Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 09:29

Ο Μεσσήνιος ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος στην "Ε": “Παιδικό μου όνειρο να υποδυθώ τον Κολοκοτρώνη”

Γράφτηκε από την

Βαρύ πρόγραμμα θα έχει το χειμώνα που μας έρχεται ο γνωστός Μεσσήνιος ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος, κυρίως όσον αφορά τις εμφανίσεις του στο θέατρο.

Μεταξύ των παραστάσεων για τη "Δασκάλα με τα χρυσά μάτια" και τον... “Κολοκοτρώνη”, ετοιμάζει μία μεγάλη παραγωγή για τον εθνικό ήρωα, με στόχο να ενταχτεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Περισσότερα εξηγεί ο ίδιος στην “Ε” αναλυτικά, ενώ αναφέρεται στο όραμά του για την περαιτέρω αξιοποίηση της Αρχαίας Μεσσήνης.

- Ενας μεγάλος στόχος έρχεται για τη νέα χρονιά, η θεατρική παραγωγή "Δασκάλα με τα χρυσά μάτια"...

Ναι, θα είμαστε στο Θέατρο “Βέμπο” σε διασκευή και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, σε ένα από τα λεγόμενα -πιο- εμπορικά θέατρα. Ετσι πάει να αποδειχθεί η θεωρία μου: ότι οι ταμπέλες είναι για τους δρόμους και οι ετικέτες για τα τετράδια... Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό έργο, από τα κλασικά της ελληνικής λογοτεχνίας, το οποίο θα ανέβει από έναν θίασο από "ποιοτικούς" και "εμπορικούς" ηθοποιούς. Δασκάλα θα είναι η Λένα Παπαληγούρα, θα είναι στο θίασο και η δικιά μας η Γιούλικα Σκαφιδά, με την οποία είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που θα δουλέψω. Είναι μαζί μας και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, η Χριστίνα Τσάφου και πολλοί άλλοί συνάδελφοι. Πάμε να σπάσουμε αυτό το μύθο περί διαχωρισμού ποιοτικού και εμπορικού.

- Νομίζω, δεν έχει ανέβει ξανά στο θέατρο το κλασικό αυτό έργο.

Οχι, δεν έχει ανέβει.

- Εχει παιχτεί στην ΕΡΤ, ως σίριαλ.

Ναι, με τη Δανδουλάκη και τον Φέρτη.

- Αυτά τα σίριαλ εκείνη την εποχή άφησαν ιστορία. Αν πάει καλά η παράσταση υπάρχει περίπτωση να τη δούμε και το καλοκαίρι σε περιοδεία;

Δεν το ξέρω αυτό. Ομως ξέρω ότι θα είμαι και σε μια παιδική παράσταση, πολύ αξιόλογη. Την παράσταση λοιπόν αυτή την έχει γράψει και θα σκηνοθετήσει η Ειρήνη Ιακώβου και λέγεται "Ημουν παιδί του '21", όπου εκεί θα υποδυθώ τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ηταν παιδικό μου όνειρο να υποδυθώ τον Κολοκοτρώνη. Είχα μέσα μου μια τάση, μια αίσθηση από παλιά, λόγω της οποίας με ενοχλούσε η ξενομανία.

Εγώ ήθελα, εκτός από το παιδικό θέατρο που προανέφερα, να κάνω έναν μονόλογο για τον Κολοκοτρώνη, με ένα διαφορετικό τρόπο. Πρότεινα στους παραγωγούς μου λοιπόν και στο σκηνοθέτη Κώστα Γάκη -ο οποίος είναι ο γνωστός θεατρολόγος μοντέρνας αισθητικής, που εκτός των άλλων έχει σπουδάσει ιστορία, μουσική και σκηνοθεσία- ο Κολοκοτρώνης να είναι ένας άνθρωπος που θα συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα. Να κατακρίνει τα κακώς κείμενα, να επικρίνει τα καλώς κείμενα και να προτείνει πράγματα ως ηγετική μορφή. Να μην ξεχνάμε ότι οι ευφυείς στρατηγικές του Κολοκοτρώνη διδάσκονται σε σχολές σε όλο τον πλανήτη μέχρι και σήμερα. Οπότε εκείνος έχει το... δικαίωμα να λέει την γνώμη του, ακόμα και στο σήμερα.

