Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 12:20

Εκθεση τέχνης από πλαστικά απορρίμματα στην Κορώνη

Εκθεση τέχνης από πλαστικά απορρίμματα στην Κορώνη

Εκθεση τέχνης από πλαστικά απορρίμματα με τίτλο "Η μαγεία του πλαστικού - Η τοξικότητα του πλαστικού" παρουσιάζεται στο αρχοντικό Ταρσούλη στην Κορώνη έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Ο Etienne Krähenbühl συγκέντρωσε όλα τα καθημερινά πλαστικά απορρίμματα τροφίμων της οικογένειάς του στην Ελβετία, στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Σεπτεμβρίου 2018. Με αυτή τη «συγκομιδή», ο καλλιτέχνης τύπωσε περίπου 730 έργα, δηλαδή δύο εκτυπώσεις την ημέρα. Ακολούθησε ένα αυστηρό πρωτόκολλο, αντιστοιχίζοντας τα χρώματα με τις καθημερινές εξωτερικές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα μια πολύχρωμη τοιχογραφία. Δημιούργησε έτσι ένα ορατό, ποιητικό και οικουμενικό μήνυμα για την οικολογία και το κλίμα. Το έργο αυτό, εκτός από την αισθητική του, στοχεύει στην αμφισβήτηση ζητημάτων που συνδέονται με το νερό και το πλαστικό, καθώς και με τα απόβλητα που παράγονται από το πλαστικό.
Από οικολογική άποψη, είναι επιτακτική και επείγουσα η ανάδειξη αυτής της ρύπανσης και η εξεύρεση λύσεων. Με τη βοήθειά σας, τη συμβολή σας, αυτό το έργο θα δείξει πώς κάθε χειρονομία – μια σταγόνα νερού στον ωκεανό – μπορεί να βοηθήσει, ώστε ο κόσμος μας να βελτιωθεί και να παραμείνει βιώσιμος, όχι μόνο για το ανθρώπινο είδος, αλλά και για όλα τα όντα.
Η έκθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη    είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.    και την Κυριακή από τις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 μ.μ. έως τις    9 μ.μ..

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Etienne Krähenbühl γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1953 στο Vevey της Ελβετίας. Μετά από σπουδές δύο χρόνων στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Λωζάνη, μετακόμισε στη Βαρκελώνη και στη συνέχεια στο Παρίσι. Μετά την επιστροφή του στην Ελβετία, αρχικά στο Romainmôtier και στη συνέχεια στο εργαστήριό του στο Yverdon-les-Bains, ο E. Krähenbühl ασχολήθηκε με τη γλυπτική και επικεντρώθηκε στα ίχνη του χρόνου στην ύλη.
Το σημείο καμπής στο έργο του συνέπεσε με τη συνάντησή του με τον Dr. Rolf Gotthardt, ειδικό στα ειδικά κράματα στο EPFL στη Λωζάνη – «η μνήμη των σχημάτων» – και στα υπερελαστικά μέταλλα. Ακολούθησε μια συνεργασία που έφερε τον καλλιτέχνη, ανάμεσα στην επιστήμη και την ποίηση, την ευαισθησία και τη μνημειακότητα, τη βαρύτητα και την έλλειψη βαρύτητας, για να «διευρύνει τα όρια των υλικών και να αναδείξει τις κινήσεις και τους ήχους από τα βάθη της γης» (Françoise Jaunin).
Ο καλλιτέχνης παίζει με τις φυσικές ιδιότητες των υλικών. Δημιουργεί έργα στα οποία ο ήχος, η κίνηση και η αντίθεση μεταξύ μνημειακότητας και ευθραυστότητας αποκτούν πρωταρχικό ρόλο. «Προϊόντα μιας βαθιάς κατανόησης των δυνατοτήτων έκφρασης των υλικών, τα γλυπτά του Etienne Krähenbühl μάς προσφέρουν έναν νέο και συναρπαστικό προβληματισμό για τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας» (Joan-Francesc Ainaud).
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο E. Krähenbühl έχει εκθέσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελβετία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τον Λίβανο, την Τουρκία, την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, πρόσφατα στο Καζακστάν και τώρα στην Ελλάδα. Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχει λάβει, ο Etienne Krähenbühl τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Edouard Maurice Sandoz το 2009. Ζει και εργάζεται στο Sarraz και στο Yverdon της Ελβετίας.