Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019 08:57

Ο Παν. Λαμπρινίδης στην “Ε”: “Μεγάλη πρόκληση η πολιτισμική διαχείριση του Μεγάρου Χορού”

Γράφτηκε από την

 

«Η πόλη μας αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση δυσκολότερη από την προηγούμενη, και είναι η πολιτισμική διαχείριση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Για να είμαι πιο σαφής, “Μεγάρου Τεχνών Καλαμάτας”, αφού φιλοξενεί και άλλες τέχνες»


 Ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη “Α. Τάσσος” με τίτλο “Νέοι χαράκτες”, η οποία έφερε έναν αέρα ανανέωσης στο χώρο αυτό, παρουσιάζοντας τις νέες τάσεις της χαρακτικής, με έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η έκθεση έδωσε την αφορμή για μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της “Φάρις” Παναγιώτη Λαμπρινίδη, ο οποίος ανακοίνωσε και τις επόμενες δράσεις του Τομέα Εικαστικών.

- Γιατί επιλέχθηκε η χαρακτική, για την έκθεση αυτή; 

Η χαρακτική είναι μία από τις τέχνες κορμού των εικαστικών, μαζί με τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Οι διαφορετικές μορφές των εικαστικών όμως είναι τα εκφραστικά μέσα, των οποίων οφείλει ο καλλιτέχνης να είναι άριστος γνώστης, πράγμα που θεωρώ δεδομένο για έναν σοβαρό  εικαστικό.

Πέραν των εκφραστικών μέσων, που η εποχή μας έχει πληθώρα τέτοιων, με ενδιαφέρει πολύ η αναφορικότητα του έργου και επομένως το νόημά του. Ετσι, θα λέγαμε απλά, ότι επιλέγουμε μια έκθεση βάσει των ποιοτήτων των εκφραστικών  μέσων, αλλά και των νοημάτων των έργων. Δεν υπάρχει έργο τέχνης χωρίς να “ενσαρκώνει” κάποιο νόημα. 

- Πόσα χρόνια είχαμε να δούμε στην Καλαμάτα ανάλογη έκθεση, σε αυτόν το χώρο;

Το Φεβρουάριο του 2015 οργανώθηκε μια παρόμοια έκθεση στην Πινακοθήκη, με δική μου καλλιτεχνική επιμέλεια και με μεγάλη επιτυχία και σε πανελλήνιο επίπεδο. Είχε γίνει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του χαράκτη Α. Τάσσου (Αλεβίζου), το όνομα του οποίου φέρει η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας. Περιελάμβανε 24 σημαντικά έργα σύγχρονης χαρακτικής τέχνης, που φιλοτέχνησαν οι: Αρφαράς Μιχάλης, Γουρζής Γιάννης, Κώτσιου Κωνσταντίνα, Πιρουνίδης Απόστολος, Σχοινά Μαρία, Τσαλαματά Βασιλική, οι οποίοι είναι οι 6 καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, που διδάσκουν στον Τομέα Χαρακτικής. 

- Εξηγήστε μας λίγο γιατί η χαρακτική έχει ταυτιστεί με την έννοια "η τέχνη του λαού".

Θέλω να επισημάνω την ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην επικοινωνιακή και συμμετοχική διάσταση της τέχνης και στην εμπορική πρακτική της κατανάλωσής της. “Η τέχνη του λαού” ακουμπά πάνω σε αυτή τη δεύτερη διάσταση, την εμπορική. Λόγω του ότι η χαρακτική παράγεται σε πολλά αντίτυπα, συνήθως έχει μικρό κόστος το να αποκτήσει κάποιος ένα τέτοιο αντίτυπο - και γι' αυτό είναι από πάντα προσιτή σε όλα τα οικονομικά στρώματα φιλότεχνων.

- Με τη χαρακτική μπορεί να ασχοληθεί και κάποιος ερασιτέχνης; Πώς πάει το σχετικό εργαστήρι της "Φάρις"; 

Το Εικαστικό Εργαστήρι έχει δημιουργήσει Τμήμα Χαρακτικής, το οποίο λειτουργεί 4 χρόνια σε μόνιμη βάση. Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν καλλιτέχνες εικαστικοί, οι οποίοι έχουν τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών και έρχονται για να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στη χαρακτική, αλλά και άνθρωποι που προσεγγίζουν για πρώτη φορά την ιδιαίτερη αυτή μορφή των εικαστικών, τη χαρακτική. Κυρίως διδάσκονται την τέχνη της ξυλογραφίας, με δίδακτρα 30 ευρώ το μήνα. Είναι ένα εργαστήριο ανοικτό σε όλους.

