Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 15:19

Η Κατερίνα Κασιούμη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

H Κατερίνα Κασιούμη είναι η νέα προσωρινή καλλιτεχνική διευθύντρια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το φετινό Ιούλιο. Την απόφαση για την επιλογή της πήρε, το Δ.Σ. της "Φάρις", με δύο ψήφους "κατά". Η κ. Κασιούμη είναι η διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας και θα συνεχίσει να ασκεί και αυτά της τα καθήκοντα, όπως έγινε σαφές.

Στην αρχή της συνεδρίασης του Δ.Σ. ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος ζήτησε η διαδικασία να έχει τη μορφή του κατεπείγοντος, γιατί δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το Φεστιβάλ Χορού. Σε αυτό ο Τάσος Πολυχρονόπουλος εξέφρασε την αντίθεση και την πεποίθησή του πως η βιασύνη αυτή ίσως συνδέεται με τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Με το "κατεπείγον" διαφώνησε και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, εξηγώντας πως δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του θεσμού του Φεστιβάλ Χορού. Ο Χρήστος Κορομηλάς είπε από την πλευρά του πως αρκούσε ο χρόνος που τους δόθηκε για να μελετήσουν τις υποψηφιότητες και ο Νίκος Μπασακίδης πρόσθεσε πως όλες οι διαδικασίες έγιναν κανονικά, μόνο η συνεδρίαση είχε τη μορφή του κατεπείγοντος. 

Ο κ. Ηλιόπουλος διάβασε το πρακτικό και ανέφερε πως η προσφορά της κ. Κασιούμη για το έργο ήταν στα 19.500 ευρώ. Σημείωσε πως δεν έγινε δεκτή η αίτηση της υποψήφιας Δανάης Θεοδωρίδου, γιατί το δίπλωμα που είχε καταθέσει δεν ήταν αναγνωρισμένο από Ελληνικό φορέα. 

Ο κ. Αντωνόπουλος διαφώνησε με το ότι δεν υπήρχε συνέντευξη στην όλη διαδικασία και ρώτησε πώς μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τα πτυχία που έχουν κατατεθεί από τους υποψήφιους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κορομηλάς ρώτησε με ποιο τρόπο αποφασίστηκε το πόσο θα "μετρά" το κάθε κριτήριο. 

Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε ένταση, αφού ο κ. Ηλιόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Πολυχρονόπουλο είπε χαμογελώντας "εμείς τα κάνουμε όλα λάθος, ο δήμαρχος είναι κακός". "Κάκιστος και συμπλεγματικός", απάντησε ο κ. Πολυχρονόπουλος. Να σημειωθεί πως λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της "Φάρις" τον είχε χαρακτηρίσει (τον κ. Πολυχρονόπουλο) "ντετέκτιβ", λόγω των πολλών ερωτημάτων που έθετε στο Δ.Σ.

"Εντελώς διαβλητό" χαρακτήρισε ο κ. Αντωνόπουλος τον τρόπο εκλογής του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή και ο κ. Πολυχρονόπουλος πρόσθεσε πως δεν είχε να πει κάτι άλλο, αφού "όλα τα κάνετε σωστά και δίκαια". 

Στο σημείο αυτό ο κ. Κορομηλάς εξήρε το έργο της Βίκυς Μαραγκοπούλου και είπε πως θα μπορούσαν να μην έχουν φτάσει εδώ τα πράγματα, ώστε να μην έχει φύγει οριστικά. "Μάλλον έφυγε γιατί μειώθηκαν τα χρήματα που φτάνουν στο Φεστιβάλ" εξήγησε και μίλησε και για τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η "Φάρις", αφού δεν υπάρχουν πολλές νέες εγγραφές κάθε χρόνο. Εξέφρασε φόβους και για το Φεστιβάλ, αλλά και για το μέλλον της "Φάρις" και των σχολών. Ζήτησε το ΔΣ να βοηθήσει όσο μπορεί την κ. Κασιούμη και είπε πως μακάρι το ίδιο να κάνει και η Βίκυ Μαραγκοπούλου.

Ο Ιωάννης Κανελλόπουλος πρότεινε να βρεθεί ένας τρόπος για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των πιστοποιητικών. Ο κ. Πολυχρονόπουλος μίλησε κατόπιν για το θεσμό και τα οφέλη του και δήλωσε πως στη διαδικασία υπάρχει παντελής αναντιστοιχία με το κύρος και την ιστορία του Φεστιβάλ. "Η ευθύνη είναι όλη στη μεριά σας. Αρνηθήκατε συνέλευση, δεν κοινοποιήσατε την επιστολή της κ. Μαραγκοπούλου που αναφέρει τις αιτίες παραίτησης, χάσατε πολύτιμο χρόνο στις διαβουλεύσεις. Ο απόλυτος αυταρχισμός και η άρνηση σας χαρακτηρίζουν άλλωστε. Φοβάμαι πως θα έχουμε αρνητικά σχόλια από όλη την Ελλάδα για ό,τι συμβαίνει. Η θητεία της κ. Κασιούμη δυστυχώς ενδέχεται να ταυτιστεί με την υποβάθμιση του θεσμού, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της. Η κ. Πολυχρονιάδου είχε τα εχέγγυα, η κ. Κασιούμη δεν έχει μεγάλη εμπειρία" αποσαφήνισε.

"Η διαδικασία με προσβάλλει, δε συμφωνώ με τον τρόπο που έγινε. Υπήρχε εναλλακτική λύση, να γίνει ο διαγωνισμός με βαρύτητα, αντικειμενικότητα", συνέχισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Με πολύ καλά λόγια για την κ. Κασιούμη εκφράστηκε ο Σταύρος Βόλλαρης, υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστεί βοήθεια από όλους. Η Χρύσα Λιάππα είπε πως τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Η Αναστασία Μπελογιάννη τόνισε το ότι η κ. Μαραγκοπούλου έχει ευθύνη η ίδια να δώσει στη δημοσιότητα τους λίγους παραίτησής της. 

"Ανακρίβειες και κινδυνολογίες" χαρακτήρισε ο κ. Ηλιόπουλος τα λεγόμενα του κ. Κορομηλά και αναφέρθηκε στα οικονομικά της "Φάρις". 

Ο κ. Πολυχρονόπουλος λίγο αργότερα είπε πως ο τρόπος που έγινε η διαδικασία απέτρεψε σημαντικούς ανθρώπους του χώρου να θέσουν υποψηφιότητα. Ο κ. Κανελλόπουλος ζήτησε να βγει στο φως η επιστολή της τ. διευθύντριας προς το δήμαρχο Καλαμάτας. 

Η συζήτηση γύρισε σε παλιές οικονομικές "πληγές" της ΔΕΠΑΚ και του ΔΗΠΕΘΕΚ και τα πνεύματα οξύνθηκαν. Αμέσως μετά ακολούθησε η ψηφοφορία στην οποία όλοι ψήφισαν "υπέρ" του να γίνει η κ. Κασιούμη η νέα διευθύντρια, εκτός από τους κ. Πολυχρονόπουλο και Αντωνόπουλο. 

 

Γ.Σαρ.