Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 08:17

Συγκλονίζει η παράσταση "Τα χαΐρια μας εδώ" με τη Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Ολο το δράμα του Μικρασιατικού λαού, όλο τον πόνο της προσφυγιάς, του πολέμου και του διχασμού συγκέντρωσε στο μονόλογό της η Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, η οποία κάθε Δευτέρα και Τρίτη παρουσιάζει το έργο "Τα χαΐρια μας εδώ" στο "Ελλάς", φέρνοντας εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή. 

Οι συντελεστές της παράστασης είναι ο σκηνοθέτης Αγγελος Μπούρας, η Μεσσήνια πρωταγωνίστρια Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη και ο μουσικός Γιώργος Αδαμόπουλος. Η ρεμπέτισσα Αγγέλα Παπάζογλου εμφανίζεται στο χώρο του καφενείου χαμογελαστή, τραγουδώντας. Είναι φιλική, ευγενική, ξεκινά να θυμάται τον ερχομό του στρατού στη Σμύρνη με υπερηφάνεια. Η αγάπη για την Ελλάδα είναι μεγάλη, πλημμυρίζει την καρδιά της, όμως η χαρά θα κρατήσει λίγο. Η φωτιά στην Αρμένικη συνοικία είναι μόνο η αρχή. Η Αγγέλα είναι κοριτσάκι, αλλά το μυαλό της θα πρέπει να λειτουργήσει σαν μεγάλης, ώριμης γυναίκας. Τα βιώματα της από εκείνες τις μέρες, θα την μεγαλώσουν απότομα. Τα πτώματα, οι σφαγμένοι από τους Τσέτες, τα κομμένα χέρια, η φωτιά, η πείνα.

Το κομμάτι των αφηγήσεών της θα θυμίσει σε πολλούς τις μαρτυρίες των σημερινών προσφύγων από τις εμπόλεμες χώρες. Η κατάσταση του τότε, ελάχιστα διαφέρει με το σήμερα. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι ριζωμένα καλά μέσα στην ανθρώπινη υπόσταση, προφανώς βρίσκονται εκεί μέσα από κτίσεως κόσμου. 

Και ανάμεσα στα κομμάτια του μονολόγου, μινόρε, πολλά μινόρε. "Το μινόρε είναι η νότα της Σμύρνης" θα εξηγήσει με τα δικά της λόγια η Αγγέλα και θα πιάσει να μελετάει τον άντρα της, το ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου. Κοντά του θα μείνει μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Θα τον θρηνήσει σε υπέρτατο βαθμό, με όλη της την ψυχή και μαζί του θα θρηνήσει όσα δεν πρόλαβε να θρηνήσει φεύγοντας. Τον ξεριζωμό, την προδοσία των πολιτικών, την υποτίμηση των Ελλήνων, την Κατοχή που ήρθε και αποτελείωσε αυτή τη γενιά. 

Η Αγγέλα είναι γνήσια Σμυρνιά. Τσαχπίνα, γλυκιά, μπριόζα, αλλά και διεκδικητική, εργατική και προκομμένη. Και με μία διαολεμένη δυνατή μνήμη. Δεν ήθελε να ξεχάσει τίποτα. Και παρότι είχε χάσει την όρασή της, η ακοή της δεν την άφηνε να ηρεμήσει και την έκανε να μετρά πυροβολισμούς και εκτελεσμένους. 

Μία παράσταση που θα αφήσει το στίγμα της στα θεατρικά δρώμενα της Καλαμάτας. Μία συγκλονιστική και απόλυτα καλοδουλεμένη ερμηνεία, σε ένα χώρο που δε θα μπορούσε να ΄ναι πιο ταιριαστός. 

Η παράσταση, με τη στήριξη της Πειραματικής Σκηνής παίζεται στο καφενείο «Η Ελλάς» στην οδό Ακρίτα 127 και Μεθώνης κάθε Δευτέρα και Τρίτη όλο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ, ενώ 8 κοστίζει το φοιτητικό και των ανέργων. Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας τις ώρες λειτουργίας του, πρωί - απόγευμα, αλλά και στο καφενείο «Η Ελλάς» τις ημέρες των παραστάσεων 12 με 2 το μεσημέρι. Για πληροφορίες: 27210 92682.

Γ.Σαρ.