Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 18:41

Παναγιώτης Γιαννουλέας: «Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, 10+1 αστυνομικές ιστορίες»

Παναγιώτης Γιαννουλέας: «Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, 10+1 αστυνομικές ιστορίες»

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, 10+1 αστυνομικές ιστορίες» θα γίνει από τις εκδόσεις "Τόπος", την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και τον Πολιτιστικό Αντίλογο αύριο στην Καλαμάτα.

Στο συλλογικό αυτό τόμο έχει δώσει διήγημά του ο Μεσσήνιος συγγραφέας Παναγιώτης Γιαννουλέας, ο οποίος μιλά για το έργο αυτό στην "Ε". 

- Πώς έγινε η πρόταση για τη συμμετοχή σε αυτό το βιβλίο;

"Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010 και έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο, όσον αφορά στην αστυνομική λογοτεχνία. Στις δραστηριότητές της εντάσσεται και η έκδοση του παρόντος συλλογικού έργου με τίτλο "Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, 10+1 αστυνομικές ιστορίες", από τις εκδόσεις "Τόπος" και πρόλογο του Φίλιππου Φιλίππου. Σ' αυτό συμμετέχουμε 11 συγγραφείς, μέλη της Λέσχης, με 10 διηγήματα και έναν αστυνομικό γρίφο. Οταν λοιπόν σε συγκεντρώσεις των μελών της Λέσχης γίνονταν συζητήσεις για την έκδοση αυτού του τόμου, του 3ου κατά σειρά, ανταποκρίθηκα στην πρόκληση και δήλωσα συμμετοχή. Τα άλλα 2 συλλογικά έργα της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. είναι τα: "Είσοδος κινδύνου" (2010, εκδόσεις "Μεταίχμιο") και "Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα" (2012, εκδόσεις "Καστανιώτη")". 

- Στοιχεία και ονόματα, λεπτομέρειες που αναφέρονται έχουν κάποια σχέση με την ιστορία της περιοχής;

"Σ' αυτόν τον τόμο, όπως και στους προηγούμενους, οι συγγραφείς ακολουθήσαμε ορισμένους κανόνες όπως: κάθε ιστορία διαδραματίζεται σε συγκεκριμένο τόπο, με τον οποίο και συνδέεται. Π.χ. το αιματηρό έθιμο της βεντέτας θα μπορούσε να αναφέρεται μόνο στην Μάνη ή την Κρήτη. Ακόμη κάθε διήγημα περιγράφει και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Ιστορικά στοιχεία, συμπεριφορές, ήθη, έθιμα…".

- Ποια είναι τα ηθογραφικά στοιχεία του "Τιμωρού";

"Ο "Τιμωρός" που αναφέρεται στο διήγημά μου, είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του αδίσταχτου κερδοσκόπου που για οικονομικό όφελος δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Πατάει κυριολεκτικά επί πτωμάτων".

- Οι βεντέτες της Μάνης ενδέχεται να σας δώσουν το έναυσμα, την έμπνευση για ένα νέο βιβλίο;

"Σκέπτομαι σοβαρά σε κάποιο επόμενο έργο μου η βεντέτα να παίζει πρωτεύοντα ρόλο".

- Η "Γαλάζια κόμπρα", το νέο βιβλίο σε τι ύφος κινείται;

"Το νέο μου μυθιστόρημα με τίτλο "Γαλάζια κόμπρα", από τις εκδόσεις "Δρόμων", είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με δραματική και κοινωνική πλοκή, περιπέτεια, δράση και έρωτα. Ομως, δεν είναι μόνο αυτά. Διαβάζουμε στον πρόλογο του Φίλιππου Φιλίππου: «Το νέο μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γιαννουλέα είναι μια περιπλάνηση στη σημερινή ελληνική επαρχία, αφού οι ήρωές του δρουν στο Ναύπλιο, τη Σύρο, την Καλαμπάκα, τα Μετέωρα και στη Μάνη, συγκεκριμένα στη Στούπα, γενέθλιο τόπο του συγγραφέα». Και παρακάτω: «Επίσης, σε αυτό υπάρχει διάχυτος ένας ερωτισμός που βασανίζει μα και τέρπει τους βασικούς ήρωες. Και κάτι ακόμα. Το "Γαλάζια κόμπρα" έχει το άρωμα μιας θρησκευτικότητας που σπάνια συναντάμε σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα (γι' αυτό ορισμένες σκηνές διαδραματίζονται σε μοναστήρι των Μετεώρων). Δηλαδή, ενώ στα αστυνομικά μυθιστορήματα αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της ηθικής τάξης, η οποία έχει διασαλευθεί με τη διάπραξη του φόνου, εδώ οι εγκληματικές πράξει εξαγνίζονται από πράξεις φιλανθρωπίας και την αφοσίωση του δράστη στο Θεό»".

                                                     

Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας γεννήθηκε στη Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης το 1947. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες. Είναι οικονομολόγος και εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής και σύμβουλος σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Εχει μια κόρη, τη Λιάνα και μια εγγονή, την Ελενα. Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Εργα του είναι τα: "Κόκκινη ομίχλη στο κάστρο" (2007, εκδόσεις "Ατραπός"), "Προφανής ένοχος" (2009, εκδόσεις "Ωκεανός"), "Γαλάζια κόμπρα" (2014, εκδόσεις "Δρόμων"). Συμμετέχει στο συλλογικό έργο της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας "Η επιστροφή του Αστυνόμου Μπέκα", με το διήγημά του "Διακοπές στη Μάνη" (2012, εκδόσεις "Καστανιώτης").

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο στο "Βιβλιόπολις" στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν ο κ. Γιαννουλέας, η Γεωργία Παπαλυμπέρη και ο Γιάννης Ράγκος και θα συντονίσει ο Θανάσης Παντές. Θα κληρωθούν 3 αντίτυπα.