Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 11:30

Προβολή ντοκιμαντέρ στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Γράφτηκε από την
Προβολή ντοκιμαντέρ στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Eπιλεγμένα ντοκιμαντέρ προβάλλει το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Iδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Aπό σήμερα Κυριακή 10 έως την Τετάρτη 13 Απριλίου, το κοινό θα δει ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της πρόσφατης εγχώριας και διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής, που διακρίνονται για την ποικιλομορφία θεμάτων και το πολυδιάστατο περιεχόμενο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με απαραίτητη την κράτηση θέσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής: Κυριακή 10 Απριλίου στις 6 μ.μ.: “Το ταξίδι του άσκαυλου”, σκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα ταξίδι στο Αιγαίο, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα, αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή μια αρχαία παράδοση. Το όργανο βρίσκει αργά αλλά σίγουρα τον δρόμο του προς την πόλη, όπου οι σύγχρονοι μουσικοί το φέρνουν στο σήμερα. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί, τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής και μια προφορική παράδοση που κάποτε ήταν τρόπος ζωής.
Στις 7.30 μ.μ. “Αμούκα”, σκηνοθεσία: Antonio Spanò. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσε να ταΐσει σχεδόν έναν στους δύο ανθρώπους στη γη. Ωστόσο, ένας στους έξι Κονγκολέζους υποφέρει από πείνα κι ένας στους δύο πάσχει από οξύ υποσιτισμό, εάν και η γεωργία αντιπροσωπεύει το 70% του πληθυσμού εκεί. Αντιμέτωποι με αυτό το παράδοξο, οι αγρότες ανασυντάσσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μια χούφτα από αυτούς μοιράζονται μαζί μας την καθημερινή τους ζωή. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται, ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, συμμετέχουν σε διαφορετικούς γεωργικούς τομείς, οι φωνές τους αντηχούν σε αυτό το ντοκιμαντέρ.

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου στις 6 μ.μ. “Κοντά στον πυρήνα”, σκηνοθεσία: Μελέτης Μοίρας. Γιατί ο Δημήτρης και η Ντάνα, μετά από 4 δεκαετίες στην πόλη, αποφάσισαν -εδώ και 6 χρόνια- να ζουν στο δάσος σε μια σκηνή; Γιατί ο Βασίλης έχει επιλέξει να ζει στην πόλη; Πόσο μας έχει επηρεάσει ο τρόπος που ζούμε; Η φύση είναι η λύση; Ή η πόλη δίνει λύσεις; Μήπως έχουμε ξεχάσει ως όντα από που έχουμε προέλθει; Ή η ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση είναι πιο δυνατή από τη φυσική μας θέση; Μια ταινία, που ερευνά ένα νέο τρόπο προσέγγισης, για το μόνο πράγμα που έχουμε, τον εαυτό μας.

Στις 7.30 μ.μ. “Οδόφραγμα / Barricade”, σκηνοθεσία: David Klammer. Το «Οδόφραγμα» είναι ένα ντοκιμαντέρ για την κατάληψη του δάσους Ντάνενροντ στην Εσση, η οποία τερματίστηκε τον Δεκέμβριου του 2020. Δείχνει τη ζωή των ακτιβιστών μέσα στο δάσος και τα δεντρόσπιτα που έφτιαξαν, κάποια από αυτά με ύψος 30 μέτρων. Κυρίως, όμως, παρουσιάζει τον αγώνα των ακτιβιστών για καλύτερες κλιματικές συνθήκες στον πλανήτη μας.

Την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 6 μ.μ. “Επιστροφή στη γη”, σκηνοθεσία: Ακης Κερσανίδης, Χρύσα Τζελέπη. Ο Εκτορας Μαυρίδης είναι κεραμίστας. Αφοσιωμένος τα τελευταία χρόνια στο εν εξελίξει έργο του «Σβώλοι» διερευνά το αποτύπωμα της αρχέγονης φόρμας στον δημόσιο χώρο. Οι σβώλοι που συλλέγει από το οργωμένο χωράφι είναι η πρώτη ύλη. Η μορφή τους, η μυρωδιά του υγρού χώματος τού ξυπνούν αναμνήσεις. Τους παρατηρεί, τους αγγίζει. Θέλει να τους μεταμορφώσει. Δουλεύει με τη φωτιά, το νερό, τον χρόνο. Το σώμα μεταφέρει την ενέργεια, η ψυχή του το βαθύ μπλε χρώμα. Τώρα οι σβώλοι δεν έχουν βάρος, αιωρούνται επάνω από τα στάχυα μαζί με ένα κομμάτι των αναμνήσεων και της ταυτότητας του δημιουργού τους, του Εκτoρα.

Η ταινία έχει πάρει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στις 7 μ.μ. “Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας”, σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα. Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε μέλος «Φιλικής Εταιρείας», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Εχουν ελαφρυντικά για τα λάθη τους;
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10 π.μ. - 6 μ.μ.).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER