Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 10:21

Λέσχη Ανάγνωσης για όλους στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Λέσχη Ανάγνωσης για όλους στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

 

 

Η Λέσχη Ανάγνωσης ξεκίνησε σαν μια ιδέα πριν ενάμιση περίπου χρόνο από την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων για να φτάσει χθες να πραγματοποιήσει τη δεύτερη συνάντηση των μελών της στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.

Χθες, λοιπόν, πρώτη Δευτέρα του μήνα, τα μέλη της συναντήθηκαν (όπως θα κάνουν κάθε μήνα στις 7 μ.μ.) για να σχολιάσουν το μυθιστόρημα "Νανά" του Εμίλ Ζολά: Ενα βιβλίο που όταν πρωτοεκδόθηκε το 1880 προκάλεσε σκάνδαλο. 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης Λέσχης Ανάγνωσης, άλλωστε, έγκειται ακριβώς εκεί, όπως λέει μιλώντας στην "Ε" η διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη: Επιλέγονται βιβλία που έχουν σημαδέψει την ελληνική κοινωνία την αντίστοιχη λογοτεχνική περίοδο, και με αυτό το σκεπτικό "χτίστηκε" η Λέσχη. Πριν όμως χτιστεί, η πρωτοβουλία κυοφορείτο 1,5 χρόνο πριν, μας λέει η Αντωνία Παυλάκου εκ μέρους των Μεσσήνιων Συγγραφέων. Για το ενδιαφέρον η ιδέα αυτή να πάρει μορφή μας μίλησε και η Τίνα Κουτσουμπού, επίσης μέλος της Ενωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων. Και οι δύο μας είπαν ότι καθοριστική υπήρξε η συνάντησή τους με τη Νινέτα Σωτηράκη, γιατί είδαν ότι η βιβλιοθήκη έχει τη φιλόξενη διάθεση να τους δώσει το χώρο και την υποστήριξη, για να το προχωρήσουν. 

ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Η αρχική τοποθέτηση άλλωστε είχε να κάνει με το ότι η Ενωση, ενώ έχει κάνει πολλές εκδηλώσεις για την ποίηση, δεν συνέβαινε κάτι σχετικό και με την ελληνική πεζογραφία. Είπαν λοιπόν να κάνουν κάτι με τη συνεργασία της βιβλιοθήκης για το νεοελληνικό μυθιστόρημα, που να δώσει πληροφορίες πώς ξεκινάει και εξελίσσεται ο νεοελληνικός πεζός λόγος. Παράλληλα, ο στόχος ήταν να δώσει μηνύματα φιλαναγνωσίας και κίνητρα γραφής στα μέλη της Ενωσης και ορισμένα κλειδιά για να φτάσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο συγγραφής. Η φιλαναγνωσία και η αγάπη για το βιβλίο είναι άλλωστε ο κοινός τόπος και στόχος των Μεσσήνιων Συγγραφέων και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. 

ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

Η Τίνα Κουτσουμπού μίλησε με θέρμη για την απήχηση του κόσμου και πώς πλαισίωσε τη Λέσχη Ανάγνωσης. Στον στόχο να εκφράζονται ελεύθερα πάνω στα κείμενα και στην κατάθεση της προσωπικής άποψης του καθένα για τον τρόπο που προσλαμβάνει το κείμενο, επικεντρώθηκε η Αντ. Παυλάκου. Και στις συναντήσεις τους επιδιώκουν να είναι πιο πολύ μια συντροφιά, που την συνδέει η αγάπη για το βιβλίο -είτε αυτό είναι ελληνικό, είτε μεταφρασμένο ξένο. Σημαντικό επίσης είναι ότι τα μέλη μπορούν να δανείζονται από την βιβλιοθήκη τα προς ανάγνωση βιβλία.

Η κ. Παυλάκου επισημαίνει ακόμη ότι επιδίωξή τους δεν είναι μόνο να γίνουν μια ακόμα λέσχη αναγνωστών, αλλά να δοθούν στα μέλη τους τα κλειδιά για να γίνουν επαρκείς αναγνώστες και να ξεχωρίζουν τον καλό λογοτεχνικό λόγο.

ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

Αλλά και η Νινέτα Σωτηράκη πιστεύει ότι αυτή η Λέσχη Ανάγνωσης πρωτοτυπεί ακόμα και στον τρόπο που κάνει τη μετάβαση σε κάθε λογοτεχνική περίοδο, συνοδευτικά με μια θεωρητική εισαγωγή. Δίνει πληροφορίες τι αλλάζει εκφραστικά και θεματικά σε κάθε περίοδο και ποιες ιστορικές και κοινωνιολογικές αναγκαιότητες όρισαν τη μετάβαση, χωρίς, ωστόσο, να φιλολογούν. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι απευθύνεται στο μέσο αναγνώστη και είναι μια απλή Λέσχη Ανάγνωσης, ενώ την ίδια προσωπικά την έχει συναρπάσει στις μέχρι τώρα συναντήσεις ότι "και οι άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο, δεν είναι ευκαιριακοί αναγνώστες, θέλουν να ακούσουν κάτι πριν το διαβάσουν, να πειστούν". Εξάλλου, λέει, έχει τη γοητεία του να αναλύεις και να ακούς ένα βιβλίο, για να αποφασίσεις αν θα το διαβάσεις ή όχι.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι ανοιχτή σε όλους όσοι αγαπούν το βιβλίο και δεν περιορίζεται στα μέλη της Ενωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων ή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας. Οι συναντήσεις γίνονται την 1η Δευτέρα κάθε μήνα, στις 7 μ.μ., στο χώρο της βιβλιοθήκης (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 4ος όροφος), απ' όπου μπορούν τα μέλη να δανείζονται τα προς ανάγνωση βιβλία.

Περισσότερες πληροφορίες στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (τηλ. 27210 96818 και mail@vivlkkal.mes.sch.gr) και στην Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων (τηλ. 6936-665907 και tinakoutsoubou@gmail.com).