Σάββατο, 23 Απριλίου 2016 09:19

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Δεκαήμερη διάρκεια με 2 μόνο ξένες παραγωγές

Στην παλιά του διάρκεια, τις 10 ημέρες, "επιστρέφει" το φετινό 22ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το οποίο θα γίνει 15 με 26 Ιουλίου. Οι ξένες συμμετοχές θα είναι μόνο δύο, όμως θα υπάρχουν εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις με καλλιτέχνες του εξωτερικού. 

Οπως έγινε σαφές από το χθεσινό συμβούλιο της "Φάρις", ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να κλειστούν έγκαιρα οι ξένες παραγωγές, λόγω της αιφνιδιαστικής παραίτησης της Β. Μαραγκοπούλου και του μικρού χρονικού διαστήματος που είχε στη διάθεσή της η νέα διευθύντρια, Κατερίνα Κασσιούμη. Ακόμη ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι το φετινό Φεστιβάλ δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, όμως όπως διαβεβαίωσε ο  πρόεδρος "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος, ο δήμος "δε θα αφήσει το θεσμό να χαθεί". 

Ο φετινός προϋπολογισμός του Φεστιβάλ Χορού θα είναι 414.000 ευρώ: ο αρχικός ήταν στα 380.000 και τα άλλα 30.000 είναι ένα ποσό "ασφαλείας". Τα χρήματα θα δοθούν από το υπουργείο, το δήμο και θα γίνει προσπάθεια για χορηγίες. Η κ. Κασσιούμη είπε πως το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είναι συνδεδεμένο με τη μέχρι τώρα ιστορία του, με την εξέλιξή του. Θα έχει ως άξονες την "επιστροφή στις ρίζες του σύγχρονου χορού, τον επαναπροσδιορισμό του και το ρόλο του χορού ως χορού για όλους". Ανέφερε ως παράδειγμα τη συνύπαρξη καλλιτεχνών με αναπηρία και μη, στην ίδια σκηνή, και έκανε γνωστό πως θα υπάρχουν: 2 ξένες παραγωγές, 2 σεμινάρια χορού με την Πατ Κάτερσον και την Μπάρμπαρα Κέιν και οι αντίστοιχες παρουσιάσεις τους. Επίσης, 5 ελληνικές παραγωγές. Η μία από τις δύο ξένες συμμετοχές παρουσιάζεται ως παράσταση για πρώτη φορά στη χώρα. 

Οι χώροι στους οποίους θα γίνουν οι εκδηλώσεις είναι: Μέγαρο Χορού, στούντιο - βεράντα Μεγάρου, Αρχαιολογικό Μουσείο, Πνευματικό Κέντρο, Στάδιο, Ζουμπούλειο, Πάρκο Σιδηροδρόμων. 

Θα παρουσιαστεί επίσης μία εγκατάσταση, η οποία θα γίνει ύστερα από συνεργασία 22 καλλιτεχνών. Ο σκηνοθέτης της είναι βραβευμένος με BAFTA, ενώ η χορογράφος είναι πολύ καταξιωμένο όνομα από τη Βρετανία. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα γκαλά όπερας και ένα ρεσιτάλ τσέλο, με συμμετέχοντες αποφοίτους της Σχολής Χορού. 

Εν τω μεταξύ νέο site θα έχει σε ένα μήνα το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ενώ θα συνεχίσουν και φέτος να εκδίδονται ηλεκτρονικά εισιτήρια. Με ψηφιακό τρόπο θα γίνεται και η χαρτογράφηση των θέσεων, σε κάθε χώρο. 

Ολα τα παραπάνω έγιναν δεκτά ομόφωνα, ενώ αποφασίστηκε οι μαθητές της Σχολής Χορού να έχουν έκπτωση 20% στα σεμινάρια. Το κόστος τους θα είναι 50 και 100 ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της "Φάρις" το τελευταίο θέμα αφορούσε την έγκριση διενέργειας ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού υπηρεσιών για το έργο «Οργάνωση Παραγωγής του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας», το οποίο και υπερψηφίστηκε.

Γ.Σαρ.