Σάββατο, 14 Μαϊος 2016 13:11

Διεθνές Συνέδριο Αρχαιομετρίας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Ο Νίκος Ζαχαριάς μιλά στην "Ε" για τη σημαντική αυτή διοργάνωση

 

Μία παγκοσμίου βεληνεκούς διοργάνωση έρχεται αυτές τις μέρες στην Καλαμάτα, για να συγκεντρώσει τα φώτα του αρχαιολογικού κόσμου. Η 41η παγκόσμια διοργάνωση ISA (International Symposium on Archaeometry) "Διεθνές Συνέδριο Αρχαιομετρίας" θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας την εβδομάδα 15 - 20 Μαΐου. Η όλη προσπάθεια ευοδώθηκε χάρη στον Νίκο Ζαχαριά, ο οποίος είναι υπεύθυνος στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (του οποίου Τμήματος είναι και πρόεδρος). Στην Καλαμάτα θα έρθουν 700 σύνεδροι από 47 χώρες, αριθμός - ρεκόρ για τα μέχρι τώρα δεδομένα...

- Είναι το πρώτο Συνέδριο Αρχαιομετρίας που γίνεται στην Καλαμάτα;

«Εχουμε πραγματοποιήσει 4 συνέδρια από το 2008, δηλαδή ανά διετία. Ομως, τώρα φιλοξενούμε το παγκόσμιο συνέδριο του κλάδου. Για να δώσω παράδειγμα, τα συνέδρια που κάναμε είχαν 100 περίπου υποβληθείσες εργασίες, ενώ το παγκόσμιο θα έχει περίπου 650».

- Πώς κατάφερε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και έφερε αυτήν την τόσο μεγάλη διοργάνωση εδώ στην Καλαμάτα;

«Σε κάθε Συνέδριο Αρχαιομετρίας υπάρχει μία ώρα κατά την οποία οι υποψήφιοι διοργανωτές παρουσιάζουν τον φάκελο υποψηφιότητάς της πόλης. Το 2014 παρουσίασα την υποψηφιότητα της πόλης μας, της Καλαμάτας, στο Los Angeles. Το προηγούμενο διεθνές συνέδριο έγινε στο Los Angeles, το Μάιο του 2014. Εκεί, πήρα το πράσινο φως να παρουσιάσω, διότι ο φάκελος ήταν πλήρης. Είχα προσθέσει το Μέγαρο Χορού, άρα είχαμε το χώρο και τα 600 καθίσματα, τα οποία πρέπει να υπάρχουν. Είχαμε να δείξουμε μια πόλη σύγχρονη, με προσβασιμότητα. Ο δρόμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουμε αεροδρόμιο. Η πόλη έχει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις. 

Το δεύτερο στοιχείο είναι το ποιος είναι αυτός που υποβάλλει την αίτηση. Εργαζόμουν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με γνώριζαν εδώ και 20 χρόνια και δέχτηκαν να παρουσιάσω την υποψηφιότητα σε 8 λεπτά. Και ψήφισαν την Καλαμάτα. Δεν ψήφισαν την Οξφόρδη, το Σέφιλντ ή τη Λισσαβόνα»!

- Ηταν αγώνας "Δαβίδ και Γολιάθ", να υποθέσω.

«Η υποψηφιότητα ήταν από τα... αστεία που έγιναν στην αρχή του προηγούμενου συνεδρίου. Αναρωτηθήκαμε πώς ψήφισαν την Καλαμάτα! Γιατί η Αθήνα με το Ινστιτούτο «Δημόκριτος» στο οποίο έγινε το συνέδριο πριν 30 χρόνια ή το Αριστοτέλειο είναι πιο γνωστά πανεπιστήμια. Κι όμως, ψήφισαν Καλαμάτα. Ηταν καλό το σύνολο που προσφέρει. Εξω, η Καλαμάτα είναι συνυφασμένη με τον καλό, ποιοτικό τουρισμό, το καλό φαγητό και την ποιοτική τέχνη. Δεν ήταν συνυφασμένη με την επιστήμη. Και όμως ψήφισαν την Καλαμάτα».

- Τι συνέδρους θα έχουμε;

«Από 47 χώρες. Κυριαρχεί η Ευρώπη, φυσικά, με 20 χώρες. Θα έχουμε κόσμο από Λατινική Αμερική, κεντρική Αμερική, Καναδά, Ασία, Κίνα, Ινδία, Μέση Ανατολή και Περσία (7 άτομα)».

- Θα είναι όλες τις μέρες οι συμμετέχοντες στο συνέδριο; Πού θα μένουν; 

«Από εξωτερικό είναι περίπου 550 άτομα και θα μένουν εδώ για όλη την εβδομάδα. Και περίπου 120 από Ελλάδα, οι οποίοι θα μείνουν για 2 Ηδη από πέρυσι είχαμε τη δυνατότητα εξασφάλισης δωματίου σε εξαιρετικές τιμές και κλείσαν όλα τα δωμάτια. Ετσι, χρειάστηκε να εξασφαλίσουμε δωμάτια και στη Μεσσήνη».

- Η Μεσσηνία έχει πολλά μέρη να επισκεφθεί κανείς, κυρίως οι αρχαιολόγοι. Εχετε προγραμματίσει πού θα περιηγηθούν οι συμμετέχοντες;

«Οι αρχαιολόγοι είναι το 1/3 των συμμετεχόντων. Οι υπόλοιποι προέρχονται από τις θετικές επιστήμες. Επειδή είναι κουραστικές οι συνεχείς εργασίες του συνεδρίου, θα γίνει μόνο μία περιήγηση στην Αρχαία Μεσσήνη για 4 ώρες. Οι μισοί έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη αυτή, περίπου 300 άτομα. Χρειάστηκε μίσθωση 7 λεωφορείων ήδη για το σκοπό αυτό! Τη Δευτέρα θα έχουμε ένα happening με μουσική στους Αγίους Αποστόλους στις 7 το απόγευμα. Την Τρίτη θα απονεμηθεί στο Μέγαρο το Διεθνές Βραβείο Αρχαιομετρίας "Costa Navarino", το οποίο είχε ξεκινήσει ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και ο γιος του. Τις άλλες μέρες είναι γεμάτο το πρόγραμμα, ενώ κάθε βράδυ περίπου 400 συμμετέχοντες θα βρίσκονται στην πόλη».

- Πότε θα γίνει η επίσημη έναρξη του συνεδρίου;

«Στις 8 και μισή το πρωί της Δευτέρας, στο Μέγαρο. Θα συμμετέχουν και τοπικοί άρχοντες στην εκδήλωση. Το Σάββατο, όποιοι θέλουν, μπορούν να συμμετάσχουν στην εκδρομή στον Ταΰγετο και τη Μεσσηνιακή Μάνη ή στην εκδρομή στο παλάτι του Νέστορα. Καταφέραμε, μάλιστα, να ανοίξει για τις ανάγκες της εκδρομής αυτής το ανάκτορο του Νέστορα, το οποίο είναι κλειστό λόγω εργασιών».

- Είναι ελεύθερη για τους φοιτητές η παρακολούθηση του συνεδρίου;

 «Είναι δωρεάν. Οι φοιτητές πρέπει να καταλάβουν ότι τις επόμενες δεκαετίες πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα, ως Καλαμάτα και ως χώρα, από την Αρχαιολογία».