Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 08:01

Μεσσηνιακό χρώμα στη θεατρική παράσταση «Ελευθέριος Βενιζέλος» 

Μεσσηνιακό χρώμα στη θεατρική παράσταση «Ελευθέριος Βενιζέλος» 

Το θεατρικό έργο «Ελευθέριος Βενιζέλος» του συμπατριώτη μας συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου παρουσιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Γιάννη Μόρτζο.

Στη συνέχεια η παράσταση θα περιοδεύσει σε διάφορα φεστιβάλ της Αθήνας και της επαρχίας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για να καταλήξει τον Οκτώβριο στο «Θέατρο 4 Εποχές - Γιάννης Μόρτζος», στην πλατεία Αμερικής.

Είναι η πρώτη φορά που η ζωή και το έργο του μεγάλου πολιτικού άνδρα, ο οποίος χάραξε τον 20ό αιώνα, πρόκειται να παρουσιαστεί μέσω της θεατρικής τέχνης στο κοινό. Ογδόντα χρόνια μετά το θάνατό του, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία και τη δράση της ιστορικής αυτής προσωπικότητας, που ξεκίνησε με την Κρητική Επανάσταση, στη συνέχεια διπλασίασε τα σύνορα της Ελλάδας, κέρδισε δύο Βαλκανικούς Πολέμους και βρέθηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την πλευρά των νικητών. 

Μέσα από μια αναμέτρηση με το χρόνο, η μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου περνά από σκηνή σε σκηνή φωτίζοντας γεγονότα, συμβάντα και άγνωστες πτυχές της ζωής του. Τα νεανικά του χρόνια, η Κρήτη, οι γυναίκες που αγάπησε, τα επιτεύγματα και τα λάθη των πολιτικών του επιλογών, οι νίκες και οι ήττες του, υφαίνονται θεατρικά μέσα από τη συγγραφική πλοκή του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου και την αναμφίβολη σκηνοθετική δεινότητα του Γιάννη Μόρτζου. Οπως αναφέρει μάλιστα ο σπουδαίος θεατράνθρωπος που υπήρξε μαθητής του Κουν και υπηρέτησε για χρόνια το Θέατρο Τέχνης: «Με το έργο αυτό, πραγματώνεται μια επιθυμία μου κι ένα όνειρο πολλών ετών. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί την σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας μας. Κι ο δικός μου σκοπός είναι να αποδώσω τη ζωή και το έργο του με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα».

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος έγραψε το έργο με στόχο να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα την ιστορική αυτή προσωπικότητα που καθόρισε εν πολλοίς τα ελληνικά πράγματα κατά τον 20ό αιώνα.

Ο ίδιος ο συγγραφέας μας είπε: 

«Είμαι ευτυχής που ο σπουδαίος Γιάννης Μόρτζος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί τον "Ελευθέριο Βενιζέλο". Ολα ξεκίνησαν όταν, το 2015, σε μια συνάντησή μας μου εκμυστηρεύτηκε πως από χρόνια ήταν όνειρό του να ανεβάσει τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τα κείμενα όμως που του είχαν δώσει μέχρι τότε οι διάφοροι συγγραφείς δεν τον είχαν εντυπωσιάσει, κι έτσι ο κλήρος έπεσε σε μένα να γράψω το έργο. 

Μόλις το ολοκλήρωσα και του το έδωσα ενθουσιάστηκε και μου είπε “το ξεκινάμε αμέσως”. Χαρήκαμε και οι δύο που η συνεργασία μας είχε θετικό πρόσημο - και προσωπικά εκτίμησα πολύ το γεγονός ότι δεν επενέβη καθόλου στη δουλειά μου· αντιθέτως, ακόμα και δυο τρεις λέξεις που μου ζήτησε να αλλαχθούν το συζητήσαμε από κοινού. Αυτό δείχνει πως η γνώση και η παιδεία που εισέπραξε από τον Κουν, τον δίδαξε να σέβεται τους συνεργάτες του και να τιμά το κείμενο του κάθε συγγραφέα. Αυτό με εντυπωσίασε ιδιαίτερα γιατί μόνο οι επιβεβαιωμένοι και καταξιωμένοι σκηνοθέτες ακολουθούν πιστά τη συγγραφική έμπνευση των δημιουργών, εφόσον τους επιλέξουν, καθώς οι ανασφαλείς και ημιμαθείς κατακρεουργούν τα κείμενα κατά πώς τους συμφέρει. Και από τέτοια σκηνοθετικά μπουμπούκια έχει γεμίσει ο κόσμος! 

Ετσι λοιπόν ο "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα παρουσιαστεί στο κοινό με όλα τα καλά του και τα κακά του, δηλαδή, την επανάσταση της Κρήτης, τον διπλασιασμό των ελληνικών εδαφών, τις βαλκανικές νίκες, αλλά και την ουκρανική εκστρατεία και το ιδιώνυμο που αποτελούν ολέθριες επιλογές του Κρητικού άνδρα. Και βέβαια οι έρωτές του που φωτίζουν περισσότερο την ανθρώπινη πλευρά του. 

Ειδικά σήμερα, 80 χρόνια από το θάνατό του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι επί εποχής του υπήρξαν έντονα πολιτικά πάθη και ένας εμφύλιος που τα απόνερά του φθάνουν μέχρι τις μέρες μας. Με τη μουσική του Φίλιππου Περιστέρη, τη βιντεοαπεικόνιση της Χριστίνας Οικονόμου, τα σκηνικά - κοστούμια της Λαμπρινής Καρδαρά και την αμέριστη συμπαράσταση της Ειρήνης Παπαδημητρίου ως βοηθού του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Γιάννη Μόρτζου, η παράσταση αυτή είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Γιατί όλοι οι συντελεστές οφείλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, για μια δύσκολη περίοδο της Ιστορίας της πατρίδας μας, που εμπεριείχε πολέμους, αναθέματα, δολοφονίες και μίση».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου: Βύρωνας, Θέατρο Βράχων. Τετάρτη 7/9: Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Παρασκευή 9/9: Ηράκλειο, Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις». Δευτέρα 12/9: Πάτρα, Αρχαίο Ωδείο (Φεστιβάλ Πάτρας). Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου: Γαλάτσι, Αττικόν Αλσος (Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων). Κυριακή 18/9: Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας. Δευτέρα 19/9: Αλιμος, Λόφος Πανί. Τετάρτη 21/9: Αλσος Βεΐκου, θερινό θέατρο Δήμου Γαλατσίου. Παρασκευή 23/9: Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο (Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πειραιά). Πέμπτη 29/9: Κηφισιά, Αίθριον Δήμου Κηφισιάς. Παρασκευή 30/9: Αγιος Δημήτριος, Ασύρματος.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόρτζος. Σκηνικά - κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά. Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης. Video-οπτική απεικόνιση: Χριστίνα Οικονόμου. Φωνές: Βασίλης Πουλαρίκας, Αντώνης Χαλιακόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος, Βασίλης Σαμαριτάκης, Γιάννης Σπυρόπουλος. Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Παπαδημητρίου. Φωτογραφίες: Δημήτρης Ασπιώτης. Γραφικά: Βαγγέλης Καλαϊτζής. 

Παίζουν: Γιάννης Μόρτζος, Γιούλη Ζήκου, Βαγγέλης Πετρόπουλος, Φώτης Τρυφωνόπουλος, Βασίλης Σαμαριτάκης, Μανώλης Γεραπετρίτης, Τιτίκα Μαρίνου, Ελεάννα Πουλίδα.