.
Να σημειωθεί, ότι με τη λέξη “μάσκα”, ιδιαίτερα στις κοινότητες του Ειρηνικού και της Αφρικής, εννοούν την πλήρη αμφίεση του ατόμου και όχι μόνο του προσώπου. Επίσης, η μάσκα μπορεί να μην φοριέται αλλά να φέρεται ή να είναι τοποθετημένη σ’ ένα σημείο της κοινότητας. Κάποιες εξ αυτών καταστρέφονται αμέσως μετά την τελετή ή είναι φτιαγμένες από υλικά που αποσυντίθεται σταδιακά, όπως χόρτα, χρώματα κλπ, αφού έτσι διατηρούν ή εξαντλούν τη δύναμή τους.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 25 επιτοίχιες μάσκες, 8 επιτραπέζιες και 2 αγαλματίδια.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 3 Απριλίου στις 6 μ.μ.. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, παρών θα είναι ο Φώτης Καγγελάρης, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με θέμα «Τελετουργικές μάσκες, ψυχαναλυτικές και καλλιτεχνικές επισημάνσεις», καθώς και η επιμελήτρια της έκθεσης, εικαστικός - φωτογράφος Ναταλία Σταμοπούλου. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, 11 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 - 9 μ.μ.
Ο Φώτης Καγγελάρης είναι δρ. Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού, συγγραφέας, καθηγητής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας της Εικόνας. Εχει διδάξει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Παρίσι και την Αθήνα. Υπήρξε επιστημονικός ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας Γαλλίας. Υπήρξε, επίσης, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ερευνας Σεξουαλικών Διαταραχών. Είναι συγγραφέας δοκιμίων, λογοτεχνίας, πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και θεατρικού έργου. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας. Εχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεντεύξεων και έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκπομπών TV και ραδιόφωνο, όπως και σε πλήθος συνεδρίων.
Σημείωμα της επιμελήτριας: «Οι μάσκες τελετουργίας είναι αντικείμενα τα οποία συνοδεύουν τις κοινότητες της Αφρικής σε όλες τις σημαντικές και επετειακές στιγμές της ζωής τους. Πρόκειται για μάσκες αφ’ ενός αποτροπαϊκές του κακού και αφ’ ετέρου καλέσματος του καλού. Απευθύνονται στις υπερφυσικές δυνάμεις στις οποίες πιστεύει η κάθε εθνότητα. Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει μάσκες τελετουργίας από την πολύ σημαντική συλλογή του Φώτη Καγγελάρη ίσως την σημαντικότερη στον κόσμο. Οι μάσκες της έκθεσης προέρχονται από διάφορες χώρες κυρίως της Δυτικής Αφρικής (Μάλι. Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού,…) με σκοπό να αναδείξουν τις συμβολικές δραστηριότητες της μάσκας στην καθημερινή ζωή αλλά και στις ιδιαίτερες στιγμές του ατόμου και της κοινότητας: περιτομή, τοκετός, γάμος, κυνήγι, θεραπεία…».
Στην οδό Αναγνωσταρά 49, είσοδος ελεύθερη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER