Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012 04:35

Ο Στιβ Γεωργανάς μιλάει στην "Ε": Αγώνας για να φέρει στην Καλαμάτα το Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Βουλευτών

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Πλεμμένος

Προσπάθεια να διοργανωθεί στην Καλαμάτα το συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης των Απανταχού Ελλήνων Βουλευτών καταβάλλει ο Μεσσήνιος βουλευτής του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου Στιβ Γεωργανάς, ο οποίος γι' αυτό το σκοπό βρέθηκε για λίγες μέρες και στην Καλαμάτα. Η “Ε” τον συνάντησε λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Κύπρο και συζήτησε μαζί του για τους λόγους της επίσκεψής του, για την ελληνική ύφεση, αλλά και για την εικόνα που έχουν οι Αυστραλοί για τους Ελληνες.

Πρόκειται για μία σημαντική διοργάνωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι για όσες μέρες διαρκέσουν οι εργασίες του συνεδρίου θα βρεθούν στην Καλαμάτα περισσότερα από 200 άτομα. Σίγουρα είναι δύσκολη η προσπάθεια, καθώς υπάρχουν αρκετές περιοχές που διεκδικούν τη διοργάνωση, αλλά όπως μας ενημέρωσε ο Στιβ Γεωργανάς, η περιοχή μας έχει ακόμα 2 συμμάχους στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης: τον Γιάννη Πανταζόπουλο, περιφερειακό βουλευτή στην περιοχή της Βικτόριας στην Αυστραλία, και τον Δημήτρη Καρύγιαννη, τον παλαιότερο βουλευτή του Καναδικού Κοινοβουλίου - οι οποίοι επίσης κατάγονται από τη Μεσσηνία.
Ο κ. Γεωργανάς βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, όπου είχε συναντήσεις με πολιτικά στελέχη από όλους τους χώρους εκτός της Χρυσής Αυγής, με τα οποία συζήτησε σχετικά με τη διοργάνωση του συνεδρίου το καλοκαίρι του 2013, με το Μακεδονικό ζήτημα, αλλά και με την προσέλκυση επενδύσεων από την Αυστραλία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, την τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, τον τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο, τον βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέα Βουδούρη κ.ά. Συναντήσεις είχε και στη Θεσσαλονίκη, με σημαντικότερη αυτή με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρο Καράογλου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και με στελέχη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης για την προσέλκυση αυστραλιανών επιχειρήσεων στις εργασίες της.
“Πρέπει να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει διεθνώς για την Ελλάδα”, τόνισε μιλώντας στην “Ε” ο κ. Γεωργανάς, λέγοντας ότι η εικόνα που βγαίνει από τα διεθνή ΜΜΕ “δεν δίνει θάρρος στους επενδυτές να τολμήσουν”. Μάλιστα, “όταν είπα στην Αυστραλία ότι θα επισκεφθώ για κάποιες μέρες την Ελλάδα, με ρωτούσαν διάφοροι αν κάτι τέτοιο είναι ασφαλές”, επεσήμανε ο Μεσσήνιος πολιτικός - ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.
Χαρακτήρισε πάντως μύθο τα περί νέου μεταναστευτικού κύματος Ελλήνων στην Αυστραλία, σημειώνοντας πως το 2011 δόθηκαν μόνο 250 βίζες σε Ελληνες. “Οι Ελληνες της Αυστραλίας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους Αυστραλούς τα οποία να σχετίζονται με την εδώ οικονομική κρίση” απάντησε ο κ. Γεωργανάς σε σχετική ερώτηση της “Ε”.
Οπως μας είπε, ιδιαίτερο προβληματισμό στην Αυστραλία προκάλεσε η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, με αρκετούς Αυστραλούς να προσπαθούν να μάθουν πού οφείλεται αυτό.
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κ. Γεωργανά για τα ενεργειακά θέματα στην Ελλάδα. Ρωτούσε δε να μάθει τι γίνεται με την υπόθεση των λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και το Χωματερό. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αντίστοιχες περιπτώσεις στην Αυστραλία υπόκεινται σε σκληρή φορολόγηση και ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να τηρούν τη συνθήκη του Κιότο.
Μετά την Καλαμάτα ο Στιβ Γεωργανάς αναχώρησε για την Κύπρο, όπου ως εκπρόσωπος του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου θα λάμβανε μέρος στις εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. “Η Καλαμάτα και οι γύρω περιοχές είναι από τις ομορφότερες στον κόσμο, και το έχω διαπιστώσει από τα αρκετά ταξίδια που έχω κάνει διεθνώς” μας είπε πριν φύγει.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Στιβ Γεωργανάς γεννήθηκε το 1959 και έκτοτε διαμένει στο Χίντμαρς της Νότιας Αυστραλίας. Αυτός και η σύζυγός του, Γουέντι, έχουν δύο γιους, τον Τζορτζ και τον Αλεξ. Ο κ. Γεωργανάς ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός ταξί και ασχολήθηκε με την πολιτική υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο.
Ηταν υποψήφιος με το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας στο Χίντμαρς από το 1998, ενώ το 2004 πήρε την βουλευτική έδρα στο Χίντμαρς, όπου έχει συνολικά εκλεγεί 3 φορές.
Στην 42η κοινοβουλευτική περίοδο κ. Γεωργανάς προεδρεύει στην μόνιμη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Υγεία, η οποία μεταξύ άλλων διεξήγαγε έρευνες για την πρόληψη εγκαυμάτων, την παχυσαρκία, τη χρήση των φαρμάκων, αλλά και για περιφερειακά ζητήματα υγείας στην Αυστραλία και τον Ειρηνικό. Παραμένει πρόεδρος της παραπάνω επιτροπής, ενώ είναι και μέλος της μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αμυνας και Εμπορίου και στην αντίστοιχη επιτροπή Δημοσίων Εργων.
Ο Στιβ Γεωργανάς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη πολιτικής για την υγεία, τις επικοινωνίες, τις υποδομές, τον καταναλωτισμό, την πολυπολιτισμικότητα, την κλιματική αλλαγή, το νερό και το περιβάλλον.