Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 22:01

Λεύκωμα για το Χρ. Καλέργη του Γ. Ανωμερίτη παρουσιάζεται στη Μηλιά Μάνης

Γράφτηκε από την
Λεύκωμα για το Χρ. Καλέργη του Γ. Ανωμερίτη παρουσιάζεται στη Μηλιά Μάνης

Παρουσίαση του βιβλίου - λευκώματος "Χριστόδουλος Καλέργης ένας περιπλανώμενος ζωγράφος εκ νήσου Μικόνου" του συγγραφέα Γιώργου Ανωμερίτη (εκδόσεις "Μίλητος") θα πραγματοποιηθεί στη Μηλιά Μάνης την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 8 μ.μ.
Στην παρουσίαση του λευκώματος θα μιλήσει ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, η Θεοχάρη-Πετρουλέα Μαρία δρ. φιλόλογος και ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Ανωμερίτης.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης και είναι η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος, από την έκδοσή του.
Οπως αναφέρει σε σημείωμά του ο εκδότης Νίκος Χαϊδεμένος, ο Χριστόδουλος Καλέργης, ήταν Κυκλαδίτης αγιογράφος του 17ου αιώνα και του οποίου το σύνθετο τοιχογραφικό και εικονικό ζωγραφικό έργο τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστό. Ζωγράφος περιπλανώμενος υπέγραφε τα τοιχογραφημένα έργα του ως Χριστόδουλος Καλέργης "εκ νήσου Μικόνου" (Το Μι με γιώτα ι).
Από την πλούσια εικονογραφία του μπορεί κανείς να παρατηρήσει: Οι κινητές εικόνες που έχει ζωγραφίσει είναι υψηλής τέχνης και αισθητικής, οι τοιχογραφίες του έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, όσον αφορά στην ποιότητά τους ακόμη και μέσα στον ίδιο ναό.
Από τα έργα του, φαίνεται να γνώριζε γράμματα και είχε εκκλησιαστική παιδεία. Ζωγράφιζε όπου τον καλούσαν. Ηταν ένας τυπικός περιπλανώμενος ζωγράφος, ζωγράφιζε με ευσέβεια και πίστη στην ορθόδοξη αγιογραφική παράδοση.
Η ζωγραφική πορεία του Χριστόδουλου Καλέργη στην Πελοπόννησο έχει ως εξής:
- Αρκαδία, Αγιος Ανδρέας Κυνουρία, Μονή Ορθοκωστάς (Αρτοκοστάς).
- Λακωνία, Μεγάλη Βρύση Πάρνωνα, Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου,
Μονή Παναγίας Ρεματιανής
- Μεσσηνία, Εξω Μάνη, Μηλιά. Ναός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ο ναός βρίσκεται κάτω από τη διασταύρωση του δρόμου που ανεβαίνει για τα Ξανθιάνικα, κάτω ακριβώς από το παλιό σχολείο, στο μονοπάτι που πηγαίνει για την κάτω Χώρα. Το Ηγουμενείο σώζεται ολόκληρο. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο και βρίσκεται σε χώρο ο οποίος περιβαλλόταν με κελιά. Ο ναός, όπως προκύπτει από την κτητορική επιγραφή, η οποία βρίσκεται εσωτερικά πάνω από την μύρια είσοδο, "ανεγέρθη" εκ βάθρων γης, ηγουμενεύοντος του Νεκτάριου Ζαραβίνα υπό των αρχόντων των Ξανθιάνικων το 1702 οπότε και ανιστορήθη "δια χειρός κάμου ελαχίστου ζωγράφου Χριστόδουλου Καλέργη εκ Νήσου Μικόνου" στις 24 Σεπτεμβρίου του 1706. Ο ναός είναι τοιχογραφημένος ολόκληρος.
- Μεσσηνία, έξω Μάνη, Κάστρο Ζαρνάτας. Ναός Αγίου Νικολάου. Ο ναός  βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εξωτερικό τείχος του Κάστρου της Ζαρνάτας. Είναι μικρό μεταβυζαντινό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Αγιο Νικόλαο.
Οι τοιχογραφίες σώζονται σε μικρό βαθμό αφού λόγω της υγρασίας έχουν σχεδόν καταστραφεί. Η υπογραφή του Χριστόδουλου Καλέργη, βρίσκεται στην πρόθεση, εντός του ιερού με την εικονογραφία της Αποκαθήλωσης.
Αγιογραφήθηκε πιθανόν το 1707, δηλαδή αμέσως μετά την αγιογράφηση του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Μηλιά.


NEWSLETTER