Η πρεμιέρα θα γίνει στη Νέα Υόρκη μεταξύ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2020. Το κάνουμε αυτό για να σπάσουμε το πρωτόκολλο, να δώσουμε με αυτό τον τρόπο βαρύτητα στον ελληνισμό της διασποράς. Κάνουμε την πρεμιέρα εκεί, μετά την παγκόσμια περιοδεία, αφού συμπτωματικά συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση. Την άνοιξη του 2021 θα γίνει η πρεμιέρα στο Λιμποβίσι, στο χωριό του γένους των Κολοκοτρωναίων στην Αρκαδία. Αυτή θα είναι η πρεμιέρα στην Ελλάδα και εδώ στη χώρα μας, το έργο δε θα είναι μονόλογος, θα είναι ένα υπερθέαμα. Το κοινό θα δει τον Κολοκοτρώνη, τους οπλαρχηγούς του και άλλους ήρωες συμπολεμιστές του.

- Θα έρθει και Καλαμάτα το εγχείρημα;

Ακούστε, όταν είδα ότι ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις έδωσε βαρύτητα στη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση και όρισε υπεύθυνη την κ. Αγγελοπούλου, προχώρησα την ιδέα μου. Ονειρεύομαι, μετά το Λιμποβίσι, ο Κολοκοτρώνης με την ομάδα του να περάσει από διάφορα μέρη της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας που σηματοδοτούν την ιστορία, την Επανάσταση του ’21 και τη θρησκεία μας (οπως Επικούριος Απόλλων, Αγία Θεοδώρα, Μανιάκι κλπ.) και να φτάνει στην Καλαμάτα, στην Αναπαράσταση, για τον όρκο των οπλαρχηγών μέσα στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Αυτό το συζήτησα με το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τον νέο περιφερειάρχη κ. Νίκα, με τους δημάρχους, και όλοι είναι θετικοί. Ετοιμάζουμε επιστολή που θα κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, στον πρ. πρωθυπουργό και συντοπίτη μας Α. Σαμαρά και στην Γ. Αγγελοπούλου. Ευελπιστούμε, να αρέσει η ιδέα μου και να προχωρήσει η ένταξή της στις εκδηλώσεις της αρμόδιας επιτροπής.

- Αυτή η ιδέα δε θα μπορούσε να γίνει και ταινία;

Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά. Είναι μεγάλο, ειδικό πρότζεκτ που αν το ενστερνιστεί κάποιος παραγωγός και το αποδεχθεί η κ. Δασκαλάκη, αυτό θα ήταν πολύ ευχάριστο.

- Τώρα που αναφερθήκατε σε μεγάλα πρότζεκτ, πάντα έχετε κάποιες ιδέες για την Αρχαία Μεσσήνη.

Για την Αρχαία Μεσσήνη κοινοποίησα ένα σημείωμα στον φίλο μου τον νέο δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο. Ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης είναι ένας ιδιαίτερος χώρος για την Ελλάδα, είναι κρίμα που δεν έχει αναπτυχθεί περαιτέρω. Για αυτόν το χώρο προτείνω να γίνει ένα νομικό πρόσωπο ή κάποιος ειδικός οργανισμός. Με αυτό το νομικό πρόσωπο θεσμοθετούμε “Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης”. Στο Θέατρο δημιουργούμε ένα διεθνές φεστιβάλ αρχαίου δράματος - με βάση το ποιητικό αρχαίο κείμενο και όχι ψευτομοντερνισμούς. Στο Στάδιο προτείνω να γίνονται μεγάλες παραγωγές, όπως συναυλίες από ονόματα επιπέδου Pink Floyd, Βαγγέλη Παπαθανασίου, U2, διεθνούς εμβέλειας. Αυτόματα με αυτά τα ονόματα θα έρθουν και τα μεγάλα κανάλια και έτσι θα διαφημίζεται δωρεάν ο χώρος. Στο Εκκλησιαστήριο, στο Ωδείο της πόλης συνεχίζω με την ιδέα να γίνεται ένα φεστιβάλ προς τιμήν της μεγαλύτερης καλλιτέχνιδας στον πλανήτη, της Μαρίας Κάλλας. Αυτά τα έχω συζητήσει κατά καιρούς με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, εννοείται ότι τα ενστερνίζεται, γιατί είναι από τους λίγους επιστήμονες που θέλουν να δουν να περπατιούνται οι αρχαιολογικοί χώροι - αλλά δεν είναι στο χέρι του.

- Ολα δείχνουν πως θα αρχίσει να φτιάχνεται και το σπίτι της Κάλλας στο Νιχώρι.

Αυτό είναι προς τιμήν του δημάρχου του Αριστείδη Σταθόπουλου, έχουμε πολύ καλή σχέση και συμφωνεί απόλυτα με αυτά τα δρώμενα. Αυτό είναι παλιό μου όνειρο που κατά καιρούς το έχω τονίσει σε συνεντεύξεις μου.

- Δεν βγάζετε ποτέ από τους στόχους σας τον τόπο καταγωγής σας, την Ιθώμη.

Οι δημοτικοί άρχοντες κατάλαβαν πλέον ότι αξίζει να προχωρήσει αυτό το θέμα, με την ιστορία της μεγάλης αυτής προσωπικότητας. Να μην τρελαθούμε! Στην Αμερική εκμεταλλεύονται ακόμα και το… πού κατούρησε ο Τζιμ Μόρισον, ενώ στην Ελλάδα δεν εκμεταλλευόμαστε την προγονική κατοικία της Μαρίας Κάλλας. Εν πάση περιπτώσει έχω όνειρο να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις, σε συνδυασμό με το σπίτι της που θα αναστηλωθεί. Να φέρουμε εκεί τα κοστούμια της Κάλλας από το σπίτι της στην Αθήνα, να γίνει μια έκθεση θεατρικού ρούχου. Το πλάνο που έχω στο νου μου για την αξιοποίηση της Αρχαίας Μεσσήνης είναι να γίνει θεσμός μια σειρά συναυλιών – κονσέρτων. Στο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) να γίνονται συναυλίες, όπου θα εμφανίζονται παγκοσμίου εμβέλειας ονόματα προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας, όπως ο φίλος μου, ο διεθνούς φήμης και συμπατριώτης μας Δημήτρης Πλατανιάς, όπως και η φίλη μου η σπουδαία Σόνια Θεοδωρίδου, που έχει τραγουδήσει πάλι εκεί και έχει μαγευτεί από το χώρο.

Εχω καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο νέο δήμαρχο Μεσσήνης, ο οποίος έχει το καλό ότι ακούει ιδέες. Σημειώνω, το εισιτήριο για το Στάδιο να είναι πανάκριβο για αυτές τις βραδιές. Να είναι κάτι πολύ επίσημο και μεγάλο. Κι αυτά τα χρήματα από το εισιτήριο να δίνονται κάθε χρόνο για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό. Για να μην υποτιμήσουμε τους συμπατριώτες μας, να γίνεται παράλληλα και η σειρά κονσέρτων με πιο αναγνωρίσιμα μουσικά είδη (Καλομοίρης, Θεοδωράκης) με δωρεάν εισιτήριο. Ετσι, ακόμα περισσότερος κόσμος θα έρθει σε επαφή με την κλασική μουσική. Αρα δεν "υποτιμάω" τον συμπολίτη μου. Μαζεύουμε χρήματα και δίνουμε μια διεθνή διάσταση σε αυτό τον χώρο. Αυτή είναι η πρότασή μου για την Αρχαία Μεσσήνη. Αυτό όμως θέλει και έναν συνδυασμό κινήσεων.

Σε άλλο σημείο της πρότασης λέω να υπάρξει επικοινωνία -μια μίνι διαδημοτική αμφικτιονία- για να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα. Βέβαια αυτά προϋποθέτουν και άλλα πράγματα, όπως το να υπάρχουν ελικοδρόμια, καλύτεροι δρόμοι, με λίγα λόγια στα έργα να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι της Μεσσηνίας, γιατί αυτό θα αφορά την ανάπτυξη όλου του τόπου. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Κάτι άλλο σχετικά με την περιοχή μου. Ετοιμάζω μια επιστολή μαζί με συγχωριανούς μου από την Αρσινόη και το Μαυρομμάτι. Σχεδιάζεται ένας δρόμος - μαμούθ, 100.000.000 ευρώ. Πάει να καταστραφεί το γεωκλίμα της περιοχής. Πάει να φτιαχτεί ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, τύπου Αττικής Οδού για να ερχόμαστε από την Λάμπαινα έως στην Αρχαία Μεσσήνη σε 3 δευτερόλεπτα και να φεύγουμε. Δε θα προλαβαίνει κανείς να δει τίποτα. Οι διακοπές και ο τουρισμός είναι να βλέπεις και το τοπίο. Εμείς προτείνουμε να γίνει μια μικρή παράκαμψη σε κάποια σημεία που δυσκολεύονται τα λεωφορεία να περάσουν κάποιες στροφές. Να δοθούν κάποια χρήματα στα χωριά μας, για να γίνουν πρότυπα τουρισμού (πλακοστρώσεις κλπ.) και τα υπόλοιπα να δοθούν στην αρχαιολογική υπηρεσία και στον κ. Θέμελη να κάνει το έργο του καλύτερα. Δίνονται 100.000.000 για να φτιαχτεί ένας δρόμος που θα χαλάσει την αισθητική. Ετοιμάζω αυτή την επιστολή, την οποία θα την υπογράψουν κι άλλοι άνθρωποι της περιοχής και θα την στείλουμε στο γραφείο του πρωθυπουργού.

- Είστε το ίδιο δημιουργικός και με τον Δήμο της Ηλιούπολης, όπου εκλεγήκατε δημοτικός σύμβουλος;

Προσπαθώ, εκλέχτηκα στις πρώτες θέσεις της παράταξής μου. Χάσαμε τη δεύτερη Κυριακή, μένει να δω με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσω το ενδιαφέρον μου για την περιοχή. Συνεργάζομαι και βοηθάω την Ζωοφιλική Ενωση Ηλιούπολης και κάνω τα σποτ - και με την ευκαιρία μιας εγκαταλελειμμένης σκυλίτσας που υιοθέτησα, επισκέφτηκα και την αντίστοιχη φιλοζωική ομάδα της Μεσσήνης. Ετσι, προτείνω στον Γ. Αθανασόπουλο, το νεοεκλεγεντα δήμαρχο, να δείξουμε πολιτισμό και να γίνει εδώ σε εμάς ένα πρότυπο, μια ζωοφιλική εταιρεία - υπόδειγμα, γιατί η αγάπη στα ζώα δηλώνει πολιτισμό. Ανθρωπος που αγαπάει τα ζώα είναι καλός άνθρωπος. Οσα έχω πει παραπάνω για το δρόμο, για τον Κολοκοτρώνη, όλα συνδέδονται στο γενικότερο πλαίσιο του πολιτισμού και της αλληλεγγύης, της αγάπης για το φυσικό περιβάλλον. Ολα συντείνουν στο ότι τα πάντα είναι θέμα αισθητικής. Ολα συνδέονται. Ολα είναι διαφορετικά, αλλά τέμνονται.

- Πότε θα βγει η ταινία "Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς”, που περιμένουμε από τον Οικονομίδη;

Δεν πρόλαβε να πάει στη Βενετία, λόγω προετοιμασίας, και θα πάει υποθέτω στο Φεστιβάλ του Βερολίνου τον Γενάρη - και στη συνέχεια στα αθηναϊκά σινεμά.