Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 08:32

Η Αμαλία Αρσένη στην “Ε” για το "Ερωφίλη project", που έρχεται απόψε στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Η παράσταση "Ερωφίλη project" έρχεται σήμερα στο Κάστρο Καλαμάτας στις 9 μ.μ. με ζωντανή μουσική από έγχορδα και κρουστά και πρωταγωνίστρια την Αμαλία Αρσένη.

Τα πρωτότυπα κοστούμια και η φρέσκια ερμηνευτική πρόταση ολοκληρώνουν την εικόνα της σύγχρονης τραγωδίας. Η «Ερωφίλη project» περιοδεύει το καλοκαίρι του 2018 σε μεσαιωνικά κάστρα και φρούρια, σε Κρήτη, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Μάνη, Πάτρα και αλλού.

Οι συντελεστές είναι οι: διδασκαλία - σκηνοθεσία, μουσική, σκηνικό: Θεόδωρος Οικονομίδης, βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Μοτάκη. Θίασος: Ερωφίλη: Αμαλία Αρσένη, Φιλόγονος: Κωνσταντίνος Τσιομίδης, Νένα / Ασκιά: Δανάη Λουκάκη, Πανάρετος/ Χάρος / Μαντατοφόρος: Θ. Οικονομίδης. Μουσικοί: ηλεκτρική κιθάρα - μαντολίνο: Αρετή Κοκκίνου, πνευστά: Δημήτρης Πρόκος, κανονάκι: Αμαλία Αρσένη, κλασική κιθάρα, πανδουρίδα: Θ. Οικονομίδης.

Οι συνεργάτες είναι οι: φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξαντροπούλου, ηχοληψία: Παναγιώτης Κυριακού, φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου, κατασκευές: Δήμητρα Παπαδημητροπούλου, κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, δημιουργικό - γραφιστικά: Μαίρη Πανδή, επεξεργασία κειμένου: Θ. Οικονομίδης, προβολή - επικοινωνία: Brainco S.A, υπεύθυνη project: Σταυρούλα Κεντιέ, παραγωγή : Roots – arts org.

Η ίδια η Αμαλία Αρσένη (κόρη του Γεράσιμου Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη), απαντά στην “Ε” πάνω σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την παράσταση, τη σημασία της, αλλά και τα σύγχρονα μηνύματά της.

- Πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι να καταπιαστεί κανείς σήμερα με ένα τέτοιο κείμενο; Δεν είναι μεγάλο ρίσκο το πώς θα το προσεγγίσει κανείς;

“Είναι δύσκολο εγχείρημα, όμως έχει γοητεία και σημαίνει πολλά για μας! Εχει ρίσκο όμως η καλή πρόθεση και η αγάπη για το θέατρο και την ελληνική γλώσσα, όπως και ο χρόνος που αφιερώσαμε στις πρόβες, λειτουργούν θετικά και μόνο”.

- Με ποιο τρόπο θα λέγατε πως έχει γίνει η σκηνοθεσία, έτσι ώστε να αισθανθεί ο θεατής το μεγαλείο του νοήματος, του συγγραφέα;

“Εχουμε χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων αναφορών υποκριτικής. Αισθητικά κυριαρχεί ο μινιμαλισμός και η μουσική αποτελεί το βασικότερο συστατικό στοιχείο της ερμηνείας μας”.

- Είστε μια νέα ηθοποιός, που ζει και δημιουργεί μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα του κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού που μας περιβάλλει. Νιώθετε πραγματικά ελεύθερη να εκφραστείτε όπως θέλετε, για όσα θα θέλατε;

“Οταν δεν μπορώ να βρω τρόπους, τους δημιουργώ. Οταν δε με εκφράζει κάτι, το ονειρεύομαι διαφορετικά. Αμα δεν μπορείς να βρεις τον παράδεισο, τον φτιάχνεις”.

- Πώς βλέπετε τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση από το κοινό, στην "Ερωφίλη"; Είναι μια ηρωίδα κλασική, ή και επίκαιρη και γιατί; Θα βλέπατε στο πρόσωπό της μια σημερινή επαναστάτρια, μια καταπιεσμένη γυναίκα από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη;

“Η υποδοχή του κοινού είναι άκρως συγκινητική και ένθερμη. Είναι μια επίκαιρη ιστορία αγάπης Γιατί τα μηνύματα της και τα νοήματα της είναι διαχρονικά. Η ελευθερία, η αγάπη και η εξουσία μας αφορούν όλους. Η Ερωφίλη είναι υπέρμαχος της δικαιοσύνης και της ελευθερίας και υπάρχουν πολλά νέα κορίτσια που καθημερινά μάχονται για αυτά που πιστεύουν με όποιο κόστος. Τα σύμβολα δε γνωρίζουν σύνορα και χρονικά όρια. Υπάρχουν ανά τους αιώνες και φωτίζουν τον κόσμο για τους υπόλοιπους. Η Ερωφίλη είναι η καλύτερη εκδοχή της κάθε κοπέλας, μια εξιδανικευμένη μορφή, γι'αυτό και είναι μια τραγική ηρωίδα”.

- Που θα δοθούν οι επόμενες παραστάσεις, σε ποια άλλα κάστρα; Η γλώσσα έχει διατηρηθεί αυτούσια;

“Από τις 18 Αυγούστου η “Ερωφίλη” θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Βόρεια Ελλάδα. Η γλώσσα έχει διατηρηθεί φυσικά αυτούσια και οι δραματουργικές παρεμβάσεις αφορούν μόνο το ζήτημα του χρόνου, με την αναγκαστική αφαίρεση των ιντερμέδιων”.

Γ.Σαρ.