Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 19:30

Τα εγκαίνια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Τα εγκαίνια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και καλλιτεχνικών οργανισμών, καθώς επίσης αρκετός κόσμος, έδωσαν την Τετάρτη το βράδυ το «παρών» στα εγκαίνια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, αγκαλιάζοντας και φέτος από την πρώτη μέρα τη σημαντική αυτή διοργάνωση.

Ανάμεσά τους, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας - οι οποίοι απηύθυναν και έναν σύντομο χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης. 

Παίρνοντας πρώτη το λόγο Ε. Αλειφέρη μίλησε για μια «αξιόλογη και υψηλού επιπέδου προσπάθεια, που αναβαθμίζει το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής» - και για την οποία δήλωσε υπερήφανη εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία στηρίζει οικονομικά και ηθικά τη διοργάνωση του φεστιβάλ. 

 

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ... ΚΑΙ  3 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Εκπροσωπώντας τον έτερο συνδιοργανωτή, το Δήμο Καλαμάτας, ο Π. Νίκας εκθείασε με τη σειρά του το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αλλά και τις επιδόσεις της τιμώμενης χώρας που φέτος είναι η Νορβηγία - καλλιτέχνες της οποίας παρευρίσκονταν στα εγκαίνια. 

Ο δήμαρχος στάθηκε ακόμα στη λειτουργία της αίθουσας του Εργατικού Κέντρου, λέγοντας ότι ο δήμος την προσφέρει στην πόλη και στους λάτρεις του κινηματογράφου μετά από 8 χρόνια που παρέμενε «κλειστή και ρημαγμένη», έχοντας κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στους δημότες. Αναφέρθηκε ακόμη στη νέα αίθουσα τέχνης που, όπως είπε, σε λίγες μόνο μέρες θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα: «την πανέμορφη αποθήκη μέσα στον σιδηροδρομικό σταθμό, που θα είναι ένα άλλο κέντρο πολιτισμού για την πόλη». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι κατά τον Απρίλιο - Μάιο θα διοργανωθούν εκεί 3 μεγάλες εκθέσεις διεθνούς επιπέδου, με τη φροντίδα του Μεσσήνιου ζωγράφου Δημήτρη Τζαμουράνη.

Νωρίτερα είχε αναγνωσθεί επιστολή του πρέσβη της τιμώμενης Νορβηγίας, Γ.Γ. Γκιέλσταντ, ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί αλλά έστειλε τον χαιρετισμό του στη διοργάνωση. Τόνισε ότι η νορβηγική Πολιτεία στηρίζει στρατηγικά την παραγωγή ντοκιμαντέρ και έχει αρχίσει ήδη να δρέπει καρπούς... και βραβεία για της ταινίες της - ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους εθνογράφους ερευνητές Φρόντε Στόρας από τη Νορβηγία και Μάρτιν Γκρούμπερ από τη Γερμανία, οι οποίοι παρευρίσκονταν στα εγκαίνια και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διδάξουν σε σεμινάρια που οργανώνονται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αστειευόμενος ο Φρόντε Στόρας, όταν ανέβηκε για λίγα λεπτά στο βήμα δήλωσε τη μεγάλη του χαρά που παρευρίσκεται σε αυτή τη διοργάνωση, αν και πίστευε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να... αποδράσει από τον βαρύ χειμώνα της Νορβηγίας προς τον ζεστό καιρό της Ελλάδας, αλλά κατεβαίνοντας στην Πελοπόννησο συνάντησε προς έκπληξή του χιόνια.

Οι περισσότεροι ομιλητές εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες στη σκηνοθέτρια Κλεώνη Φλέσσα και στην καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Τζίνα Πετροπούλου. Η τελευταία, στη δική της σύντομη ομιλία, είπε ότι κανονικά αυτή είναι η 3η διοργάνωση που σχετίζεται με το ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα. Δήλωσε ότι έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί μια όσο το δυνατόν ευρύτερη θεματολογία, είναι όμως φανερό ότι οι περισσότεροι δημιουργοί τα τελευταία χρόνια καταπιάνονται με κοινωνικά θέματα - κι έτσι αυτά επικρατούν και στο φετινό φεστιβάλ. Είπε ακόμη ότι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, σε ταινίες που «αποτυπώνουν άμεσα και ειλικρινά τη ζωή και τις ιδέες των ανθρώπων σε διάφορα σημεία του πλανήτη». Ανακοίνωσε ακόμη ότι εκτός από τους ξένους θα επισκεφτούν αυτές τις μέρες την Καλαμάτα και 24 Ελληνες σκηνοθέτες για να παρουσιάσουν τα έργα τους.

 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΖΑΖ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ 

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τους δημιουργούς της ταινίας «It's all τζάζ to me» που προβλήθηκε αμέσως μετά στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων - και η οποία καταγράφει τις εμπειρίες των Νορβηγών μουσικών και των ντόπιων επαγγελματιών από το ετήσιο Φεστιβάλ Τζαζ της Καρδαμύλης, που διοργανώνεται κάθε άνοιξη.

Ο σκηνοθέτης Κυριάκος Λιαράκος ευχαρίστησε τους διοργανωτές του φεστιβάλ για την εμπιστοσύνη τους και προσωπικά την κ. Πετροπούλου - ενώ αναφερόμενος στην ταινία είπε πως αρχικά υπολόγιζαν ότι θα τους κοστίσει γύρω στα 500 ευρώ και κάνα μήνα δουλειά... αλλά κατέληξαν να εργάζονται πάνω από 6 μήνες και να ξοδέψουν πολύ μεγαλύτερα ποσά, μην έχοντας καν τα κατάλληλα μέσα. Τόνισε όμως ότι αυτή η δουλειά ξαναξύπνησε μέσα του τη χαρά της δημιουργίας. 

Ο Νίκος Ξανθόπουλος ευχήθηκε στο καινό η ταινία να είναι ό,τι και για τους δημιουργούς της: Ενα ταξίδι σε ανθρώπους και χώρες μέσα από τη μουσική, απολαμβάνοντας τη χαρά της ζωής όπου το χρήμα και το εμπόριο δεν είναι το παν. Ενα ταξίδι στην επικοινωνία, μια σύντομη ματιά στην ουτοπία, που είναι τόσο μακριά, τόσο κοντά. Ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, την οικογένειά του και τους μουσικούς του Φεστιβάλ Τζαζ - ιδιαιτέρως δε την Αν Χέμλι, τον πατέρα της Τζόνι Λάουριτζεν και τον Ροντρίγκο Βιλάγκρα («Τhe Ann Hjemli Trio») που ήταν παρόντες στα εγκαίνια και μάλιστα έδωσαν και μια μικρή συναυλία τζαζ μετά την προβολή της ταινίας. 

Στη συναυλία συμμετείχε επίσης το σχήμα «Jazz Steps» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το οποίο απαρτίζουν ο Γιάννης Δίσκος, ο Μιχάλης Μπαστακός, ο Σωτήρης Παπαδέας και ο Παναγιώτης Τζουμάκης.

Π.Α.


NEWSLETTER