- Εσείς τι αποκομίσατε από τη νέα γενιά καλλιτεχνών; Τι διαφορές εντοπίζετε σε σχέση με τους παλιότερους;

Η νέα γενιά καλλιτεχνών αγαπάει ειλικρινά τις τέχνες και αφοσιώνεται με μεγάλη δύναμη σε αυτές. Αυτό το βλέπουμε καθημερινά και στο Εργαστήρι, το οποίο δίνει την παιδεία την εικαστική, που είναι απαραίτητη για μια σοβαρή σχέση με την τέχνη. Εμείς έχουμε ως σκοπό να τους βοηθάμε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, και μακάρι να επιτύχουμε σε αυτό. Για αυτόν το σκοπό κάνουμε μαθήματα, οργανώνουμε εκθέσεις στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας, στη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά τώρα και στο Μέγαρο Χορού.

Το πολιτιστικό υπόβαθρο της Καλαμάτας είναι μεγάλο και οι δυνατότητες για καλλιτεχνική παιδεία πολύ σημαντικές. Αν ένας νέος θέλει, μπορεί να κάνει πολλά. Οι παλιότερες γενιές δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες, οι περισσότερες πολιτιστικές υποδομές ξεκινούν στην Καλαμάτα την δεκαετία ’80. Τώρα η Καλαμάτα ως πόλη έχει ένα πολιτιστικό κεφάλαιο που διευρύνεται. Εφτιαξε το Μέγαρο Χορού και αυτό αποτελεί επίτευγμα - και πρέπει να συγχαρούμε όσους προσπάθησαν να ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη φάση δημιουργίας του, η υλικοτεχνική υποδομή.

Το λέω αυτό γιατί τώρα, σε δεύτερη φάση, η πόλη μας αντιμετωπίζει μία νέα πρόκληση, που είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη - και είναι η πολιτισμική διαχείριση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Για να είμαι πιο σαφής, του “Μεγάρου Τεχνών Καλαμάτας”, αφού φιλοξενεί και άλλες τέχνες. Το μεγάλο ζητούμενο είναι αυτός ο χώρος να αποκτήσει συνολικά υπόσταση, δυνατή καλλιτεχνική ταυτότητα, αν θέλουμε να γίνει αποδοτικός πολιτισμικά και ανταποδοτικός οικονομικά.  

- Τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον όσον αφορά τα εικαστικά στην Καλαμάτα;

Στη Δημοτική Πινακοθήκη, ο Εικαστικός Τομέας το Μάρτιο και τον Απρίλιο ετοιμάζει μια έκθεση με έργα 40 περίπου εικαστικών που απαραίτητα είναι απόφοιτοι Σχολής Καλών Τεχνών της Ελλάδας ή του εξωτερικού και δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των καλλιτεχνών είναι ότι τώρα ή στο παρελθόν υπήρξαν εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η έκθεση αυτή θα αποκτήσει μια περιοδικότητα και θα γίνεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια.

Παράλληλα, στο ΚΤΚ θα παρουσιαστεί και ένα αφιέρωμα στην ελληνική βιντεοτέχνη. 

Στο Μέγαρο Χορού, στις 6 Απριλίου θα εγκαινιαστεί -με διάρκεια ενός μήνα- μία σημαντική έκθεση εικαστικών έργων νεοελληνικής τέχνης που προέρχονται από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας. 

 

Η έκθεση της χαρακτικής

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος» και η Εταιρία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν την έκθεση «Νέοι χαράκτες 2018 - 2019». Η έκθεση είχε ως σκοπό την αρωγή των νέων καλλιτεχνών, αλλά και τη γνωριμία του κοινού με το έργο νέων καλλιτεχνών που ξεκινούν τη χαρακτική μέσα από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, αλλά και των σχολών του εξωτερικού.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό δείγμα του εικαστικού γίγνεσθαι και των σύγχρονων  προβληματισμών που εκφράζονται με δύναμη, ευαισθησία, βιωματική αναζήτηση, αλλά κυρίως αποτελεί έναν δημιουργικό διάλογο  διαφορετικών διερευνήσεων της εικόνας. Παρόλο που οι νέες τεχνολογίες και η χρήση των υπολογιστών οπωσδήποτε διεύρυναν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες, σήμερα στο χώρο της χαρακτικής τα περισσότερα έργα που εκτίθενται γενικά, αλλά και σε αυτή την έκθεση, είναι ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, μονοτυπίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και μικτές τεχνικές.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Αγγελόπουλος, Μαρία Ανδρέου, Φώτης Βάρθης, Αλέξανδρος Βέργης, Χριστιάνα Γεωργίου, Σάββας Θεοφάνους, Γεωργία Κόντου, Σοφία Λιβανού, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Γιώργος Παφίτης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Νικόλαος Ροτσίδης, Γιάννης Σωτηρίου, Δώρα Τριανταφύλλου, Πανταζής Τσέλιος, Αγγελίνα Τσουμάνη, Βίβιαν Χαλκίδη, Αριστέα Χαρωνίτη.

Οι τελευταίες μέρες για την έκθεση είναι σήμερα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 10 π.μ. - 1 μ.μ. και αύριο Κυριακή την ίδια ώρα.