Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016 20:02

Η Μαρία Παπαδάκη στην "Ε" για το βιβλίο "Κλειστό λόγω αγάπης"

Γράφτηκε από την

 

Η παρουσίαση του βιβλίου "Κλειστό λόγω αγάπης" της Μαρίας Παπαδάκη θα γίνει από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα στο "Public" Καλαμάτας αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που σφύζει από έντονες στιγμές και καταστάσεις και που στις σελίδες του οι γυναίκες - πρωταγωνίστριες μας ξεσηκώνουν με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο και την αποφασιστικότητά τους...

Για το βιβλίο θα μιλήσει και θα αποδώσει αποσπάσματα η συγγραφέας και θα προβληθεί video με τραγούδια σε στίχους της Μαρίας Παπαδάκη που ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Λέκκας, Λένα Αλκαίου, Μπάμπης Τσέρτος, Μαρία Σουλτάτου, Ερωφίλη, Μιχάλης Κουνάλης κ. ά.

- Πραγματική ιστορία ή θρύλος η ιστορία του βιβλίου;

"Και πραγματική ιστορία και θρύλος. Η Ακριβή, η βασική μου ηρωίδα ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα φίλη μου καλή. Η ιστορία της έγινε θρύλος γιατί εξαφανίστηκε μια μέρα δίχως ν’ αφήσει ίχνη ζωής πίσω της, κι από στόμα σε στόμα το γεγονός αυτό πήρε διαστάσεις θρύλου! Ζούσε και ζει μέσα μου η Ακριβή κι ας μην ξέρω τι απέγινε, γι’ αυτό αποφάσισα να καταθέσω στο χαρτί τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου που την αφορούν καθώς και τα γεγονότα που μου είχε διηγηθεί".

- Πώς εργάστηκες όσον αφορά την έρευνα για τα στοιχεία της;

"Δεν χρειάστηκε να ερευνήσω πολλά πράγματα. Τα περισσότερα τα ήξερα από πρώτο χέρι από την Ακριβή. Ομως για να κάνεις συγγραφική βόλτα σε εποχές που δεν έχεις ζήσει, εφ’ όσον το βιβλίο ξεκινά απ’ το 1941 και φτάνει στις μέρες μας, πρέπει να ψάξεις, να ρωτήσεις και να ακούσεις μαρτυρίες και περιγραφές για κείνες τις εποχές. Ετσι και έκανα. Βρήκα ανθρώπους που με βοήθησαν, άνοιξα βιβλία και εργάστηκα πολύ και με το διαδίκτυο".

- Φαίνεται πως σε γοητεύουν περισσότερο οι γυναικείοι χαρακτήρες; Τους αναλύεις, τους φωτίζεις, τους αγαπάς περισσότερο;

"Ως γυναίκα που είμαι, είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό. Είναι βέβαια και το ότι η ιστορία μου αφορά μια γυναίκα που περιστοιχίζεται από άλλες γυναίκες - καταλύτες για κείνη. Ιδιαίτερα η Ελπίδα, που είναι το δεύτερο σημαντικότερο πρόσωπο στο «Κλειστό λόγω αγάπης» αφορά και επηρεάζει πολύ την Ακριβή. Ναι, τις αγαπώ πολύ τις γυναίκες. Συμπάσχω και χαίρομαι μαζί τους και στα βιβλία μου τις αναδεικνύω και τις φωτίζω ανάλογα. Αγαπώ όμως και τους άνδρες ήρωές μου κι ας κρατούν δεύτερους ρόλους στο «Κλειστό λόγω αγάπης»".

- Περίμενες την επιτυχία που έχει μέχρι στιγμής το βιβλίο; Πιστεύεις πως οι αναγνώστριες ταυτίστηκαν με τις γυναίκες που έχουν περάσει τόσες πολλές δυσκολίες;

"Οταν το έγραφα δεν σκεφτόμουν την επιτυχία ή την αποτυχία. Το ότι το αγκάλιασε βέβαια ο κόσμος με τόση αγάπη μου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά! Πιστεύω πως ναι, οι αναγνώστριες ταυτίστηκαν με τις δυσκολίες των γυναικών του βιβλίου, γιατί ίσως έχουν περάσει παρόμοιες, ή επειδή μπορεί να ανακουφίστηκαν που οι δικές τους οι δυσκολίες είναι κατά πολύ μικρότερες απ’ αυτές των ηρωίδων μου". 

- Ποιο ξεκίνησε πρώτα για σένα; Η στιχουργική ή η συγγραφή; Με ποιο κομμάτι από τα δύο θα συνεχίσεις το επόμενο διάστημα να ασχολείσαι;

"Ξεκίνησα πρώτα με τη στιχουργική. Είμαι χρόνια στιχουργός και δοξάζω το Θεό που έχω συνεργαστεί με τόσο αξιόλογους συνθέτες και ερμηνευτές. Συνέχισα με τη συγγραφή, που αγαπώ το ίδιο. Για μένα ταυτίζονται στιχουργική και συγγραφή κι αυτό το αποδεικνύει το «Κλειστό λόγω αγάπης» που πρώτα έγινε στίχος που μελοποιήθηκε από την σπουδαία Βάσω Αλλαγιάννη και ερμηνεύτηκε από τον εξίσου σπουδαίο Βασίλη Λέκκα και ύστερα έγινε βιβλίο. Το τραγούδι εδώ μπορεί να πει κανείς πως είναι μια περίληψη του βιβλίου. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσω να ασχολούμαι και με τα δυο. Κανένα δεν θα εγκαταλείψω. Τ’ αγαπώ πολύ και τα δυο. Ευχαριστώ τον κόσμο που θα διαβάσει τη συνέντευξή μας. Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που θα βρίσκομαι στην όμορφη Καλαμάτα για την παρουσίαση του βιβλίου μου αύριο Παρασκευή. Θα είμαι στο Public στις 7 το απόγευμα και θα σας περιμένω όλους"!

Γ.Σαρ.