Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2025 15:30

Καλαμάτα: Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη - Στο 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Γράφτηκε από την

Καλαμάτα: Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη - Στο 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί φέτος το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουνίου.

Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, περιλαμβάνει πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τη νεολαία και την προβολή της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας (27/6) περιλαμβάνει πολιτική συγκέντρωση, στην οποία θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, με τη Γιώτα Νέγκα και τον Βασίλη Λέκκα. Η Γιώτα Νέγκα, αναφερόμενη στη συμμετοχή της στο αφιέρωμα, δήλωσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι για όλους μας ένα τεράστιο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας. Γι' αυτό λοιπόν τιμάμε τα 100 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη». Ο Βασίλης Λέκκας, από την πλευρά του, τόνισε: «Κάλεσμα λοιπόν για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Ας το πάρουμε λιγάκι αλλιώς. Είναι όντως 100 χρόνια μόνον ο Θεοδωράκης; Ο Θεοδωράκης είναι 2.500 ετών. Αυτό που πρεσβεύει, αυτό που έζησε, αυτό που περιέγραψε, αυτό που άφησε σαν αποτύπωμα, αυτό που θα τον μνημονεύουμε σαν αναφορά, ένα από τα πρόσωπα τα οποία μπαίνουν στο κάδρο της ιστορίας ισάξια με τους επαναστάτες, με τους αρχαίους φιλοσόφους». Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Γιαγκίνηδες». Τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ (28/6) θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Γιώργο Σεντεμέντε (Eisaggeleas), τους "Κοινούς Θνητούς" και τον τραγουδοποιό Φοίβο Δεληβοριά.

Θα ακολουθήσει λαϊκό – παραδοσιακό γλέντι. Και τις δύο μέρες το πρόγραμμα θα ανοίξουν ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση, βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής, χώρος για τους μικρούς φίλους του Περιοδικού "Κόκκινο Αερόστατο", αφιερώματα, μαθητικό στέκι και θα λειτουργεί μπαρ. Η είσοδος γίνεται με προσκλήσεις ενίσχυσης, οι οποίες διατίθενται από τις οργανώσεις της ΚΝΕ.