Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 19:29

Εκθεση ξυλόγλυπτων πορτρέτων ηρώων στο Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας

Εκθεση ξυλόγλυπτων πορτρέτων ηρώων στο Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας

 

Εκθεση ξυλόγλυπτων πορτρέτων Ηρώων, Στρατηγών και Ναυάρχων προς τιμήν της Εθνικής επετείου του 1821, με συνδιοργανωτή τον εκθέτη Παναγιώτη Κωνσταντινέα φιλοξενείται από χθες στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου – Παραρτήματος Καλαμάτας.

Πρόκειται για επιβλητικά έργα τα οποία απεικονίζουν με ζωντάνια την ορμή και την ένταση στα πρόσωπα Ηρώων, με τις λεπτομέρειες όπως οι στολές και τα όπλα, να συμπληρώνουν αρμονικά την έκθεση, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 7 μ.μ..

 

ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΦΟΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου, Τχης (ΠΖ) Χρήστος Κορομηλάς στάθηκε αρχικά στο χώρο που θα φιλοξενηθεί η έκθεση, τονίζοντας πως αποτελεί μια αίθουσα πολλαπλών δράσεων και εκδηλώσεων, στην οποία μπορούν να γίνουν μελλοντικά από ομιλίες μέχρι εκθέσεις, πολιτιστικού επιπέδου. Ο ίδιος, εστίασε στη διακόσμηση του χώρου σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με εκμαγεία από τη Ζωφόρο του Επικούριου Απόλλωνα. «Τα αυθεντικά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ωστόσο, στην Καλαμάτα καταφέραμε να έχουμε αυτά τα αντίγραφα, μεταφέροντας τις κενταυρομαχίες, όπως στα Γλυπτά του Παρθενώνα» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τα εκμαγεία αποτελούν πλέον μόνιμα εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου. Για την έκθεση ξυλόγλυπτων, ο Χρήστος Κορομηλάς εξήρε τα έργα του κ. Κωνσταντινέα, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν έχει κάνει σημαντικές παρουσιάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. «Θα πρέπει ο κόσμος να δώσει το παρών στην έκθεση και να δει αυτούς τους ανθρώπους που αφιέρωσαν την ενέργεια και τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να χαίρουμε της ελευθερίας», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως τα πορτρέτα, μας μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή, δείχνοντας πώς μπορεί να ήταν οι μορφές των αγωνιστών, μεταξύ των οποίων πολλοί είχαν καταγωγή από τη Μεσσηνία. «Μεμονωμένα αλλά και μέσω οργανωμένων επισκέψεων από σχολεία, ο μήνας αυτός αποτελεί μια ευκαιρία για όλους να μεταφερθούν νοερά μέσα από τα έργα στην τότε εποχή» συμπλήρωσε.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Ο εκθέτης Παναγιώτης Κωνσταντινέας μίλησε αρχικά με κολακευτικά λόγια για την τάξη και την ασφάλεια που προσφέρει ένας χώρος για τα εκθέματα, όπως αυτός του Πολεμικού Μουσείου. Ο ίδιος, πληροφόρησε πως τα πορτρέτα δημιουργήθηκαν πάνω σε παλιά ξύλα για να μην σκεβρώνουν, μέσα από μια προσπάθεια να προσεγγιστούν οι νεότερες ηλικίες και να εμβαθύνουν στην ιστορία, νιώθοντας υπερήφανοι για αυτούς τους ανθρώπους. «Από την πλευρά μου, κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου κάνω περιοδεία σε κάποια αίθουσα όπως η συγκεκριμένη, ώστε να τιμούνται αυτοί οι Ήρωες», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως στην Καλαμάτα είναι η δεύτερη φορά που εκθέτει. Ως προς τα πορτρέτα και την υλοποίηση τους, ο κ. Κωνσταντινέας διευκρίνισε πως υπάρχουν κάποιοι Ηρωες που προέρχονται από αντίγραφα, και κάποια είναι γνήσια, δημιουργώντας ο ίδιος μέσω πληροφοριών και περιγραφών, όπως ο Μούρτζινος. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως το Σάββατο 20 Απριλίου, καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ., ενώ από τον Απρίλιο το ωράριο θα επεκταθεί κατά δύο ώρες, κλείνοντας στις 7 μ.μ.

Τ.Αν.