Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 10:52

Η Μαρία Ρουσάκη μιλά για τη “Νύχτα της Κασσιανής”

Η Μαρία Ρουσάκη μιλά για τη “Νύχτα της Κασσιανής”

 

 

Το νέο μυθιστόρημα της Μεσσήνιας στην καταγωγή Μαρίας Ρουσάκη, “Η νύχτα της Κασσιανής”, παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα.

Με αυτή την αφορμή ζητήσαμε από τη συγγραφέα να μας πει η ίδια δυο λόγια για το βιβλίο της, αλλά και γενικότερα για τη θεματική της δουλειάς της.

Συνέντευξη στην Πέπη Αλευρά

- Εχετε γράψει πολλά αμιγώς παιδικά βιβλία. Σας ενδιαφέρει όμως και το παιδί που επιβιώνει μέσα στους ενήλικους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;

Βεβαίως με ενδιαφέρει το παιδί που επιβιώνει μέσα στους ενήλικους πρωταγωνιστές μου, διότι όλα ξεκινούν από εκεί, από την παιδική ηλικία. Βούτηξα βαθιά στον ψυχισμό κάθε μου ήρωα, ώστε να δικαιολογήσω τη μετέπειτα πορεία τους. Η Κασσιανή πέφτει θύμα βιασμού στα δεκατρία της κι έτσι χάνει την ικανότητά της να εκφραστεί ελεύθερα. Επιβιώνει καθώς κλείνεται στον εαυτό της, γίνεται πέτρα και στοχάζεται στη σιωπή. Ο Τζακ πάσχει από το Σύνδρομο Τουρέτ: μια νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κινητικά και φωνητικά τικ. Στα δεκατρία του, η ασθένεια του Τζακ ταράζει έντονα την οικογένειά του όπως και τον ίδιο. Χάνει τον έλεγχο της ζωής του. Μαθαίνει να ζει παρορμητικά. Ο Ρωμανός διαισθάνεται από παιδί ότι ο πατέρας του δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας. Ο ίδιος τον αποκαλεί «γιο του διαβόλου». Από τότε τον κυριαρχεί η αίσθηση της φυγής.

Ετσι τα «παιδιά μου», αυτά που ανέστησα μέσα από τη γραφή, καλούνται να επιβιώσουν ανάμεσα σε σκληρούς ανθρώπους και σε σκοτεινές εποχές. Καθώς η Κασσιανή, ο Τζακ και ο Ρωμανός παλεύουν με τα σκοτάδια τους, ο ένας εξαρτάται από τον άλλον για να ανασυρθεί από τον προσωπικό του βυθό. Να επιβιώσει.

- Η κεντρική ηρωίδα του τελευταίου σας βιβλίου βιώνει μια πολύ τραυματική κακοποιητική εμπειρία λίγο πριν περάσει το κατώφλι της γυναικείας της ολοκλήρωσης. Τι σας διακινεί σε αυτό το θέμα, όχι μόνο ως γυναίκα, αλλά κυρίως ως συγγραφέα;

Η Κασσιανή αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες οι οποίες για κάποιον λόγο έχασαν άξαφνα και βάναυσα τη «φωνή» τους. Εχασαν την ικανότητα να εκφραστούν ελεύθερα. Πνίγηκαν στον δικό τους βυθό. Θεωρώ ότι δεν έχει εποχή αυτή η απώλεια. Πάντα γινόταν και πάντοτε θα συμβαίνει. Μένει μονάχα να ενδυναμώσουμε τις κόρες μας, να στέκονται γερές απέναντι σε κάθε κακό. Κι αυτό γίνεται κυρίως διά μέσου της αγάπης.

- “Η Νύχτα της Κασσιανής” έχει σπονδυλωτή αφήγηση όσον αφορά τα τρία κύρια πρόσωπα και τους διαφορετικούς τους βίους, ή τα συνδέει εξαρχής σε μια πιο οργανική σχέση;

Σ’ αυτό το μυθιστόρημα, συνέδεσα τρεις διαφορετικές προσωπικότητες και τρεις αλλιώτικες ιστορίες με παράδοξο τρόπο, απρόβλεπτο και μυστήριο, έτσι ακριβώς όπως είναι ο προσωπικός βίος του καθενός. Ο δρόμος στον οποίο συμβαδίζουν οι τρεις ήρωες συμβολίζει το τυχαίο της ζωής. Κι επομένως, καλούνται να βρουν λύσεις σε κάθε νέα «στροφή», είτε εξαρτώμενοι ο ένας από τον άλλον, είτε χωριστά.

- Ποια ζητήματα πραγματεύεστε κατά βάση όταν απευθύνεστε σε παιδιά και ποια είναι αντίστοιχα η προβληματική σας όταν γράφετε λογοτεχνία ενηλίκων;

Στη συγγραφή παιδικών βιβλίων υπάρχει ίσως μεγαλύτερη ευθύνη ως προς το τι μεταφέρω σε μια παιδική ψυχή και το πώς εκείνη προσλαμβάνει τη μυθοπλασία, σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Πραγματεύομαι κυρίως κοινωνικά θέματα ή θέματα συμπεριφορών, όπως είναι η φιλία, η μοναδικότητα, το bullying ή το σοβαρότατο θέμα των αμβλώσεων στη χώρα μας.

Αντίστοιχα η λογοτεχνία ενηλίκων μου αφήνει το περιθώριο να αναπτύξω κάποια κοινωνικά και ψυχολογικά θέματα σε περισσότερο βάθος και σε μεγαλύτερη έκταση.

- “Η Νύχτα της Κασσιανής” μόλις κυκλοφόρησε. Ευκαιρία για ένα διάλειμμα, ή μήπως ετοιμάζετε ήδη κάποια επόμενη δουλειά;

Η αρχική μου ιδέα ήταν να γράψω ένα μυθιστόρημα για τρεις γενιές Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική. Ομως, όσο σκεπτόμουν τη δομή του βιβλίου, ανακάλυψα ότι η κάθε γενιά αποτελούσε τη δική της ιστορία. Ετσι αποφάσισα να χωρίσω αυτές τις ιστορίες σε τρία αυτοτελή μυθιστορήματα. Το πρώτο μυθιστόρημα είναι το «Μόνο τα μάτια μένουν», το δεύτερο «Η νύχτα της Κασσιανής», και αυτή την περίοδο γράφω το τρίτο βιβλίο της σειράς.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Αλαγονία. Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο εκδόθηκε το 2001 και ακολούθησαν περίπου 40 ακόμα. Εχει βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2002) και από το Oppenheim Toy Portofolio (2003), ενώ βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2004 και 2006) και για το βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης (2012, 2013 και 2014). Από τις Εκδόσεις “Ψυχογιός” κυκλοφορούν πέντε βιβλία της για παιδιά και δύο μυθιστορήματα για ενηλίκους. Ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα τριών παιδιών.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η σημερινή παρουσίαση, που διοργανώνεται από το Βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας και τις Εκδόσεις “Ψυχογιός”, θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας και θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ.  Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η ειδική παιδαγωγός Βασιλική Μάλαμα και η εκπαιδευτικός Τζένη Κουτουμάνου, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Βασίλης Μπαζάνης και αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Αλέκος Κολιόπουλος.